A hőszigetelésen túl: zajmentesség

Rohanó világ, zavaró zajforrások mindenhol… Amikor egy épület szigeteléséről beszélünk, nem mindig jut eszünkbe, hogy a kész szerkezetnek nemcsak hőtechnikailag, hanem akusztikai szempontból is meghatározott követelményeknek kell megfelelnie.

Egy tér akusztikai minőségéről elsősorban a hallásunk útján jutunk információkhoz, ez által alkotunk véleményt róla. Zavar bennünket a kintről az épületszerkezeten át beszűrődő közlekedés zaja, ha a szomszéd a hangosan hallgat zenét vagy a kutyája egész nap ugat… Felállítható egy skála, amely alapján meghatározható a számunkra még elviselhető zajszint és az egyes épülethatároló szerkezetekkel szemben ennek alapján támaszthatunk akusztikai minimum követelményt.

Nem meglepő, hogy az élhető mindennapok megteremtése érdekében egyre inkább előtérbe kerül az általános igény, hogy az energiahatékony hőszigetelésen felül egy épület megfelelő zajvédelmét is biztosítsuk – a gyártók is fel vannak erre készülve. Homlokzati és belső falak esetében, födémeknél és ferde tetőknél a léghanggátlást, a lakószintet lakószinttől elválasztó födémek esetében a lépéshang-szigetelést kell megoldani.

Tévedés, hogy „ami jó hőszigetelő anyag az jó hangszigetelő anyagnak is, mert egy adott terméknek teljesen más tulajdonságai határozzák meg, hogy hőszigetelésként fel tudjuk-e használni, és megint mástól függ, hogy alkalmas-e akusztikai szigetelés céljára!

Az URSA BiOnic ásványgyapot hőszigetelések különleges szálszerkezeti kialakításuknak köszönhetően egyben kiváló hangszigetelők is - nem mellesleg pedig tűzvédelmi szigetelési szerepük is kiemelkedő -, ezért például beépített tetőterek szigeteléséhez különösen ajánlottak. Rendkívül leegyszerűsíti a dolgunkat, hogy két legyet üthetünk egy csapásra – nem kevés költséget, munkadíjat takarítva meg ezzel.

Lakáson belüli szerelt gipszkarton válaszfalak szigetelésénél a szerkezeti rétegrendet alkotó anyagok minden egyes eleme más hangszigetelési feladatot lát el, együtt tudják teljesíteni a kívánt hangszigetelési követelményeket megfelelő rétegrendi kialakítás mellett: a gipszkarton a hanggátlásért, az URSA ásványgyapot pedig az üregi hangelnyelésért felel.

Ha a ház pincéjében hangos tevékenységet tervezünk folytatni, érdemes előre gondolni a pincefödém szigetelésére. Ilyenkor az alsó tér, azaz a pince irányából kerül elhelyezésre a hőszigetelő és egyben hangszigetelő-hangelnyelő URSA ásványgyapot, mellyel a hangelnyelés csökkentése révén a födémszerkezet látszólagos léghanggátlását tudjuk megnövelni.

Okos előre tervezéssel és a modern építészeti megoldások kihasználásával valós, hosszú távú komfortot teremhetünk!

URSA Salgótarján Zrt.

www.ursa.hu