A nagyméretű kerámia lapok fektetése

A burkolólapok növekedése az elmúlt évtizedek regénye. Egy történet, aminek a részesei vagyunk. A burkolólapok gyártástechnológia fejlődésével egyre nagyobb lapokat lehet gyártani, és ami műszakilag lehetséges azt meg is csinálják. A 70-es években még 20x20 cm-es lapokat tettünk mindenhova, majd ezek a lapok előbb 30x30-asra majd 40x40-esre nőttek. A folyamat pedig egyre gyorsul. A hagyományos greslapok legnagyobb oldalhossza mára bőven 1 méter fölé csúszott és varázslatos gyorsasággal hódítanak teret a vékony nagyméretű óriáslapok is. Ezeknél a 3-6 mm-es vastagsághoz több mint 3 méteres oldalhossz is tartozhat.

Ez igazi kihívás kivitelezőnek és segédanyag-gyártónak egyaránt!

Kihívás, mert a burkolónak képesnek kell lennie dolgozni ezekkel a lapokkal, és a segédanyag gyártónak ezekhez a nagy lapokhoz kell fejlesztenie anyagokat.

 Manapság már a burkoló igazi előnye nem az, hogy tud-e olcsóbb árat mondani, mint a konkurenciája, hanem az, hogy tud-e bánni ezekkel a lapokkal.  Ebben van kockázat: ha elrontunk egy 3x1 méteres lapot az már százezres tétel jelent, és ha a rosszul kiválasztott segédanyag miatt a burkolat egy-két év alatt tönkremegy, akkor annak a javítása már az eredeti költségek többszöröse lesz!

Amikor a megrendelő 10-20 vagy akár 50 000 Ft/m2 áru lapot vásárol, akkor meg kell fizetnie a jó segédanyagok árát is. És ez nem csak a megrendelő érdeke, hanem a burkolóé is. Ha akármilyen tönkremenetel következik be, akkor az érvényben lévő szavatossági jog esetén újépítéseknél 3 évig, a felújításoknál 1 évig a megrendelőnek csak hiba-bejelentési kötelezettsége van.

A burkolónak minden esetben ki kell javítania a hibát, vagy bizonyítania, hogy a tönkremenetel a helytelen használatból ered. És ezt bizonyítani nagyon nehéz! Ezért kiemelten fontos, hogy figyeljünk a segédanyagokra választásra is!  Minél nagyobb a burkolólap, annál nagyobb rugalmasságú ragasztóra és annál nagyobb ágyazat vastagságra van szükség.

A Mapei Kft. évek óta ebbe az irányba fejleszt. Nagy rugalmasságú ragasztóink közül a Keraflex Extra S1, a Keraflex Easy S1 és az Ultralite S2 10 mm-es ágyazat vastagságig, a Keraflex Maxi S1 akár 15 mm-ig is jó.

Ráadásul ezek a termékek bizonyítottan rugalmasak.  120 cm legnagyobb oldalhosszúságú lapokhoz használjunk S1-es Keraflex terméket és e méret felett már az Ultralite S2-es termék használata indokolt.

A Mapei Kft egyedülálló kínálatot tud biztosítani a nagy lapok burkoláshoz!  Ha biztosan jó eredményt szeretne, akkor használjon Mapei segédanyagokat!