Alapozó kiválasztása

Burkolatok és vízszigetelés alá a legfontosabb kérdés a megfelelő alapozó kiválasztása. Öt csoportba sorolhatjuk az aljzat fajtáit, amire öt megfelelő alapozó kapcsolódik. Az alapozók megfelelő kiválasztása mellett természetesen ügyelnünk kell a felület pormentesítésére, meglévő burkolat esetén mind fizikai mind kémiai tisztítására. Az alapozók hiánya a rétegrendek megbomlását eredményezi, pl kirepedt vízszigetelés, felhasadt önterülő, leváló ragasztó, foltos festés.

1. Vakolt/glettelt/festett nedvszívó falazat: - mivel a nedvszívást csökkentjük a páradiffúzió megtartásával. A falazat a későbbiekben szellőzhet, az oldott sók nélkül. Ez gátolja a salétromosodást, köti a rétegeket, impregnálja a vakolatot, burkolatot. Festés és pl oldószermentes ragasztók alá kimondottan ajánlott a Den Braven S-T70 alapozó. Higítása: maximum 1:10.

2. Beton, cementhabarcs, esztrich, és egyéb nedvszívó aljzatra, gipszkartonra, falra, ahol enyhe a páraáteresztés, porózus a felület, mély a penetrálódás. Vízszigetelés és burkolatragasztó alá ajánlott a Den Braven Nano mélyalapozó. Higítása: 1:1.

3. Erősen nedvszívó felületre, friss betonra, esztrichre, gipszre teljes párazárású alapozó. Vízszigetelés és főként önterülő alá javasolt. Meggátolja a rétegek átjárhatóságát, védi a következő réteget az idő előtti kiszáradástól. Primer Alfa záróalapozó. Higítása: 1:1.

4. Erősen nedvszívó és öreg beton felületre, gipszkartonra, csiszolt betonra tapadássegítő kvarchomok tapadóhíd. Elősegíti a sérült, roncsolt rétegek szilárdságát. Önterülő, ragasztók, vízszigetelés alá. Den Braven Betonkontakt. Higítása: maximum 1:5.

5. Nem nedvszívó felületre, laminált parkettára, csempére, meglévő burkolatra, rostlemez lapra, OSB-re kvarchomokkal erősített tapadóhíd. Elősegíti a rétegek szilárdságát, tapadást biztosít a következő rétegekhez, vízszigeteléshez, ragasztóhoz, önterülőhöz, stb.
Den Braven Tapadóhíd. Higítása: 1:1.

A Den Bravner termékek után érdeklődjön a STAVMAT építőanyag kereskedésekben!
2022.09.20.