A minőségi hidegburkolás négy fázisa

A hidegburkolás összetett munka, komoly előkészületeket és alapos tervezést igényel. Négy fő fázisra lehet bontani, mindegyiknek megvan a jelentősége, és mindegyikre nagy figyelmet kell fordítani, ha tartós eredményre törekszünk. Ez itt az LB-Knauf hidegburkolási gyorstalpalója.

Az első fázis az előkészítés, ami azért fontos, mert a nem megfelelően előkészített felületről könnyebben leválnak a rátett rétegek. Egy felújítás a visszabontással kezdődik, amikor a mélyben lévő hibák felszínre kerülhetnek. Ezek javítása után jön az aljzatkiegyenlítés, mert csak teljesen sík felületre javasolt ragasztani. Lényeges, hogy az alapfelületre kerülő anyag esetén biztosítani kell a tapadást, csempéknél akár tapadóhíd használatával is.

A második fázis a vízszigetelés, ami azért fontos, mert ez teszi igazán tartóssá a burkolatokat. Beltérben megakadályozza az alsóbb rétegek tönkremenetelét (pl. a zuhanyzó burkolata mögé bejutó víz roncsolja a szerkezetet). Kültérben meggátolja, hogy a víz bejusson a szerkezetbe, mert télen a megfagyott víz térfogati tágulásának következtében szétrepeszt mindent.

A harmadik fázis a ragasztás. Sokan a burkolati ragasztók vásárlásánál igyekeznek spórolni, van azonban néhány speciális eset, amikor ezzel öngólt rúghatunk. A nagyméretű burkolati elemek rögzítéséhez például mindenképpen magasabb műszaki tartalmú ragasztókra van szükség. De az olcsó ragasztók a padlófűtés okozta hőingadozásokat sem képesek hosszú távon elviselni.

A befejező fázis a fugázás, aminél szintén fontos, hogy minőségi anyagokat válasszunk, hiszen ezek dobják fel igazán a csempét. A szín és a tartósság elsődleges szempontnak számítanak, de ezeken kívül is létezik néhány olyan tulajdonság, ami befolyással lehet döntésünkre. A fürdőszobába például vízlepergető tulajdonságú fugázót érdemes választani, de létezik olyan termék is, amelynek antibakteriális hatása van, ami különösen jól jöhet ott, ahol nagy jelentősége van a higiéniának.

További burkolási tanácsok: https://www.lb-knauf.hu/