A lényeg a csempe alatt van - ragasztóválasztás

A burkolatok esetében az esztétikum mellett a tartósság az egyik legfontosabb szempont, ebben pedig meghatározó szerepe van a ragasztásnak. A szem a járólapot vagy a csempét látja, a hosszú távú minőség azonban az alattuk felhasznált anyagokon múlik. A megfelelő ragasztó kiválasztását számos tényező befolyásolja, a Lasselsberger-Knauf szakértői most ezek között segítenek eligazodni.

Ha egy nagyon rövid tankönyvi definíció szintjén maradunk, a burkolási folyamatot két egymástól eltérő tulajdonságú anyag összeragasztásaként írhatjuk le. Ez elég egyszerűen hangzik, a valóságban azonban egy meglehetősen komplex feladatról van szó. A tartós siker érdekében az egyes alapanyagok kiválasztásánál ugyanis nem csak a burkolólap és a fogadófelület alaptulajdonságait kell figyelembe vennünk, hanem egy sor egyéb tényezőt is, amelyek nagy befolyással vannak a kivitelezési munka végeredményére. Különösen igaz ez a ragasztóanyagra.                           

Na de akkor mi alapján döntsünk?

A megfelelő változat kiválasztásának egyik sarokpontja maga a burkolólap típusa, ezen belül is annak anyaga, színe és nedvszívó képessége. A burkolólap mérete szintén lényeges szempont, hiszen a nagyobb lapok rugalmas ragasztóanyagot igényelnek. Ezzel kapcsolatban egy érdekes trend figyelhető meg, miszerint az emberek egyre nagyobb burkolati elemeket használnak a falakon és a padlón egyaránt. A nagyobb elemek magasabb műszaki követelményeket támasztanak a ragasztóanyagokkal szemben, amelyeknek ebből kifolyólag rugalmasabbnak és nagyobb teherbíró képességűnek kell lenniük.

A kiválasztásnál nagy jelentősége van annak is, hogy milyen környezeti hatásoknak lesz kitéve a burkolat. A szabadba kerül, vagy épületen belül marad? Mekkora a várható hőingadozás mértéke? Építünk-e padlófűtést alá? Normál vagy vizes helyiséget burkolunk?

Fontos tényező az is, hogy milyen terhelés éri majd a felületet. Óriási különbség van ebből a szempontból a lakóépületek és az úgynevezett ipari/ kereskedelmi létesítmények vagy az intézmények között. Könnyű belátni, hogy egy forgalmas irodaház helyiségei jóval nagyobb terhelésnek vannak kitéve, mint például egy hétvégi ház folyosója.

Mire kell figyelni még?

Általános érvényű szabály, hogy nem érdemes spórolni a ragasztó megvásárlásakor, csak a minőségi anyagok jöhetnek szóba, mert ezek garantálják a tartósságot. Az olcsóbb változatok használata csak rövidtávon jelent megtakarítást, mert döntésünkkel azt kockáztatjuk, hogy a burkolat a élettartalma drasztikusan lecsökken. Erre kültéren vagy az erősen igénybe vett felületek esetében igen nagy eséllyel számíthatunk.

Amennyiben módunkban áll, a kivitelezést mindenképpen bízzuk szakemberre! Vannak olyan kritikus helyszínek és kényesebb felületek, amelyek burkolásához a szakértelem mellett nagy tapasztalatra is szükség van. A teraszok tipikusan ebbe a kategóriába sorolhatók, hiszen ezeknél a aljzat mellett a burkolólapot is be kell kenni ragasztóval, és az egyes elemek szintbe helyezése is nagy kihívás, amit csak egy rátermett burkoló tud megoldani.

Milyen terméktípusok kaphatók?

A hidegburkolati ragasztók között a kötőanyagbázist figyelembe éve három alapváltozatot különböztetünk meg: cementes, diszperziós és reaktív műgyanta. Ezeken felül természetesen léteznek más kötőanyaggal készült változatok is, de a felsoroltak fedik le a forgalomban lévő termékek több mint 99 százalékát. Közülük is a cementbázisú ragasztók a legnépszerűbbek, aminek magyarázata egyszerű feldolgozhatóságukban, relatív alacsony bekerülési költségük és a jó ár-érték arányukban keresendő. A diszperziós és főleg a reaktív műgyanta ragasztókat elsősorban akkor alkalmazzuk, ha nem nedvszívó alapfelületre (fém, műanyag, üveg stb.) kell ragasztani, illetve ha az általánostól eltérő egyéb igénybevétel (vegyi, húzó stb.) várható.

A hidegburkolati ragasztóanyagok minősítésével két harmonizált szabvány (EN 12002 és EN 12004) foglalkozik, amelyek alapján az egyes termékek csomagolásán az alábbi jelölésekkel találkozhatunk:

Jelölés Leírás
C1 normál igénybevétel (cementkötésű)
C2 fokozott igénybevétel (cementkötésű)
D diszperziós
E hosszú nyitott idejű
T lecsúszásmentes (tixotróp)
1 normál terhelhetőség
2 fokozott terhelhetőség
F gyorskötésű
D1 normál igénybevétel (diszperziós)
R1 normál igénybevétel (reaktív műgyanta)
S1 alakítható
S2 jól alakítható


Néhány konkrét példa

A burkolati ragasztókból manapság óriási kínálat áll rendelkezésünkre, egyedül a Lasselsberger-Knauf jelenleg összesen 14 különböző változatot gyárt és forgalmaz.

Az alábbi igen részletes és információkban gazdag táblázat az LB-Knauf kínálatában szereplő ragasztóválasztékot mutatja be.

A részletesebb rendszer- és termékleírások tanulmányozásához látogasson el a cég honlapjára (www.lb-knauf.hu), vagy vegye fel a kapcsolatot kollégáinkkal a Stavmatnál!