A felülmúlhatatlan STABILA vízmértékek

1865: Anton Ullrich feltalálja a csuklós famércét (zollstock) és ezzel forradalmasítja az akkori méréstechnikát. Testvérével, Franz-cal közösen szabadalmat jegyeztet be rá és elkezdik a sorozatgyártást.

1889: Gustav Ullrich, Franz egyik fia a Pfalz tartománybeli Annweilerben famércék és vízmértékek gyártására megalapítja a „Métergyárat”. Ezzel egy immár 130 éve tartó sikertörténet veszi kezdetét.


A cégalapító képe és a Stabila mai kínálatának keresztmetszete.

Az egyre több megrendelésnek köszönhetően a cég folyamatosan fejlődik. A termékeket Európa szinte minden országába, sőt még Oroszország távoli vidékeire is exportálják.


Egy régi, kb. 50 éves tikfa vízmérték. Még ma is pontos.

A századforduló és a II. világháború között a cég választéka egyre bővül, a kínálatba bekerülnek a mérőszalagok is. Döntés születik, hogy a cég kizárólag a mérőeszközökre szakosodik.

1929: bejegyeztetik a STABILA márkanevet.

A II. világháború után kezdődik csak igazán a fejlesztések sora. Témánk szempontjából a két legfontosabb:

1952: A STABILA szabadalmat jegyeztet be az akrilüveg libellára és Németországban elsőként megkezdi a vízmértékek alumínium profilból történő gyártását.

A libella blokk csúcsminőségű törésbiztos, könnyen tisztítható akrilüvegből készül. A külső oldal tökéletesen sima, ami megakadályozza a leolvasás fénytörés által okozott esetleges pontatlanságát.

A libella belső oldala precízen csiszolt, ami lehetővé teszi a buborék szabad és akadálymentes mozgását. A libellaház belső falába két bemarást helyeznek el, amibe rozsdamentes acélgyűrűket illesztenek. Ezekre azért is szükség van, mert a buborék mérete a hőmérséklet változásainak hatására megváltozhat, de -20° és + 50°C közötti hőmérséklet tartományban garantáltan a gyűrűk között marad. Így biztosított a lehető legprecízebb leolvasás.

A libella folyadék összetétele titkos, cégen belül is csak néhányan ismerik. Nem illan el, nem világosodik ki, az elektrosztatikus feltöltődésnek ellenáll.

1979: Máig felülmúlhatatlan szabadalom: a STABILA kemény műgyantával önti az alumíniumprofilba a libellablokkot. Ez biztosítja, hogy a libella a profiltól semmilyen körülmények között nem mozdul el, így örökké (10 év garancia) pontos marad. Tehát a STABILA a pontosságra ad örök (10 év) garanciát. A profil sérülhet, elgörbülhet, de a libella nem mozdul el.

 

Még néhány szó:

Profilok: A tartósság szempontjából nem elhanyagolható az alumínium profilok erőssége. Létezik standard, erősített és extra erős profil.

Felhasználás szerint: A választék óriási: van normál, fej fölötti méréshez is alkalmas, mágneses, szögmérős, kihúzható (teleszkópos), sőt megvilágított libellával is.

Szakmák szerint: néhány szakmának külön is fejlesztettek modelleket. A feladatok jellegzetessége miatt létezik kőműves, ács és vasbeton szerelő, épületgépész és villanyszerelő vízmérték is.

 

Tisztelt Olvasó!

Talán a fenti rövid összefoglalóval sikerült meggyőzni Önt, hogy ha tartós pontosságra és mérési biztonságra vágyik, STABILA vízmértéket vásárol.

Ne feledje: az építőiparban a legdrágább hiba a mérési hiba.

Készítette: Orbay  Gábor

Kizárólagos képviselet: Orbay Kft.