3 tévhit a betoncserepekről

Ma már egyre kevésbé tartja magát néhány, a beton tetőcserepekkel kapcsolatos sztereotípia, ami a minőségét, felületi tartósságát esetleg a súlyát illeti. Nézzük meg, hogy melyik tévhit megdőlésének mi is az oka, a háttere. Ebben a betonspecialista Leier szakértői lesznek segítségünkre.

A betonnal kapcsolatban van egy mondás: minél idősebb, annál erősebb! Ez nem véletlen, hiszen az idő múlásával, a beton tömörülésének köszönhetően egyre erősebb tehát időtállóbb. Sőt a beton tetőcserepek erősek, tartósak, tartósan szépek, és általában széles vásárlói réteg ízlésének és tárcájának egyaránt megfelelnek.

A beton tetőcserép minél idősebb, annál erősebb

És pontosan mit is jelent ez a megrendelők számára? Tartósan strapabíró és a környezeti hatásoknak ellenálló stabil tetőt. A beton tetőcserép ugyanis anyagminőségéből következően fagyálló, nem vetemedik, akár jelentős hőmérséklet vagy nedvesség ingadozás ellenére sem változtatja térfogatát vagy tömegét, így tökéletesen egymáshoz illeszkedve, gyorsan és egyszerűen épülhet belőle a tartós tető. A hézagmentesen egymásba kapaszkodó beton cserepekből álló héjazatot az egyre szélsőségesebb időjárási jelenségek és környezeti hatások sem rombolják, mert azoknak többek között a fedőanyag nagy szilárdsága és tömege stabilan ellenáll. A betonösszetétel, a bedolgozási és utókezelési technológia gondoskodik a beton tetőcserepek minőségéről, így nyomószilárdságáról, méretpontosságáról.

Nem lesz drágább a tető betoncseréppel

Tévhit, hogy a nagyobb súlyú fedőanyag miatt erősebb, így drágább tetőszerkezet építése indokolt. A beton tetőcserepek ugyanis semmivel sem jelentenek nagyobb terhelést a tetőszerkezetre nézve, mint kerámiából készült társaik, hiszen nem a fedőanyag súlyára kell a tetőt méretezni. Sokkal nagyobb terhelést jelentenek a környezeti hatások, pl. a szél, amelyeknek a betoncseréppel fedett tető önsúlyának köszönhetően jobban ellenáll, mint a vékonyabb tetőfedő anyagokkal fedett változatok. Víz alatti tesztekkel igazolt tény ugyanakkor, hogy a tömör beton alacsony, 2 % alatti víztranzit képességének köszönhetően nem nedvesedik át, így jelentős csapadék esetén sem szívja meg magát, nem jelent plusz terhelést a tetőszerkezetre nézve. Emellett a beton tetőfedő anyag törés és zúzásállósága is kiváló és mindezt a tetőfedéssel foglalkozó szakemberek is megerősíthetik. „Munkám során egyik fontos feladatom a kivitelezőkkel való együttműködés, ezért lehetőségem van rendszeresen kikérni a véleményüket. Visszajelzéseik alapján bátran állíthatom, hogy mind a sík, mind pedig a hullámos betoncserepek stabilak, megbízhatóak, szeretnek vele dolgozni. Most, hogy az egész ország területén elérhetők lesznek beton tetőfedő anyagaink, egyre több tetőfedő kedvelheti meg őket, egyre több megrendelő tetőjének fedésére használhatják akár újépítés, akár felújítás esetén.” - mondta Nagy Gergely, a betonspecialista Leier Hungária Kft. betoncserép üzletágvezetője.
Erre jó esély is van, hiszen naponta akár 30 átlagos méretű tetővel rendelkező családi ház fedésére elegendő beton tetőcserép gördül le az 5 milliárd forintos hajdúszoboszlói gyárbővítéskor beépített legmodernebb svéd gyártósorról. A betonspecialista betoncserepei így ma már az ország minden részébe eljuthatnak.

A bárki számára elérhető beton tetőcserép

A betonspecialista gyártó szakértőinek tapasztalatai szerint a tető kialakításánál, a héjazat anyagának kiválasztásakor a megrendelők számára az esztétikai elvárások mellett a hosszú távú tartósság és költséghatékony megoldások élveznek prioritást.
Egyszerűbben megfogalmazva a tető legyen sokáig változatlanul szép és ne kerüljön sokba. Jogos elvárás.
És hogyan tesz ennek eleget egy beton tetőcserép?

A betoncserepek tartósságáról már volt szó: tehát minél régebbi egy betoncserép, az anyag tömörödése miatt annál erősebb. A cserepek színét tekintve pedig a válasz az alapanyagban és a gyártási technológiában, valamit a felületkezelésben keresendő. A beton tetőcserepk is teljes szerkezetükben színezettek, és már az alap bevonatok esetén sem fakulnak, UV-stabilak, nem kopnak, nem vonzzák a villámokat, felületüket a jégverés nem károsítja. Mindez különösen igaz a LUX bevonatok esetén, amelyek a kétszeres felületvédelemnek köszönhetően kevésbé koszolódnak, nehezítik a moha és egyéb szennyeződések megtapadását is. A fényesebb felületű cserepek pórusai zártak, sima, egyenletes felületük remekül levezeti a vizet.
A beton tetőcserepek esztétikus megjelenése és a tartós szépsége a klasszikustól a mediterránon át a letisztult, modern stílusig minden igényt kielégítenek, mindez általában olyan áron, amely széles rétegek számára elérhetővé teszi ezt a rugalmas tetőfedő anyagot.

A betontechnológia környezetbarát technológia

A beton tetőcserepek nem csupán környezetbarát anyagokból – vízből, cementből, homokból és vasoxid alapú színezőanyagokból – készülnek, de előállításuk is „zölden” történik. A gyártás során a hűtési, fűtési energia használat csekély, hiszen a beton kötése során hő szabadul fel, amely hulladékhőt bevezetik a szárításhoz használt kamrákba. A folyamat része a gyártás során keletkező ún. „piszkosvíz” újrahasznosítása is. A környezettudatosságról csak akkor beszélhetünk, ha a termék egész életciklusát figyelembe véve minél kevésbé terheli a környezetét. Ez alapján a felhasznált technológián túl, a több generáción át biztonságosan használható műszaki megoldások mellett olyan apróságnak tűnő részletekre is odafigyelnek, mint pl. a kevés csomagolóanyag felhasználása.

És miért a betonspecialista?

A Leier az elmúlt években nagy hangsúlyt fektetett a magyar piacon tapasztalható munkaerőhiány enyhítésére is szolgáló megoldás, az előregyártott betonszerkezetek fejlesztésére. Ennek köszönhetően mára a kéregfalak és kéregfödémek új generációja, a klímafalak és klímafödémek, valamint az olyan speciális elemek kialakításának egyszerűsítésére szolgáló műszaki megoldások, mint a lépcsők, erkélylemezek is egyre népszerűbbek. 9 magyarországi gyárból 7-ben betontechnológiával folyik a termelés. Ehhez csatlakozott a cég közelmúltban bővített hajdúszoboszlói tetőcserépgyára, amely mára a korábbinál ötször több beton tetőcserép előállítására képes, mindezt a legmodernebb, környezetbarát technológiával. Ez a kapacitás elegendő, hogy az egész ország területén jelen lehessen a „betonspecialista” egy sor innovatív betontermék mellett, immáron betoncserepeivel is.


A Leier termékek után érdeklődjön a STAVMAT építőanyag kereskedésekben!
2023.06.02.