A térkő világa

A KK Kavics Beton Kft. már több mint 20 éve a hazai építőipari piacon működő magyar betontermék gyártó cég.

A beton térkövek nem csak önmagukban természetes termékek, de valódi itthoni alapanyagokból is készülnek. Különböző kavics és homok frakciókból, hazai cementet, mint kötőanyagot és választékos színeket felhasználva alakítják őket különböző formákká.

Felületté alakítva különböző terheléseket bírnak.

Fugaszilárdító

Egy- vagy több szemcseméretű homok megszilárdítására, egykomponensű polimer bázisú kötőanyag. A homokszerkezet pórustartalma a tömörítés mellett is majdnem teljesen megmarad.  Ezáltal adott a megszilárdult keverék jó vízáteresztő képessége.

Fuga homok

Betonburkolókövek, természetes kövek és klinker burkolatok fugázásához, osztályozott, tört szemcséjű szárított homok. A tört szemcséknek köszönhetően jó kötési tulajdonságokkal rendelkezik, nem süllyed bele a zúzalék ágyba. 25 kg-os kiszerelésben és 1000 kg-os Bigbag-ben kapható.

Ágyazóhomok

A tartósan működő burkolat egyik legfontosabb része az ágyazat. Az MSZ EN 933-as szabvány szerint állítjuk össze tört anyagból a speciális KK ágyazó homokot. 1000 kg-os Bigbag-ben vagy ömlesztett formában kapható.

Az erő nem csak a kőben, hanem a fugában is rejlik - a fuga szerepe nem lényegtelen…

Különösen fontos a térkő felületek fektetésénél a fugák kialakítása.

Ennek 3 lényeges szerepét kell kiemelni:

  • kiegyenlítő funkció, kövek károsodásának elkerülése
  • ökológiai szempont
  • esztétikai funkció, felület karakterének kiemelése

A beton burkolóköveket 3-5 mm-es fugával kell lerakni. Az előírt hézagszélességet a burkolat széleinél, a kapcsolódó szerkezetek (szegély, kerítés- vagy épület lábazat, közmű fedlap, stb.) mentén is be kell tartani.

A kövek közötti teljesen kitöltött és előírt méretű hézag megakadályozza a kövek összefeszülését és károsodását. A beton burkolókövekből készült burkolatok általában rugalmas burkolatok, ezért terhelés hatására szemmel nem látható rugalmas alakváltozások jönnek létre, ami hézag nélküli, vagy kitöltetlen hézag esetén a kövek egymáshoz érését, összefeszülését eredményezik, ami a kövek nagy szilárdsága miatt a találkozási pontokon kagylós kitöréseket eredményez.

A beton burkolókövekből készült burkolatot nem kell dilatációs hézagokkal ellátni, mivel a szakszerűen lerakott burkolat hézagai a hőmérsékletváltozásból adódó méretváltozásokat károsodás nélkül felveszik. Hézag nélküli burkolás esetén ez nem biztosított, ezért a kövek összefeszülnek és károsodnak.

A fugákat a burkolat élettartama alatt teljesen kitöltött állapotban kell fenntartani. Ezt gazdaságosan és hatékonyan min. 3 mm-es hézag esetén lehet végrehajtani.

A fuga nagymértékben hozzájárul a felület vízelvezetéséhez és így környezetvédelmi funkciót is betölt, mert a rákerülő víz visszaszivárog a természetbe

Különböző fugázó anyagok használatával a felület karakterét tehetjük még hangsúlyosabbá

Pl. szürke fugázó homok, fekete fényes granulátum.