Aljzatkiegyenlítő a kis rétegvastagság kialakításához

A burkolás egyik alaptétele, hogy a fogadófelület megfelelő előkészítése nélkül nehéz tartós és esztétikus eredményt elérni. Minőségi, precíz burkolómunkát csak egyenletes aljzaton lehet végezni, ennek kialakításában az aljzatkiegyenlítők adhatnak segítséget. A Lasselsberger-Knauf Nivo SP 10-30 terméke elsősorban ott nyújthat jó megoldást, ahol fokozott igénybevételnek van kitéve az aljzat, kis terhelést bír el a födém, és ahol kevés hely van padlófűtés beépítésére.

A burkolást megelőző előkészítő munka egyik legfontosabb fázisa az aljzatkiegyenlítés. Ennek számtalan módja létezik, közülük az egyik leghatékonyabbnak az önterülő kiegyenlítő anyagok alkalmazása számít. Működési elve egyszerű: a híg állapotban a felületre öntött anyag a fizika törvényeinek engedelmeskedve rövid időn belül egyenletesen elterül, majd ezt követően sík felületet alkotva megszilárdul. Ez jelentősen megkönnyíti és lerövidíti a kiegyenlítés munkafolyamatát.

A különböző rendeltetésű helyszínek burkolásához különböző tulajdonságokkal rendelkező anyagok szükségesek, ami igaz az aljzatkiegyenlítőre is. Egy sor tényezőt kell figyelembe venni a megfelelő típus kiválasztásánál, többek között a hordozó felület anyagát, a várható igénybevétel mértékét, a födém teherbírását és azt, hogy akarunk-e a helyiségben padlófűtést használni.

A Lasselsberger-Knauf termékpalettáján gyakorlatilag minden helyzetre, minden alkalmazási területre találunk megoldást. Speciális tulajdonságai és széleskörű felhasználhatósága miatt ezek közül a Nivo SP 10-30 elnevezésű aljzatkiegyenlítőt érdemes kiemelni. Ez a beltérben alkalmazható termék lakásokban, vízszigeteléssel ellátott belső terekben, közintézményekben és ipari objektumokban egyaránt bevethető. 10-30 mm-es rétegvastagságban hordható fel, és mivel kicsi a fajsúlya, optimális választás lehet azoknál a helyiségeknél, ahol a födém csak kis terhelést bír el. Ennek azért van jelentősége, mert a tetőtér beépítéseknél vagy kis teherbírású födémeknél úgy lehet kialakítani teherelosztó réteget, hogy a hagyományos esztrichekhez képest lényegesen kisebb rétegvastagságot alkalmazunk, ezáltal a födémre jutó plusz terhelés mértékét is racionalizálni tudjuk. Erre a célra a Lasselsberger-Knauf terméke kiválóan alkalmas.

A Nivo SP 10-30 nyers, alapozott betonaljzatra, cement és kalcium-szulfát esztrichre, megtisztított régi cement- és kerámialap-burkolatra egyaránt felhordható.  Az így képzett padlókiegyenlítő réteg nagy szilárdságú, kiszáradás után tetszőleges anyaggal burkolható. Kiválóan terül, kitűnően tapad, könnyen bedolgozható és repedésmentes felületet alkot, amin a felhordástól számított öt óra múlva már járhatunk, és amit három nap múlva már terhelhetünk. Kifejezetten ellenálló, nagy igénybevételre tervezték, így az sem árt neki, ha mondjuk egy irodában folyamatosan görgős székkel közlekedünk a felületen.
A felsoroltakon kívül a terméknek van még egy előnyös tulajdonsága, aminek segítségével megoldást adhat a meglévő épületek és lakások felújításának egyik rendszeresen visszatérő problémájára. Az esetek nagy részében ugyanis a régi épületeknél a burkolatok alatt nem alkalmaztak megfelelő vastagságú esztrich, illetve aljzatbeton réteget, ezért az átalakítás során sem áll rendelkezésre megfelelő vastagság új esztrich kialakítására. Így az ingatlantulajdonosok többek között kénytelenek lemondani arról, hogy régi, elavult fűtési rendszerüket komfortos padlófűtésre cseréljék.
Ennek a problémának a megoldására fogott össze a Lasselsberger-Knauf Kft. és a REHAU Kft., a világ egyik legnagyobb és leginnovatívabb épületgépészeti gyártójának magyarországi képviselője. A két cég közös munkájának eredményeként kialakított, a NIVO SP 10-30 aljzatkiegyenlítőt is tartalmazó rétegrend főbb előnyei közé tartozik, hogy teljes rétegvastagsága mindössze 30-40 mm (csőtakarás min. 10 mm), és optimális a hőeloszlása a gipszes alapanyag jó hővezető képességének köszönhetően. Ezen felül alkalmazása esetén nincs szükség plusz aljzatkiegyenlítésre a burkolás előtt, és bármilyen szilárd felületre, például meglévő burkolatra is kialakítható.
További információk a Lasselsberger-Knauf honlapján>> találhatók.