A közösség(i tér) öröme

Az összejövetelek elengedhetetlen kellékei a közösségi terek, akár köz- akár magánterületen egyaránt. Magyarországon a térköveknek már több mint 35 éves múltja van. Ez idő alatt számos forma, szín és színvariáció jelent meg, felhasználásuk növekedése töretlen. Ugyanakkor a csak gyalogosok által használt felületeken igény az elemek minél nagyobb mérete az anyagvastagság felesleges növelése nélkül.

A mai nagyszilárdságú öntömörödő betonok lehetőséget biztosítanak nagy felületű, de kis vastagságú lapok gyártására. Az évtizedek óta alkalmazott betonfestékek számos lehetőséget biztosítanak, míg a sablonok a felületi megjelenésben adnak szabadságot a képzeletnek. Például a Delphi lapunk felületén - amely a természetes mészkőre hasonlít- a zárványokon kívül látható egy ál, nem valós repedés is.

A gyártástechnológiának köszönhetően anyagukban tömörebbek a préselt, hagyományos eljárással készült termékekhez és a természetes kövekhez képest is. A tömör szerkezetű, fagy- és kopásálló termékeink felületápolása, tisztántartása egyszerűbb. Tulajdonságainál fogva időtálló felületek kialakításához ideális.

A burkolatok kivitelezése a teherhordó rétegig megegyezik a térköves burkolatokéval, de mivel ezeket a lapburkolatokat nem szabad lapvibrátorral tömöríteni, ezért más ágyazóanyagot igényelnek. Az ágyazóanyag tömörítése itt is a már lerakott lapokon keresztül történik, de puhafa gerenda közbeiktatásával, gumikalapáccsal.

Az ágyazat vastagsága 3-5 cm, anyaga 2-4 mm-es zúzottkő. Ebben az esetben sem szabad mészkő alapú zúzottkövet alkalmazni. Mivel ez az ágyazat a kövek magasságkülönbségeit csak minimális mértékben tudják felvenni, ezért minden lap lerakása előtt az ágyazat szintjét az adott lap vastagságához kell igazítani. A lapokat párhuzamosan kell az ágyazat síkjára fektetni, nem szabad csak az egyik élét az ágyazatra támasztani.

A lapok tömegéből adódóan ezt csak ollós- vagy pofás megfogóval, vagy vákuumfejes lerakóval végezhető.

A nem rendszeresen használt felületek nagyobb hézagokkal is fektethetőek, a hézagok füvesítésével vagy kőszórásával.

Fokozottan csúszásveszélyes helyekre (pl. medence köré) a Kilkenny MF lapokat ajánljuk.

Kétféle lépcsőblokkal is rendelkezünk, amelyekkel a burkolatban lévő szintkülönbségek is esztétikusan kivitelezhetők.

A KK Kavicsbeton termékek után érdeklődjön a STAVMAT kereskedésekben!
2021.09.08.