A jó hőszigetelés egész évben előnyt jelent!

A homlokzatok hőszigetelése manapság már nem kérdés, legyen szó akár új építésről, akár felújításról. Mindenki a számára, és az esetleges előírásokban foglalt értékek alapján, kombinálja a falazat szerkezetét, és rendeli hozzá a hőszigetelést, hogy a lehető legtöbbet hozza ki a lehetőségeiből.  

A kérdés ott kezdődik igazán, hogy melyik rendszerrel hőszigeteljünk, ha a polisztirolt választjuk?  

Szerencsére a dolog nem áll meg ott, hogy szeretnénk vagy nem szeretnénk hőszigetelést, mert ez ma már evidens, és választék itt is van bőven: fehér, grafit, grafit reflex, grafit relax?   

Minden forint, amelyet a homlokzatunk szigetelésének vastagságára költünk, nemcsak télen, hanem nyáron is segít a takarékoskodásban. A falazat hőtároló kapacitása nem csupán télen jön jól, hanem nyáron is, amikor sokkal lassabban melegszik át a falazat, kevésbé melegítve át ezzel a teljes szerkezetet. 

A grafitos polisztirol, a grafitőrlemény tartalma miatt 23-25% -kal jobban szigetel, mint a hagyományos fehér polisztirol. Ezt egyrészről akkor érdemes választani, ha a ház jellegéből adódóan a nagyon vastag hőszigetelés miatt mélyre kerülnének a nyílászárók, a belső terekbe kevesebb fény jutna be, és a házunk bunkerszerű formát öltene. Másrészről, amikor a homlokzaton egyszerűen nincs hely a „korlátlan” vastagság felrakására, mert az magával hozna mondjuk egy komplett tetőszerkezet cserét, mert a hőszigetelés a tető síkján kívül érne véget. Pozitív tulajdonságai mellett, a hőszigetelés komplett anyag/munkadíj költségére vetítve az árkülönbség a fehér és a grafit között „elhanyagolható”.  

Ha grafit, jön a következő kérdés: sima grafit, relax, reflex? 

A polisztirol gyártók különféle innovációkkal orvosolják a szürke színű grafit lap napfényre történő reagálását. A szürke szín, ugyanis „szívja” magába a napfényt, ezáltal a hőt. A lapok felmelegednek a hő hatására és akár már az udvaron takarás nélkül tárolt csomagolásban kialakulhat az úgynevezett „matrac effektus”, a lapok eldeformálódnak. A kivitelezés első fázisában-amikor a lapok a falra fel vannak ragasztva, előírás, hogy 24 óra várakozási időnek el kell telnie a dűbelezés, majd az azt követő ragasztó tapaszba ágyazott üvegszövetezés előtt. Ez a 24 óra pont elég a sötétszürke lapoknak, hogy a falról „leugorjanak”. Előfordul, hogy nyáron a nagy melegben a lap felmelegszik, a mögötte lévő ragasztó a lapból áradó melegtől előbb szárad meg, minthogy a kötési folyamat lezajlott volna, és a lemez egyszerűen leesik a falról. Ezért javasoljuk, hogy kora tavasszal és késő ősszel a hagyományos, azonban a köztes időben mindenképp a relax, vagy a reflex lemezeket válasszuk.  

A relax lemez egyik oldala tehermentesítő bemetszésekkel van ellátva (ez az oldala a külső oldal), amely hatékonyan kezeli a felmelegedésből adódó feszültség hatására kialakuló alakváltozást.  

A reflex lemez egyik oldala (ami ebben az estben is a külső oldal kell, hogy legyen) egy világos színű fényvisszaverő réteggel van ellátva, így gátolva meg a lemez felmelegedését.  

A gyártók által kitalált innovációk azonban önmagukban nem jelentenek 100%-os védelmet a napfény, és a hő ellen, ezért mindenképpen javasolt a homlokzat felületének védelme egy állványhálóval is. Mindez minimális ráfordítás egy stabil és időtálló hőszigetelő rendszer elkészítésének érdekében!   

A Mapei homlokzati hőszigetelő rendszerei között mindhárom rendszer elérhető, rendszergaranciával! A fehér polisztirol rendszer 40 cm vastagságig rendszergaranciával, és minden hiteles vizsgálati igazolással, a passzívház építőknek nyújt biztos megoldást!  

Ha szeretne többet megtudni arról, hogy milyen minőségi termékeket ajánl a Mapei, érdeklődjön a STAVMAT kereskedésekben!