Ceresit CR 90 Kristályképző vízzáró cementhabarcs, önjavító képességgel

A megbízható és tartós vízszigetelés elkészítése komoly kihívást jelent még a szakemberek számára is. A víz nincs tekintettel arra, hogy a legnagyobb igyekezettel látunk hozzá ehhez a munkához.

A legkisebb hiba, hajszálrepedés elég ahhoz, hogy a víz bejusson azokra a helyekre, amelyeket szárazon szeretnénk tartani.

Van azonban megoldás, mivel ebben a küzdelemben segítségünkre van a Ceresit CR 90 Kristályképző, egykomponensű, vízzáró cementhabarcs, amely egyszerűen felhordható, és ellenáll a pozitív és negatív oldali víznyomásnak. A legérdekesebb és egyik leghasznosabb tulajdonsága, hogy a hajszálrepedéseket 0,4 mm szélességig lezárja kristályos önjavító tulajdonsága által.

A Ceresit CR 90 Kristályképző alkalmas a szilárd, nem deformálódó ásványi felületek (hézagmentesen kifugázott téglafalazat, beton- és vasbeton felületek, cementes vakolat stb.) vízszigetelésére és nedvesség elleni védelmére.

Két fázisban működik: vízzáró réteget képez a felületen, illetve a benne lévő és vízzel oldhatatlan sók a pórusokba hatolva kikristályosodnak. Ezek a kristályok a kapillárisokat teljesen lezárják, így megakadályozzák a víz bejutását mindkét oldalról. Ez a kristályosodási képesség kiegészítő védelmet nyújt a sérült felületeken („öngyógyítás”).

A Henkel termékfejlesztői egy hagyományos vízszigetelő habarcsot hasonlítottak össze a CR 90 Kristályképzővel. A kísérlet során beton kútgyűrűk külső palástját vonták be az említett habarcsokkal, majd az így kialakított tartályokat feltöltötték vízzel.

Két hét elteltével világosan látszott a két szigetelőanyag „teljesítményének” különbsége. A CR 90-nel bevont betontartály alig mutatott szivárgást, szemben a hagyományos szigetelőanyaggal, ahol a vízszivárgás rövid idő elteltével nagymértékben megindult. Azokat a hajszálrepedéseket, melyeken keresztül a nagyobb víznyomás következtében mégis megjelent a nedvesség, a CR 90 kristályai később „behegesztették”.

A Ceresit CR 90 megvédi az épületszerkezetek talajjal érintkező vízszintes és függőleges felületeit (pl. alap és falazat) a talajpára, szivárgó víz, valamint nyomás nélküli és nyomással rendelkező talajvíz ellen. A vízoszlop magassága a pozitív oldalon max. 15 m lehet, míg a negatív oldalon elérheti az 5 métert is. Alkalmazható monolit beton ivó- és esővíz tartályok víz elleni szigetelésére (max. 15 m vízmélységig) valamint kisméretű, monolit beton úszómedencék védelmére max. 20 m3-ig), továbbá erkély, terasz és fürdőszoba víz elleni szigetelésére a kerámiaburkolat fektetése előtt, vízszintes és függőleges felületen, kombinálva a Ceresit CL 152 sarokerősítő szalaggal.

A kivitelezés nagyon egyszerű. Az előkészített felületet benedvesítjük, majd az előírásnak megfelelően bekevert habarcsot kefével felhordjuk. Mielőtt ez az alapozás teljesen megszáradna, glettvassal elkészítjük a befejező réteget a vízterhelésnek megfelelő rétegvastagságban.