A „tetőt próbáló” viharokat is bírja

Mitől függ, hogy a tető bírja-e a vihart? És tényleg fontos ez? Már rögtön az elején eláruljuk a titkot: a tető viharállósága attól függ, milyen anyagok használatával hogyan van megépítve. Ha kíváncsi az ezzel kapcsolatos 3 legfontosabb tudnivalóra, vagy az ezzel kapcsolatos tévhitekre, akkor azért érdemes tovább is olvasni. 

A szokatlan, és világszerte egyre szélsőségesebb időjárás az elmúlt években Magyarországot sem kímélte. Ugyan a hó egyre kevesebb, de a heves záporok, meglepő méretű és hevességű jégverés „tetőt próbáló” módon tesztelik a házakat és azok tulajdonosait. Ez ugyan ráirányíthatja a figyelmet a vihar elleni védekezés szükségességére, ám gyakran csak akkor, amikor már megtörtént a baj. Mit tehetünk a megelőzésért, akár építkezést, akár felújítást tervezünk?

Fontos-e hogy milyen nehéz a tetőszerkezet?

Oszlassuk el a legnépszerűbb tévhitet: nem a tetőfedő anyag súlya a döntő.
„Tény, hogy egy nagyobb súlyú anyagot nehezebben mozdít el egy erősebb szél. Ugyanakkor vannak, akik teljesen megalapozatlanul idegenkednek a fém- vagy kerámia fedéseknél súlyosabb beton tetőcseréptől, annak a házra nehezedő terhe miatt.” – mondta el Nagy Gergely, a Leier Hungária Kft. betoncserép-üzletágának vezetője, majd megosztott néhány számot, ami alátámasztja: nem a tetőcserép súlyától kell tartani.
Egy beton tetőfedés súlya ugyanis átlagosan 45 kg/m²-es terhet jelent a tetőszerkezetre, míg a tetőnek gyakran a 100 kg/m²-es szélnyomásnak is ellen kell tudnia állni. Tehát elég nagy baj lenne, ha a beton tetőcserép súlya gondot okozna egy új építésű ház esetén. Úgy kell megtervezni, szakkifejezéssel élve az építésznek arra kell méretezni a tartószerkezetet, hogy ez a súly és terhelés ne jelentsen problémát.
Felújítás esetén persze más a helyzet. Ám ha a beton nem jöhet szóba, akkor a kerámiával sem biztos, hogy érdemes próbálkozni. Sokan nincsenek azzal tisztában, hiszen szakmai kérdés, hogy egy kerámia tetőfedés akár nehezebb is lehet a betonnál. Ez ugyanis függ a tető hajlásszögétől és a fedési módtól is: a beton tetőcserépből hajlásszögtől függően átlagosan 10 darab a négyzetméterenkénti anyagigény, míg egyes típusú anyagcserepekből, pl. a kisebb méretű, hódfarkú változatból, akár 25 darab is szükséges lehet. Ez anyagi konzekvenciákat is vonhat maga után, de ezúttal maradjunk a viharállóságnál.

Anyagától erős, kialakításától tartós a beton tető

Persze ennek is vannak feltételei.
A betoncserepekre is jellemző az, ami általában a betonra: extrém módon strapabíró. Így pl. a jégverés nem tesz benne kárt, mint ahogy esetleg más anyaggal fedett tetőkben. De egy rosszul kivitelezett tető cserepei alá az erős széllel bejutó nedvesség a teljes szerkezetet, sőt az épület minőségét is rongálhatja. Tehát nem csak az anyag és gyártástechnológia, de a tető egyes részleteinek kialakítása, a szakszerű kivitelezés is döntő fontosságú lehet, ha viharálló tetőt szeretnénk a fejünk felett.
Mindennek megoldása pedig a tervezésnél kezdődik. Az épület tömege, formája, a tető hajlásszöge eleve meghatározzák a tető széllel szembeni ellenálló képességét, és azt is, hogy a tető egyes részein milyen hatások támadják a szerkezetet. Alacsony hajlásszögűeknél a szél megbontó hatásával számolhatunk, míg meredekebb tetők esetén, a szél-ellenkező oldali szívó hatás, szél-oldalon a nyomó hatás a jellemző.
A Leier üzletágvezetője saját sokéves tapasztalatára is alapozza a kijelentést, miszerint mindez egy jól megépített beton tető esetén minimalizálható. A cég kilenc magyarországi gyárából hétben beton technológiát alkalmazva gyárt szerkezetépítésre alkalmas anyagokat, így nyugodtan hívhatjuk a piac betonspecialistájának. „Egyre gyakrabban hangoztatott kijelentés, hogy nem elég a jó építőanyag, a helyes, szakszerű beépítésen is sok múlik.” – teszi hozzá a szakember. – „Éppen ezért rendszeresen tartunk képzéseket, ahol a tetőfedőkkel megismertetjük a cég beton tetőfedő anyagaival való munka fogásait. Mivel a kivitelező szakemberek szívesen használnak rendszerben kínált termékeket, így a Leier rendszertartozék választéka is bővül. A beton kiegészítőkön túl már forgalmazzuk a nem saját gyártású, de a tető műszaki tartalmáért felelős tartozékokat, kiegészítő elemeket.”
Összefoglalva: ne féljünk megvizsgálni a beton tetőfedésben rejlő lehetőségeket! Külső hatásokkal szemben is strapabíró tetőnk viszonyt csak akkor lesz, ha minőségi anyagot és rendszert választunk, így a képzett tetőfedő kezei közül hosszú távon tartós viharálló tető kerülhet ki.

A Leier termékek után érdeklődjön a STAVMAT építőanyag kereskedésekben!
2024.04.19.