A könnyűbeton adalékanyag

Korszerű, könnyű, rendkívül jó hőszigetelő képességű beton adalékanyag, melyhez a helyszínen csak cementet és vizet kell adagolni. A Thermobeton házi betonkeverőben is jól megkeverhető, házilagosan kivitelezhető.

A Thermobeton vékony cementréteggel bevont polisztirol őrleményből áll, amely tartalmaz olyan speciális adalékszereket is melyek hatására a víznél sokkal könnyebb polisztirol szemcsék nem úsznak fel a keverés közben, így egyenletes, homogén betonkeverék állítható elő belőle.

A keverési aránynak megfelelő Thermobetont földnedves vagy kissé képlékeny konzisztenciával kell bedolgozni, súlya mindössze 25-40 kg / 100 liter. Csekély súlya miatt nagyon könnyű vele dolgozni. A megszilárdult Thermobeton sokkal keményebb a hőszigetelő anyagoknál, lépésálló könnyű-betonnak minősül. Szilárdsága a betonok és a hőszigetelő anyagok közé tehető.

A Thermobeton kiváló hőszigetelő anyag, 11-13 cm vastagon tökéletesen leszigeteli pl. a padlásfödémet. A 11 cm vastag P200-as sűrűségű Thermobeton 8cm vastag polisztirol táblás hőszigetelő anyaggal egyenértékű. A táblás hőszigetelő anyagokkal ellentétben szabálytalan felület esetén is hézagmentes szigetelést ad, a kártevők nem támadják meg, nem éghető.

Alkalmazásánál nincsen szabási veszteség. Nagy előnye a könnyű hőszigetelő anyagokkal szemben, hogy nem csak jó hőszigetelő - ezáltal télen csökken a fűtési költség - hanem sokkal jobb hőcsillapító hatása miatt, nyáron hatékonyan védi az épületet a túlmelegedéstől, kellemes klímát biztosít.

Keverése, beépítése:
A zsákos kiszerelésű (200 liter/zsák) Thermobetont a keverési arányoknak megfelelően házi betonkeverőben, vagy ipari alkalmazásban esztrichpumpával lehet megkeverni. A Thermobeton keveréséhez csak friss, csomómentes cementet szabad használni! A Thermobeton keverési ideje másfélszer több, mint a hagyományos betonokénak, meg kell várni, míg a speciális adalékszerek, felhaborítják a keveréket. A Thermobetonban levő adalékok miatt a Thermobeton szilárdulásának kezdete lassabb a hagyományos nehézbetonokénál, szobahőmérsékleten is 2-3 nap! A Thermobetont hagyományos módon, minimum 5 cm-es vastagságban betonként lehet beépíteni, 15-20 m2-ként dilatálva. A betont utólag nedvesíteni nem kell, de minden esetben 3-4 napig fóliatakarással védeni kell a gyors kiszáradástól.

 

Alkalmazási területei:                                                                                               Javasolt minőség:

Nem járható padlások hőszigetelésére (min. 12-16cm):                                                     P200

Járható padlások hőszigetelésére (min. 15-20cm):                               P250 + 1-2 cm vastag cementhabarcs simítás

Födémfeltöltés, esztrichek, betonok alá, lapostetőkön lejtésképzés:                                P 350

Medencék melletti hőszigetelő kitöltésként:                                                                          P 250

 

Az egyik leggyakrabban előforduló felhasználási területe a padlások hőszigetelése. A min. 11-13 cm vastag Thermobeton hézagmentesen szigeteli a padlásfödémet. Thermobeton alá 0,15mm vastag PE párafékező fóliát kell teríteni. Mivel a betonból a polisztirolszemcsék kipereghetnek, ezért érdemes a felületét 1 cm vastag pc (misung) simítással kérgesíteni. Ott ahol gyakran járnak a padláson, P250-es Thermobetont kell beépíteni 2cm-es pc simítással. Nagy előnye, hogy egyenetlen, régi födémekre is elkészíthető, teljes felületű hézagmentes szigetelést ad.