Tájékozott megrendelők – minőségi épületek

Az impulzusvásárlók hirtelen ötlettől vezérelve dobnak a kosárba termékeket, minden előzetes utánajárás nélkül, ami igazolhatná, hogy valóban az-e a céljaiknak legmegfelelőbb. Ez vagy jól sül el, vagy nem. A 21. század embere azért túlnyomó részben már mélyreható kutatásokat végez, mielőtt például műszaki cikket vásárol.
Miért cselekednénk másképpen, ha otthonunk minőségéről készülünk döntést hozni? Érdemes az utánajárásra időt és energiát fordítani mind a megoldások, mind az alapanyagok minősége és ára tekintetében. Ha így cselekszünk, biztosabban számíthatunk arra, hogy a végeredmény teljes megelégedésünkre szolgál majd.

A legtöbb kivitelező tájékozott, körültekintő és jól képviseli igényeinket akkor is, amikor az anyagválasztásról van szó, ám sajnos előfordulhat, hogy a nagyobb anyagi haszon reményében félrevezetik a megrendelőt. A szakmában kering néhány történet olyan esetekről, amikor a kivitelező gyenge minőségű anyagot épített be, azt jó minőségű anyagként, magas áron számlázta tovább a megrendelőnek, és csak egy véletlen esemény folytán derült fény az egész turpisságra. Nemcsak az a gond ezzel, hogy a szakma renoméját rontják az ilyen lelkiismeret nélküli vállalkozók, hanem hogy a vacak anyag beépítése miatt hosszabb távon komolyabb energetikai és állagvédelmi problémák is fel fognak lépni az épületnél. Pont ilyen esetek miatt szembesülhet döbbenten a háztulajdonos azzal, hogy a tetőjének szokatlanul nagy a hővesztesége, és csak tölti bele a pénzt egy feneketlen katlanba. Ne feledjük, a jó minőségű hőszigetelő anyag lambda értéke 0,032 és 0,039 W/mK között van!

A ferde tetős épületszerkezet összetett struktúra, sokféle anyagból épül meg, ezért a megfelelő szigetelőanyag típusának kiválasztása rendkívül fontos. Követelmény az alacsony hővezetési tényező (lambda), az épület energia felhasználásának minimalizálása érdekében és a hangszigetelési paraméter az akusztikai komfort miatt. Alap a nem éghetőség, az öregedésállóság, a saját síkjában való roskadás-mentesség is, hiszen ha egy idő után az eresz irányába feltorlódik a szarufák között elhelyezett szigetelőanyag, hamarosan penészesedéssel és többlet hőveszteséggel kell számolni, mivel szigeteletlen felületek alakulnak ki. Az egészségre ártalmatlan és környezetbarát anyagnak nagyfokú rugalmassággal kell rendelkeznie, hogy kitöltse a teret és követni tudja a szarufa természetes mozgásait (száradás, vetemedés, csavarodás). Pont erre lettek kifejlesztve az URSA TERRA 74Ph, az URSA DF32 és DF35 ásványgyapot anyagok.
Ha meggyőződtünk róla, hogy a megfelelő anyag kerül a tetőbe, már csak abban kell biztosnak lenni, hogy az megfelelően méretre van vágva, helyesen illesztve és rögzítve a faszerkezethez.

Gyártói jótanács, hogy a háztulajdonosok próbáljanak figyelmesen tájékozódni a technológiákról, termékekről, ellenőrizzék a beépített termékek számláját és a csomagoláson lévő minősítés egyezőségét és törekedjenek a kivitelezés folyamatos figyelemmel kísérésére, hogy lehetőségük legyen időben korrigáltatni az esetleges hibákat.

Forrás: URSA Salgótarján Zrt.
www.ursa.hu