Természetes kövek ragasztása

Az emberiség több mint 5000 éve használja a követ építésre. Utat, hidat, házat, vízvezetéket, templomot, számtalan, különféle formájú és funkciójú épületet emelt már belőle, kiaknázva a természetes alapanyagban rejlő lehetőségeket. Az előnyök – mint a szilárdság, faraghatóság, formálhatóság, színezet, mintázat stb. – még a laikusok számára is egyértelműek. A követ széleskörű elterjedtsége, viszonylag könnyű hozzáférhetősége és egyszerű eszközökkel történő megmunkálhatósága ideális építőanyaggá tette. A kő univerzális felhasználhatósága megmaradt, de napjainkban már elsősorban inkább díszítőelemként, mintsem falazóelemként használjuk. Az elmúlt 10-20 évben felhasználása leginkább a lábazati-, homlokzati- és padlóburkolásban jelentős.

A kőelemek rögzítésére megannyi módszer közül választhatunk: falazás – egymásra támasztás, ragasztás – cementes vagy egyéb kötőanyagú ragasztóval, mechanikai rögzítés – általában fém rögzítő elemekkel, kötőanyag nélküli, száraz egymásra halmozás, beszorítás, a lehetőségek tárháza szinte kimeríthetetlen. Az egyik legegyszerűbb és gépesítés nélkül alkalmazható módszer, ha az erre a célra kifejlesztett ragasztóval kötjük az elemeket a vízszintes vagy függőleges (esetleg ferde) felületekhez. Ebben az esetben megbízható és időtálló rögzítő anyagokat kell alkalmaznunk.

Ha időtálló és esztétikus kőlábazatot szeretnénk gazdaságosan kialakítani, olyan ragasztóra lesz szükségünk, ami nemcsak a hasznos terheket viseli jól, hanem az egyéb, elsősorban az időjárásból eredő igénybevételeknek is ellenáll. Az eső, a széllel szállított homok, a hó, a fagyás, olvadás, a napsütés a hirtelen hőmérsékletváltozás mind-mind hatással van a kövekre és azok rögzítésére.

A Lasselsberger-Knauf Kft. által gyártott és forgalmazott RockFix kőragasztó ideális természetes kövek (mészkő, travertin, gránit, tufák, porfír, bazalt stb.), műkő-, illetve beton burkolólapok, burkolótéglák (mázas, natúr) és kerámialapok közép- és vastagágyú ragasztásához. A RockFix kimagasló állékonyságú habarcs, ezért alkalmazható nehezebb kövekhez is, de ilyen esetekben érdemes és ajánlott próbaragasztást végezni, szükség esetén pedig kiegészítő mechanikai rögzítéssel elkészíteni a burkolatot. Fontos előny, hogy ez a kőragasztó trasszos kötőanyagának köszönhetően az általános cementes anyagoktól eltérően semleges, ezért kényesebb kövekhez (folyami mészkő, travertin stb.) is felhasználható. Közép- és vastagágyú alkalmazhatósága miatt az alapfelület egyenetlenségeivel szemben kevésbé érzékeny, sőt! Függőleges felületek burkolása esetén fontos, hogy a megfelelő tapadás érdekében érdesítéssel vagy vakolatfésűvel biztosítsuk a szükséges fogadófelületet.

A RockFix felhasználása végtelenül egyszerű; a gyári, tervezett, előkevert habarcsokhoz hasonlóan csak vizet kell hozzáadni és a csomagoláson szereplő mértékben bekeverni. Ezután ezzel a könnyen és gyorsan feldolgozható alapanyaggal időtálló, esztétikus felületet tudunk létrehozni.