Novoplan Maxi - azaz „Hatékony” kiegyenlítés padlófűtés felett!

Néhány éve még válság volt, és a megélhetés miatt kitántorgott nyugatra több ezer szakemberünk. Ma már kevés a szakember az országban, és a külföldön dolgozó magyarok hiányoznak. A kialakult szakember hiány miatt ma már nem az ár, hanem a határidő lett az egyik legfontosabb kérdés.

Így talán nem túlzás azt mondani, hogy idő lett az egyik legértékesebb erőforrásunk. Ha gyorsabban tud a burkoló dolgozni, akkor többet is tud keresni!

Ha nem kell javításokkal, reklamációkkal foglalkoznia, akkor tud máshol pénzt termelni!

Ebben a cikkben a jó hatásfokú padlófűtések gyors, hatékony és reklamáció mentes kivitelezéséhez szeretnék segítséget nyújtani.

A padlófűtés az újépítésű lakóházak több mint 80%-ban megtalálható, így ez a legelterjedtebb fűtési rendszer típus. Emellett egyre terjednek a régi épületek felújításához kifejlesztett un. vékony fűtési rendszerek. Ezeknek változatos típusai vannak, közös jellemzőjük, hogy valamilyen módon be kell a burkolat alatt ágyazni őket.

Így nap mit nap találkozunk a padlófűtési rendszerekkel, és általában úgy burkoljuk őket, ahogy egyéb felületek is burkolunk a lakásban. Tudnunk kell azonban, hogy a padlófűtések burkolásánál sokkal szigorúbb követelményeknek kell megfelelni, mint az egyéb belétéri felületeknél.

Egy hatékony padlófűtés kialakítása burkolástechnikailag és anyagválasztás szempontjából is komoly kihívást jelent a szakembernek.

Ha hibázunk, annak az a következménye lehet, hogy a burkolat részlegesen vagy teljesen tönkremegy. Ilyenkor helyt kell állnunk: a keletkezett kárt ki kell javítani, a költségeket részlegesen vagy teljes egészében felvállalva.

A másik eset, amikor burkolási hibák miatt a padlófűtés nem  működik a legjobb hatásfokkal. Ez a tulajdonosnak okoz hosszú távon kárt, még akkor is, ha mi sem és Ő sincs ennek tudatában. Ha azonban értünk hozzá, akkor érdemes elmagyarázni a tulajdonosnak, hogy mit miért és hogyan teszünk. Ezzel látja a szakértelmünket és megérti és elfogadja, hogy a padlófűtésre történő burkolás szakmailag időigényesebb, és szükséges jobb anyagokat használni. Így akár a munkadíjat is meg tudjuk emelni!

De ehhez tisztában kell lenni a szakmai alapvetésekkel! Nézzük mik is ezek!
Egy hagyományos esztrichbe ágyazott padlófűtésnél az aljzattal szemben támasztott maradék nedvességtartalom mindössze 2 CM% lehet, ami jóval alacsonyabb, mint az egyéb helyeken. Ezt az értéket az esztrich általában 1-2 hónap alatt éri el. Ha ezt nem ellenőrizzük, és ráburkolunk, akkor könnyen előfordulhat, hogy a fűtés megkezdésekor a keletkező páranyomás a teljes burkolatot lenyomja a felületről. Ezt lenne hivatott megelőzni az építésekkor előírt kötelező felfűtés.
Elvileg burkolás előtt ezt egy felfűtési jegyzőkönyvet tanúsítva mindig meg kellene tenni. Mind a jegyzőkönyv mind a maga a felfűtés is a burkoló és a tulajdonos érdekeit védi.

Ilyen jegyzőkönyvet tartalmaz a MÉVSZ által kiadott „Kerámia burkolatok kialakítása” című műszaki irányelv, amit le tudunk tölteni a www.mapei.hu/letöltesek honlapról.

Ha az aljzatot megfelelőnek ítéljük meg, akkor megkezdhetjük a burkolást. Ha szükséges kiegyenlítés, akkor a szükséges vastagságnak megfelelően válasszunk az önterülő kiegyenlítőt a Mapei termék választékából. A szokásos Ultraplan Eco 20 és Ultraplan Renovation helyett kiváló választás a 3-40 mm rétegvastagságban bedolgozható, padlófűtésekhez fejlesztett új termékünk a Novoplan Maxi önterülő és gyorskötő aljzatkiegyenlítő.

Ha a bevezetőben már említett vékony padlófűtési rendszerek valamelyikét kell burkolni, akkor sem kell elbizonytalanodnunk. A Novoplan Maxi 3-40 mm vastagságban önthető, gyorskötésű, szálerősített, cementes aljzatkiegyenlítő habarcs. Hővezetési tényezője is jobb, mint más cementes kiegyenlítő habarcsok hővezetése. Tudunk vele dolgozni, úsztatott vagy csúsztatott rétegként is. Ha lakókörnyezetekben a fűtési rendszert közvetlenül a hőszigetelő anyagon alakítjuk ki, akkor ezt megtehetjük egy 30-40 mm vastag Novoplan Maxi öntéssel.
Kiegyenlítés után jöhet a ragasztás, ahol figyelnünk kell az üregmentes feketésre.
Mindenkép fel kell hívnom a figyelmet arra, hogy vékony melegburkolatok alatti öntésekhez, vagy parkettákhoz, továbbra is az Ultraplan termékcsalád megfelelő tagját használjuk!

Összefoglalva a fentieket, padlófűtés kialakításakor figyelünk az aljzatra, a segédanyag választásra és a burkolási technológiákra. Így több pénzt keresünk magunknak és hosszú távon pénzt spórolunk a tulajdonosnak!