„A hőszigeteléssel becsomagolom a házat, megjelenik a penész!”

Gyakori kijelentés ez, sokszor találkozunk vele, nézzük mi is az igazság!

Az épületeken belül keletkezett pára 93-95%-a szellőztetés útján távozik. Ezt a pára mennyiséget, az úgynevezett „egészségügyi szellőztetés”, vagyis az 1-3 percig tartó kereszthuzat, amely során gyorsan, de alaposan átszellőztetjük a lakást-házat, megoldja. Ezzel nem „hűtjük ki” a drága fűtéssel felmelegített épületet, hiszen a falazat át van melegedve és ennyi idő alatt nem veszít jelentős mértékben a hőmérsékletéből. Ekkor csak a hétköznapi tevékenységeink, a főzés, mosás, fürdés során felhalmozódott pára távozik.

A maradék 5-7% az, amely a falazaton keresztül szeretne kijutni.

Tény, hogy a polisztirol szigetelésnek nagyobb a párafékező tulajdonsága, mint az ásványgyapoté. Tehát elmondhatjuk, hogy az ásványi szigetelés jobban „szellőzik” mint a polisztirol, azt azonban semmiképp sem jelenthetjük ki, hogy ha polisztirollal szigetelünk, akkor teljesen lezárjuk a falakat, és törvényszerűen megjelenik a penész! Az a már említett 5-7% pára távozni fog a polisztirolos rendszeren keresztül is.

Jóval nagyobb problémát jelenthet, ha az épületet egyáltalán nem, vagy nem elegendő hatásfokú hőszigeteléssel látják el, főleg, ha magas k-értékű nyílászárókkal látják el. Ebben az esetben ugyanis belül hidegek maradnak a falak, így a (főzés, tisztálkodás során) megjelenő pára hatására, rendszeres és alapos szellőztetés nélkül hamarosan meg fog jelenni a penész!

Ez pedig a nyilvánvaló egészségügyi kockázat mellett anyagilag is megterhelő lehet hosszú távon!

Ideális esetben, a megfelelő vastagságú falazat és optimális hőszigetelés mellett, amennyiben szükséges gyakorisággal szellőztetünk, elkerülhető a felhalmozódott pára kicsapódása, és így az otthonunk penészedése!

Ebben partnere a Mapei: válassza a Mapetherm rendszerek közül akár az EPS akár a Grafit, akár az Ásványi megoldásokat, ha még a szellőztetésre is ügyel, minden rendben lesz!

A Mapei termékek után érdeklődjön a STAVMAT építőanyag kereskedésekben!
2023.04.06.