A szürke az új fehér!

Magas rezsiköltség, hideg falak, penészes sarkok, rossz hőérzet és megannyi más okunk is lehet a hőszigetelésre. Továbbá a 2022-től hatályos közel nulla energiaigényű épületekre vonatkozó hőtechnikai követelmények kielégítése az épületszerkezetek megnövelt hőszigetelésével is teljesíthető. Tippünk a teljes homlokzati fal esetében a grafitos polisztirol hőszigetelés, amely a BACHL választékában 25 %-kal jobb hőszigetelő hatást ígér, mint a hagyományos fehér.

Homlokzat
A szürke homlokzati EPS lapok gyártása során az alapanyaghoz grafitszemcséket adnak, ezzel javul az anyag hőreflexiós képessége. További újdonság, hogy a BACHL Extrapor Relax lapok külső felületén hálószerű bemetszések találhatóak, aminek köszönhetően az anyag feszültség-, és deformáció mentes lesz.
A vékonyabb rétegben is hatékony lapok további előnyei:

  • rövidebb dübelek a rögzítésnél
  • alacsonyabb logisztikai (szállítás, anyagmozgatás, beépítés) költségek
  • azon épületeknél is megoldást jelent, melyeknél nem lehet korlátlan vastagságban hőszigetelést beépíteni (műemlékvédelem, helyi építési szabályozás, telekhatárra, utcafrontra épült házak)
  • az aktív-, passzívházaknál elengedhetetlen a fokozott hőszigetelés, azonban méretbeli korlátok fennállhatnak


A grafitos táblák a hőszigetelő képességen kívül minden más műszaki tulajdonságaikban, így a kivitelezési eljárásban is megegyeznek a fehér lapokkal.
Nézzünk egy példát: 30 cm modern nútféderes vázkerámia téglafallal megegyező hőszigeteltséget érhetünk el 25 cm kisméretű tömör téglafalra tett 6 cm polisztirol hőszigeteléssel. Ha a mai kornak megfelelő, vagy inkább előremutató energetikai szintet szeretnék elérni, modern téglánkra minimum 15 cm, míg a régire 21 cm hagyományos fehér EPS-t kell tennünk. Ha utóbbi esetben a grafitos BACHL Extraport használjuk, akkor 19 cm-el elérhető a kívánt hatás. A fal teljes vastagságát nézve egy régi falra tett jobb hőszigeteléssel vékonyabb méret érhető el. Modern téglafal 30 cm+15 cm=45 cm, míg a réginél 25 cm+19 cm=44 cm.

Lábazat
A hazai gyártású formahabosított BACHL Extrapor SOCKEL megőrzi a hagyományos fehér lábazati anyag minden kedvező műszaki tulajdonságát: nagy szilárdság, kis testsűrűség és a grafitadaléknak köszönhetően mindez kisebb hővezetési tényezővel, így jobb hőszigetelő képességgel párosul.

Tekintsünk át néhány gyakorlati problémát:
A leggyakrabban használt modern vázkerámia falazóelemek legalább nyolcszor jobb szigetelőhatással bírnak, mint a vasbeton lábazati fal. A különbség még akkor is jelentős, ha figyelembe vesszük, hogy 30%-kal enyhébb követelmények érvényesek a lábazatra, mint a homlokzati falra. Ennek fényében 30 cm modern vázkerámia fal esetén, a jobb szigetelő képességű Extrapor-ból 14 cm, míg a vasbeton lábazatra XPS-ből 17 cm, hagyományos formahabosított EPS-ből 15 cm, valamint ez utóbbi grafitos változatából 14 cm szükséges. A teljes fal akkor lesz egy síkban, ha grafitos lapot használunk a lábazaton, mindkét másik terméknél előreugró lábazatkialakításunk lesz, mely a falszerkezet állagmegóvása érdekében kerülendő. Ha rosszabb szigetelő képességű terméket használunk, az hőhidas szerkezetet is okozhat.
A lapok érdesített felülete szilárdabb vakolattartást eredményez, továbbá a külső tér felöli oldalán szintén bemetszések találhatók, melyek a nagy hőmérsékletkülönbség hatására esetlegesen bekövetkező deformációktól adnak védelmet. Alkalmazása szintén nem tér el a többi formahabosított expandált polisztirol lapétól, ezáltal nincs speciális eszközigénye.

A BACHL Kft. nagy gondot fordít termékeinek folyamatos fejlesztésére, valamint a kivitelezések minél gördülékenyebbé, egyszerűbbé tételére.

A termékekről érdeklődjön a STAVMAT kereskedésekben!

2022.04.04.