A kellemes tetőtér kulcsa a hőszigetelés

Számos oka lehet annak, hogy a meglévő lakótér szűkösnek bizonyul: például gyarapodik a család, nőnek a gyerekek és nagyobb teret igényelnek, vagy éppen a home office körülményeit szeretné az ingatlantulajdonos kényelmesen kialakítani, esetleg egy meglévő hobbinak lesz komolyabb helyigénye. Családi ház esetében a leginkább kézenfekvő megoldás egy új lakószoba, iroda vagy hobbihelység kialakítására a tetőtér beépítése.

A tető alatt közvetlenül azonban többnyire meglehetősen mostohák a belső klímaviszonyok: nyáron a közvetlen napfény úgy felforrósítja a tetőt, hogy az befelé is szinte sugárzik, ráadásul az épületben a meleg már eleve fölfelé száll, és ebből adódóan a tető felé „szökik el” télen, nem megfelelő csapadékzárás esetén pedig egy-egy vihar után akár közvetlenül a nyakunkba is csöpöghet a víz.

A megfelelő hőszigetelés a tetőtér-beépítés talán leginkább hangsúlyos eleme, hiszen a „padlást” eredetileg nem szobának tervezték, és a komfortérzetet a tető nem megfelelő szigetelése nagyban tudja csökkenteni. Mit ajánl a szakértő?

Egyszerűen, de kompromisszumokkal: szigetelés bővítése befelé
A hőszigetelés korszerűsítését a tetőn két oldalról végezheti el az építtető attól függően, hogy mennyi energiát és anyagi ráfordítást tud rászánni. A leggyakrabban a tetőtér beépítésekor a meglévő hőszigetelést bővítik befelé: ennek előnye, hogy nem jár komolyabb felfordulással, bontással, átmeneti tetőfóliával, és relatív kevesebbe is kerül.

Mindennek azonban az az ára, hogy a hőszigetelés kiterjesztése a légtérből rabol el értékes centiket ezért fontos, hogy a legvékonyabb, ámde hatékony hőszigetelést alkalmazzunk. A szakértő a szarufák alatti belső hőszigeteléshez egyértelműen a PIR (poliuretán) keményhab hőszigetelő táblákat ajánlja, ezekből ugyanis kisebb vastagság is elegendő, így a belteret nem csökkentik jelentősen. A táblákat könnyű alakíthatóságuk is vonzóvá teszi a lakást bővítők, felújítók számára.

Munkaigényesebb, de időtállóbb: szigetelés a szarufák felett
Ideális esetben azonban a külső hőhatás felől történik a hőszigetelés, így az átalakításoknál is érdemes ezt az elvet érvényesíteni. Ez azt jelenti, hogy a hőszigetelés a szarufákon kívülre kerül – ehhez pedig vissza kell bontani a meglévő cserepeket, lécezést, fóliát, egészen a szarufákig, majd felhelyezni az új PIR hőszigetelő réteget a szarufák fölé. Riasztóan hangzik? Valójában a PIR hőszigetelő anyag alkalmazásával a munka gyorsan halad, és a hőszigetelés lehető legnagyobb hatékonyságát is ez a megoldás biztosítja tartósan.

A beruházás elsőre költségesebbnek tűnik, de ez a pénz a későbbiek során megtérül, és a tetőtér-beépítés eredményét generációk tudják élvezni. Ha a külső oldalon valósul meg a szigetelés kiterjesztése, akkor a passzívházas technológiában is előszeretettel használt PIR anyagból már 14 cm-es táblákkal is el lehet érni az U=0,17 W/m2K hőátbocsátási értéket (a hagyományos szálas szigetelőanyagok – üveggyapot, kőzetgyapot – használatakor ennél jóval vastagabb rétegre lenne szükség). Ez úgy lehetséges, hogy a szarufák felső síkjára helyezett, egymásba illeszkedő táblák és a rajtuk található, átlapolható, fóliakasírozással ellátott hőszigetelés – a BACHL tecta-PUR® termékcsalád kifejezetten erre a célra van kifejlesztve – a tető teljes felületét lefedve termikus burkot alakít ki, így az ott keletkező hőhidakat felszámolja.

A keménytáblás PIR anyag a szarufák fölötti hőszigetelési munkákat nagyban megkönnyíti, hiszen lépésálló, nagy hajlítószilárdságú lapokból áll, melyen az ácsok kockázat nélkül lépkedhetnek. A táblák nagy mérete lehetővé teszi, hogy a munkálatok gyorsan haladjanak – a táblák egymásba illesztve egyszerűen felhelyezhetők, miközben áthidalják a réseket, elejét véve a hőhidak keletkezésének.

A PIR táblákra ráadásul egy csapadékzáró fólia réteg is került, így ha nyáron nem kerül vissza szigeteléshez lebontott cserép a tetőre pár napig vagy akár hétig, akkor a szigetelőlapok helytállnak alkalmi tetőfedő rétegként is.


                                                                           Kánikula? Ki van zárva!

A tetőtérben lakók leggyakoribb panasza, hogy nyáron – hacsak nem használnak légkondicionálót – szinte kibírhatatlanul fel tud melegedni a tetőtéri szoba még megfelelő árnyékolás mellett is. Ennek hátterében az áll, hogy a cserép a tetőn nyáron akár 70-80 fokra is felmelegszik, és ez a forróság nem megfelelő hőszigetelés esetén „befelé” nyomul, kiváltképp, ha sötét színű felületet ért a napfény: általános tapasztalat, hogy egy átlagos tetőteret képtelenség 30 fok alá hűteni nyáron! Az egyre intenzívebb globális felmelegedés miatt tehát egyre nagyobb kihívást jelent a szigetelés számára a túlhevülés megakadályozása. A poliuretán keményhab viszont magasabb hőmérsékletnek is ellenáll: ezáltal egy 16 cm-es PIR tábla akár 40 fokot is tud csökkenteni nyáron a külső és belső tér között. Kedvező tulajdonságai emellett hogy időtállóak, merevek, anyagszerkezetének köszönhetően alacsony a nedvesség felvételük és magasabb hőmérsékleten (90-110 C) is térfogatállóak.

A tetőtérben töltött idő komfortjának kulcsa a megfelelő hőszigetelés. Akár a kevesebb energiabefektetéssel járó belső szigetelés-kiterjesztés, akár az alaposabb és hatékonyabb tető felőli szigetelés mellett dönt a lakásbővítő tetőtér-beépítéskor, a korszerű poliuretán keményhab szigetelőlapok a környezetet is kímélő, kellemes belső klímát biztosító megoldást jelentenek.