Aki spórolni szeretne a felújításon, ne a legolcsóbb tetőt válassza!

Sokan keresik a költséghatékony tetőépítés és -felújítás titkát. Azonban aki a legolcsóbb, legegyszerűbb tetőcserepek és tartozékok közül választ, kevesebb eséllyel találja meg az olcsó tetőhöz vezető utat. A BMI Bramac szakértői sok évtizedes tapasztalatra építve javasolják: végeredményben sokszor az elsőre olcsóbbnak tűnő megoldások bizonyulnak drágának. Hogy miért? A cikkből választ kaphatunk erre, ahogy arra is, hogy hogyan lehet spórolni a tetőfelújítás költségein.

A tetőnek nem csak egyszeri költsége lehet

A költségek csökkentése a legtöbb család és vállalat számára fontos célkitűzésnek számít egy új tető építése vagy egy tetőfelújítás során. Sokan nem tudják azonban, hogy végeredményben sokszor az olcsóbbnak tűnő megoldásokkal lehet végül rosszabbul járni: anyagilag és a biztonság szempontjából is. Egy tető ugyanis kétféleképpen lehet olcsó: a vásárlás pillanatában vagy hosszú távon, a használat során. A tetőn spórolni az alapanyagok vásárlásakor leginkább azért nem javasolt, mert a később esetlegesen felmerülő javítási költségek a vásárlás során megtakarított összeg többszörösét jelenthetik.

A későbbi tetőjavítás ára jóval magasabb lehet, ha a tetőt bontani kell. Ez elsősorban minőségi alapanyagok és tartozékok beépítésével kerülhető el. Az évek során a penész megjelenése és a beázás a leggyakrabban előforduló káresemények. Már egy kisebb beázás is több százezer forintos kárt okozhat, amely egyrészt számottevő tétel lehet az erre szánt költségvetésben, másrészt sok esetben az épület a beázás következtében nem tudja ellátni alapvető funkcióját sem.

A szakemberek erősen ajánlják a garancia meglétét

Bár a minőségi tetőrendszerek használata minimálisra tudja csökkenteni az esetleges későbbi karbantartási költségeket, a háztulajdonos akkor lehet teljesen nyugodt, ha olyan megoldást választ, ami garanciát biztosít, akár több évtizedre is. A BMI Bramac az összes tetőcserepére 30 év új-érték és fagyállósági garanciát nyújt. Ennek lényege, hogy egy esetlegesen bekövetkező káresemény során – amennyiben bizonyíthatóan a tetőfedő anyag hibájából történt a kár – az új tetőfedő anyagok mellett a BMI Bramacnál a kapcsolódó munkadíjat is átvállalja a cég, azaz az újkori értéket teremti meg. A termék minőségéről pedig a rengeteg fejlesztés és teszt gondoskodik.

Rezsicsökkentés a tetőn keresztül

Egy ház kialakításakor vagy felújításakor az épület energetikai kiadásaira a háztulajdonosok mindig is kiemelt figyelmet szenteltek, ez pedig az utóbbi hónapokban még sarkalatosabb kérdés lett.

Szerencsére ezen a területen is van lehetőség a költségek csökkentésére, azonban nem mindegy, hogy hogyan állunk neki, ha érzékelhető eredményt szeretnénk elérni. Ha energetikai felújításról beszélünk, sokaknak először a homlokzati falak és a nyílászárók szigetelése jut eszébe. Pedig, mivel a meleg levegő felfelé száll, az épületek hővesztesége a padlásfödémen vagy a tetősíkon a legjelentősebb.

Amennyiben a fedés cserére szorul, esetleg a tetőszerkezethez is hozzá kell nyúlni, érdemes lehet számításba venni a padlástér lakótérré alakítását is, ezáltal ugyanis javítani lehet a ház energiafelhasználásán is. A lakható padlástér kiépítése ugyanis szükségszerűen együtt jár a hőszigetelés növelésével, modernizálásával, például a Bramac °Cool tetőrendszer segítségével. Tehát hosszú távon még spórolhatunk is azzal, ha egy új életteret alakítunk ki a felső szinten. Amennyiben ez a megoldás nem kivitelezhető, akkor is a minőségi alapanyagok és kiegészítők használata javasolt.

Nem győzzük hangsúlyozni, egy tető nem csupán tetőcserepekből áll – számos rendszerelem, azaz tetőtartozék és kiegészítő szükséges ahhoz, hogy a házban lakók által elvárt komfortot és funkciókat biztosítsa. Elég csak megnézni a BMI Bramac kiterjedt tetőtartozékainak listáját, amelyben minden igényre találni egyedi termékeket. Ebből is látszik, hogy egy tető megtervezésekor érdemes komplexebb megoldásokban és rendszerben gondolkodni.

Négy szempont határozza meg, hogy egy adott épület esetében milyen tetőkialakításra és rendszerelemekre van szükség:

  1. Az épület fekvése, földrajzi, regionális tájolása és az adott vidéken uralkodó időjárási viszonyok
  2. Műszaki követelmények, előírások
  3. A tetőforma összetettsége és hajlásszöge
  4. Energetikai szempontok

A BMI Bramac négy olyan rendszer csomag-ajánlatot alakított ki, amelyek nemcsak árkategóriájukban, de felszereltségi szintjükben is különböznek egymástól, tartalmában pedig leköveti a cég aktuális
termékportfólióját és innovációit. Aki egyedi igényekre szeretné szabni a tervezett tetőt, annak inspirációs célból érdemes megtekinteni a BMI Bramac Tetőtervezőjét. Ha pedig már van elképzelés az álomtetőről, a STAVMAT szakértőitől ingyenesen kérhet árajánlatot.


A BMI Bramac termékek után érdeklődjön a STAVMAT építőanyag kereskedésekben!

2022.10.14.