Sík és sima aljzat Padlopon® termékekkel

Aljzatkiegyenlítés a Ceresit Padlopon® aljzatkiegyenlítőkkel a tökéletes burkolat érdekében

Az aljzatkiegyenlítőknek – az aljzattal együtt – meghatározó szerepük van a minőségi meleg- és hidegburkolatok készítésében és azok tartósságának biztosításában. Különösen igaz ez a vékony, elasztikus burkolatok esetében, mint pl. a PVC-, a gumi, a parafa és a linóleum burkolatok.

„Minden jó alulról indul, hiszen a burkolás az aljzattal kezdődik.” – szól a burkolók szlogenje. Ez nem véletlen, hiszen a burkolatok csak a megfelelően előkészített aljzatra ragasztva mutatják meg igazi szépségüket!

A burkolás során tartós és esztétikus eredményt úgy lehet elérni, ha az aljzat felülete sík és sima. Ha arra „építünk”, hogy majd a ragasztó anyaggal sikerül eltüntetnünk az egyenetlenségeket, olyan kihívást támasztunk magunk elé, amely nagy gyakorlatot igényel a kivitelezésben, és sokszor nem is igazán célravezető. Nem beszélve a vékony melegburkolatok – PVC, linóleum, gumiburkolat – fektetésének aljzatminőséget érintő, szigorú követelményeiről. Röviden: a legtöbb esetben szükség van aljzatkiegyenlítésre.

Ha az aljzat nem teljesen sima és egyenletes, akkor a burkolat nem lesz megfelelően rögzíthető, egyenetlen lesz és idővel sérülhet vagy fel is válhat. A szabad szemmel nehezen észrevehető pár mm-es szintkülönbségek is már komoly problémát okozhatnak.  Az aljzatkiegyenlítő megfelelő alkalmazásával lehetséges a felületi egyenetlenségek megszüntetése, és ezzel a később jelentkező potenciális problémák elkerülhetők lesznek.

Az aljzatkiegyenlítőkkel szemben sok feltétel fogalmazható meg: legyen a kiegyenlítő jól teríthető, kötés után kellően szilárd, sík és sima, rövid időn belül burkolható. Optimális esetben az adott termék egyszerre tesz eleget ezeknek a követelményeknek.

A Ceresit az önterülő aljzatkiegyenlítők több típusát is kínálja Padlopon® márkaneve alatt, így szinte mindenféle aljzatkiegyenlítési munkára tud megoldást nyújtani.

A Ceresit Padlopon® CN 68 feszültségmentes, önterülő, 2-30 mm rétegvastagságig alkalmazható aljzatkiegyenlítő, amely kritikus, nem kellően szilárd felületek kiegyenlítésére is alkalmas beltérben. Nedvszívó és tömör aljzat kiegyenlítésére is használható. Alkalmazható beton aljzatra, cement- és gipszesztrichre, magnezit esztrichre, hidegburkolatra valamint erősen tapadó, már megkötött ragasztómaradvánnyal szennyezett aljzatra is. Alkalmas továbbá homokszórt felületű öntött aszfalt esztrichre – 10 mm vastagságig. Padlófűtés esetén is kiváló eredményt érhetünk el vele.

Ha az idő fontos tényező a munka során, akkor a Ceresit Padlopon® Express CN 70 2-20 mm-ig alkalmazható, önterülő aljzatkiegyenlítőt javasoljuk, amely már 3 óra elteltével járható. Nedszívó és tömör aljzat kiegyenlítésére egyaránt alkalmas beltérben. A Padlopon® Express-re járólap, PVC-, szőnyeg, linóleumburkolat és laminált padló is fektethető. Székgörgő igénybevételnek ellenáll, szintén megfelelő padlófűtés esetén.

Kültérben kiváló választás a Ceresit Padlopon® Express Universal önterülő aljzatkiegyenlítő, amely 3-20 mm rétegvastagságban alkalmas terasz, erkély stb. cementkötésű aljzatainak kiegyenlítésére is, ha a lejtés ezt megengedi. Rétegvastagságtól függetlenül, 24 óra elteltével hidegburkolattal ellátható.

Mivel az egészség mindennél fontosabb, a Ceresit Padlopon® aljzatkiegyenlítők mindegyike GEV-EMICODE® EC 1 Plus tanúsítvánnyal rendelkezik, melyet a lehető legalacsonyabb emissziójú termékek kaphatnak meg, vagyis amelyek a legkevésbé bocsátanak ki szennyező gáznemű anyagokat. Ez azt jelenti, hogy ezek az aljzatkiegyenlítők a lehető legkisebb hatással vannak a beltéri levegő biztonságára, és ezáltal az Ön egészségére.

Annak érdekében, hogy jobb tapadást biztosítsunk az aljzatkiegyenlítő számára, felhordás előtt szükséges az aljzatot lealapozni, ezzel is hozzájárulva a tökéletes végeredményhez.

A Ceresit Padlopon® Diszperziós alapozó nedvszívó felületek esetén alkalmazható, míg a Ceresit Padlopon® Tunoprén alapozó nedvszívó és tömör felületekre egyaránt kiváló választást nyújt.