A BACHL Kft. Környezetvédelmi vállalásai az EMAS által tanúsítva

Az építőipar nagy időtávra szóló alkotásokat hoz létre, legyen szó útról, építményekről, látszó és nem látszó műtárgyakról, ezért korántsem mellékes, milyen hatást váltanak ki. Élettartama alatt és utána is befolyással van és lesz környezetünkre, mint egy hagyaték, utódainknak, tőlünk!

Az Európai Unió 1993 júliusában bocsátotta ki a röviden EMAS néven ismertté vált tanácsi rendeletet (Eco-Management and Audit Scheme). A Rendelet lehetőséget teremtett azon iparvállalatok számára, amelyek környezeti teljesítményük javítását tűzték ki célul, hogy önkéntesen közös Európai Uniós nyilvántartási rendszerben vegyenek részt, hitelesíttessék és hozzák nyilvánosságra környezetvédelmi nyilatkozatukat. Több száz oldal (az Európai Parlament és a Tanács 1221/2009 EK Rendelete, Környezetvédelmi jogszabályok halmaza és a vonatkozó szabványok) írja le, hogy mekkora az a fa, amibe ma egy vállalkozás belevágja fejszéjét, ha vállalja az EMAS rendszer feltételeit.

Nem véletlen, hogy Magyarországon ezidáig összesen 44 szervezet regisztrált, ebből jelenleg 29 élő státusszal rendelkező szervezet van, többségében a gyártói szektorokból. Nagyon szerény a hitelesített, nyilvántartott szervezetek száma, azonban, annál nagyobb a jelentősége, hogy a Bachl Kft. a szűk elit tagja. A BACHL Hőszigetelőanyag-gyártó Kft. 12. a rangsorban a HU_000022 regisztrációs számmal. 15 magyarországi szervezet már nem tartja életben EMAS tanúsítványát.

A BACHL Kft. tószegi üzeme 2011.02.24. óta működteti és tanúsíttatja, illetve hitelesítteti az ISO 14001 szabványra épülő, többletkövetelményekkel megerősített EMAS rendszerét.

„Társaságként elsősorban azt akarjuk bizonyítani, hogy profitorientált szemlélettel is lehet jogszabályi követelményeknek megfelelően működni, és a megtakarítható erőforrásokat társadalmi szerepvállalás formájában is hasznosíthatjuk. Gyártóként nagyon fontosnak tartjuk, hogy a termékeink előállításához szükséges erőforrás többszörösének megtakarítása érhető el azok felhasználásával globális szinten, ami nem kis jelentőséggel bír környezetvédelmi szempontból.

A léc magassága a jogszabályi és szabványkövetelmény szövegében ugyanaz, de más magasságot kell megugrani egy szolgáltatónak, egy hivatalnak és egy gyártónak. A BACHL Kft. alkalmazottainak, és segítő alvállalkozóknak lényegesen nagyobb erőfeszítésbe kerül, több munkatárs bevonása szüksége ahhoz, hogy „önként vállalt kötelességünknek” eleget tegyünk immár 10. éve!

Bízunk abban, hogy utat mutatunk a többi vállalkozásnak, nem titkolva a nehézségeket, és emellett példát mutatunk dolgozóinknak, akik – reményeink és mondhatjuk tapasztalatunk szerint is – hazavisznek családjuknak egy szemléletet, így építve a legerősebb elemi közösség, a család erősítésével társadalmunkat. Beszállítóink, alvállalkozóink és elsősorban vevőink biztosak lehetnek abban, hogy a termék, amelyhez adták az alapanyagokat, a kiegészítő szolgáltatásokat, amelyet vásárolnak és beépítenek, a lehető legkisebb mértékben terhelte és fogja terhelni környezetünket.

Folyamatosan azon munkálkodunk, hogy minél kevesebb hulladék keletkezzen, a lehető legalacsonyabb energiafelhasználással, a lehető legtovább használható, kimagasló minőségű és az élettartam lejártakor újra hasznosítható legyen az, amit egyszer legyártottunk.

A rendszer alapja az ISO 14001 szabvány (KIR, Környezetközpontú Irányítási Rendszer), azonban a gyakorlatban először mindenki egy ISO 9001-es (MIR, Minőségirányítási) rendszert épít ki, majd ezt bővíti az EMAS követelményeknek megfelelő dokumentumokkal.

Az évente közzétett Környezetvédelmi Nyilatkozatunkban nyilvánosan is bemutatjuk tevékenységünket, felvállaljuk eredményeinket, ami csak a jéghegy csúcsa, esszenciája az alapokat jelentő információ halmaznak, ugyanakkor rálátást biztosít cégünk működésére, szándékaink szerint közérthető módon.

Nagyon fontos számunkra a zászlóvivők büszkesége, azonban ami igazán lényeges, az a nyugalom érzése, hogy tiszta lelkiismerettel nézhetünk gyermekeink, unokánk szemébe, tudva azt, hogy ők esetleg majd csak évekkel, évtizedekkel később értik meg, mit is tettünk értük. Társadalmi szinten azonban sokkal több is kevés lenne…”

BACHL Kft.

A BACHL Kft. Környezetvédelmi vállalásai az EMAS által tanúsítva