Az ACO megoldásai a csapadékvíz elvezetésére a ház körül

Klímaváltozás, a természeti erőforrások vészes kimerülése, kritikus mértékben szennyezett környezetünk. Csak néhány példa azon tényezők közül, melyek mára mindennapjaink részeivé váltak.

Az ACO több mint 60 év tapasztalatával és környezettudatos szemléletével folyamatosan arra törekszik, hogy termékei ne csupán az ipari szegmensben, de családi- és társasházas környezetben is megfeleljenek a klímaváltozás miatt egyre szélsőségesebb időjárási viszonyoknak, egyúttal óvják környezetünket a káros hatásoktól. Viszont magánemberként honnan tudhatjuk, milyen vízelvezetési rendszert válasszunk otthonunk vízvédelmére?


Íme néhány tényező, amit mindenképpen érdemes megfontolni a vízelvezetés tervezésekor:

1. Mekkora a szóban forgó terület?
Sok esetben elegendő a pontszerű összefolyók használata, azonban nagyobb felületek vízelvezetését érdemesebb vonalmenti vízelvezető rendszerrel, azaz folyókákkal megoldani, hogy a víz akár egy heves zápor esetén se álljon meg az udvaron vagy a teraszon. Szintén fontos döntési kritérium, hogy a pontszerű vízgyűjtésnél 4 irányból szükséges a területet lejtetni (amennyiben elegendő 1 db pontösszefolyót beépíteni), míg folyókánál elegendő 2, vagy akár egy irányból. Ez kivitelezői szempontból jóval egyszerűbb.

2. Milyen terhelés éri majd a vízelvezető rendszert?
Kizárólag gyalogos forgalom lesz a folyókán, vagy személyautók is áthajtanak majd rajta? Figyelem: az elektromos autók, bár személygépjármű kategóriába számítanak, de tömegük miatt az átlagos személyautónál nehezebb terhelést jelentenek. Az sem mindegy, hogy egy családi háznál napi 2-3-szor hajtanak át a folyókán vagy egy társasház esetén ennél akár jóval többször. Mindez nagyban befolyásolja, milyen terhelési típusú folyókát és rácsot kell választani.

3. Milyen felhasználásra szánjuk a vízelvezető rendszert?
Autókijáratok esetében figyelnünk kell a jövőben várható terhelésre. Ha a medencénk melletti burkolatot szeretnénk óvni a víztől, akkor fontos tudnunk, hogy a horganyzott acél rácsok a klór tartalmú víz hatására idővel korrodálódnak. Medence és terasz vízelvezetése esetén érdemes arra is gondolni, hogy ezeken a helyeken akár kisgyermekek mezítláb szaladgálhatnak, és még az ő apró lábujjuk sem szorulhat be a vízelvezető rendszer rácsai közé.

4. És mi a helyzet az esztétikummal?
Képzeljük el, hogy rengeteg munkával kialakítottunk egy szépséges kertet, nagy odafigyeléssel kiválasztottuk teraszunk és udvarunk burkolatát, majd beépítünk egy csúnyácska folyókát? Dehogy! Senki sem szeretné elrontani az összképet egy oda nem illő vízelvezető rendszerrel. Éppen ezért arra is érdemes figyelnünk, hogy a környezetébe jól belesimuló, vagy azt szépen kiemelő megoldást találjunk.
Mindezen szempontok együttes figyelembevétele bonyolultnak tűnhet, de munkatársaink szívesen segítenek az Önnek leginkább megfelelő rendszer kiválasztásában.

AskACO, azaz kérdezze az ACO-t!

AZ ACO termékek után érdeklődjön a STAVMAT építőanyag kereskedésekben!
2024.0606.