Kézi betonjavítás egyszerűen

Még mindig a beton a legelterjedtebb építőanyag a világon, ami nem csoda, hiszen felhasználása egyszerű, összetevői relatíve olcsók, és alacsony a karbantartási igénye. Szilárdságuk miatt a betonelemek cseréje viszont bonyolult feladat, ami sokszor túl nagy költséget jelent, ezért sokszor hatékonyabb megoldás, ha a még teherbíró szerkezeteket inkább kijavítjuk. Ehhez nyújt megoldást az LB-Knauf Recon termékcsaládja.

A betonszerkezetek felújítása nem lehetetlen, de gondos tervezést igényel, és olyan anyagokra van szükség hozzá, amelyek megfelelő minőséget képviselnek, és eleget tesznek a műszaki követelményeknek. Ha jól végezzük el a feladatot, a felújított elemek akár még hosszú évtizedekig biztonságosan el tudják látni funkciójukat.

A munka megtervezése során a megfelelő anyagok kiválasztásához több szempontot is figyelembe kell venni. Ezek közül az első a felhasználás helye, hiszen ez határozza meg, hogy milyen igénybevétel éri majd a szerkezetet. Más anyagokra van szükség egy kültérben található homlokzat, terasz, híd vagy ipari épület betonszerkezetének felújításához, és megint más anyagok kellenek, ha beltérben dolgozunk. Az alapfelület anyaga, típusa és minősége szintén befolyással van a választásra, ahogy az is, hogy mi lesz a végső felület, illetve a befejező réteg: festés, hidegburkolás vagy vakolás.

A Lasselsberger-Knauf Kft. Recon termékcsaládja valamennyi betonfelújítási feladathoz megoldást kínál. A család tagjai közül három terméket emelünk ki az alábbiakban.

A CT-MAX betonjavító habarcs segítségével egyszerre lehet megoldani a betonszerkezet javítását és a vízszigetelés alatti lejtésképzést, amivel rengeteg időt és energiát lehet megspórolni. Betonhiányok pótlására, betontakarás növelésére, ásványi felületek durva átvonására, valamint szerkezeti betonok és vakolatok javítására egyaránt alkalmas. Sok helyen bevethető, legyen szó lakóházak vagy ipari építmények felületeiről, hidakról, vasbeton oszlopokról, kerítésekről, lábazatokról vagy homlokzati elemekről.

A család másik tagja, a KONTAKT CT alapozó szintén két funkciót tölt be egyszerre: egyrészt alkalmazásával biztosítható a betonjavító habarcs megfelelő tapadószilárdsága, másrészt a betonacél korrózióvédelmét is megoldja.

A mostani felsorolás utolsó terméke a CT-MIX finom betonjavító habarcs, amely a felületek aprólékos kiegyenlítésére, helyreállítására szolgál. A felületek felső burkolati rétegének kialakítására is alkalmas, vékonyan felvihető (1-5 mm), amivel sok helyet meg lehet takarítani a rétegvastagságban.

További információk a Lasselsberger-Knauf honlapján>> találhatók.