Természetes kő ragasztás Ceresit CM 25-tel

A természetes kő burkolatoknak más a hatásuk mint a mázas kerámia és a gres lapoknak: elegánsak, eredetiek, egyediek, egyszóval természetesek. Sok-sok fajtájukkal találkozhatunk az építőiparban. Alkalmazásuk különleges figyelmet igényel, mert nedvesség hatására deformálódhatnak, a cementkötésű ragasztók lúgos hatása elszínezheti őket, sókicsapódás jelenhet meg a felületükön. Ha vékony, világos és áttetsző burkolólapokról van szó, még a ragasztó szürke színe is átüthet. Nem mindegy, milyen fajtát szeretnénk leragasztani (gránit, mészkő, márvány, homokkő stb.), mekkora a vastagság (kb. 2 cm alatt nem árt az óvatosság), milyen körülmények között kell majd helytállniuk (pl. beltéri vagy kültéri alkalmazásról van-e szó). A felsorolt szempontok mellett a tartós burkolat feltétele  ̶  természetes kövek esetén is  ̶  a feladatra alkalmas ragasztó.

A Ceresit CM 25 Üvegmozaik és márványragasztót elszíneződésre hajlamos, áttetsző lapok (pl. márvány, gránit stb.) ragasztására fejlesztette ki a Henkel. Használható még üvegmozaik, üvegtégla, kerámia, kőporcelán és hőszigetelő lapok rögzítésére is.  Alkalmazható bel- és kültérben, szívó és nem szívó felületen, teraszon, medencében, homlokzaton és padlófűtés esetén is. Flexibilis, a kisebb alakváltozásból eredő feszültségeket jól felveszi, ezért kritikus felületeken is jól bevált. 10 mm vastagságig alkalmas az aljzat egyenetlenségeinek javítására és a felület simítására foltszerűen.

A Ceresit CM 25 a C2TES1 kategóriába tartozik (az MSZ EN 12004:2007 szabvány szerint). Ez azt jelenti, hogy cementkötésű (fehér cementet tartalmaz), fokozott igénybevételre alkalmas, a burkolólap a beágyazásakor függőleges felületen sem csúszik meg (természetesen a lap tömegétől függően), hosszú nyitott idejű (azaz egyszerre nagyobb felületen lehet a ragasztót kikenni, és jut idő a lapok lerakására még a bőrösödés megindulása előtt), valamint „alakváltozásra képes”. Ez a fokozott flexibilitás teszi lehetővé, hogy egyebek közt alkalmazható legyen pl. gipszkarton-, faforgács-, OSB-lap burkolásakor („kritikus felületek”), valamint hogy kültérben, rendkívüli körülmények közt is helytálljon.