Ásványgyapot a tetőtér-beépítésben

A következő évtizedek és századunk hőszigetelését az éghajlatváltozás, a klímaváltozás fogja meghatározni.
A melegedés-növekedés és a csapadékváltozás miatt más lesz a tetőszerkezetek igénybevétele. A jelentős nyári felmelegedés miatt intenzíven foglalkozni kell a hőcsillapítás javításával. Ez azt jelenti, hogy fokozottan előtérbe kerül az átszellőztetett tetőszerkezet, és az átszellőztethető szilikátszálas anyagok (például az üveggyapot hőszigetelések) alkalmazása.

Az üveggyapot is és a kőzetgyapot is ásványgyapot. Az ásványgyapot szilikát szálakból álló hőszigetelés, amelyben a szálakat kötőanyag (pl. fenol-formaldehid gyanta) tartja össze.

Az üveggyapot és a kőzetgyapot főbb tulajdonságai a következők:

A tulajdonságok

Üveggyapot

Kőzetgyapot

a szálszerkezet

hosszú, végtelen szálak halmaza

rövid szálak halmaza

a szálak hőállósága

» 400 oC

» 1000 oC

a termékek

hőállósága a kötőanyag miatt

» 250 oC

tűzvédelmi osztálya

A1

lD deklarált hővezetési tényezője

0,030 - 0,039 W/mK

0,035 - 0,039 W/mK

m páradiffúziós ellenállási száma

1 (páraáteresztők)

testsűrűsége a tetőtér-beépítéseknél

13 - 20 kg/m3

25 - 40 kg/m3

összenyomhatók

+

-

a szállítási költség és helyszükséglet (1. ábra)

» 30 %

100 %

100 m2 hőszigetelés beépítési ideje 2 fővel (2. ábra)

1 óra 41 perc

3 óra 27 perc


Az ISOVER üveggyapot könnyű, rugalmas szálszerkezete miatt a komprimált bálák mintegy 70 %-kal kisebb szállítási, tárolási helyet igényelnek és rakodási, beépítési időigényük is rendkívül kedvező.

Az ISOVER már olyan üveggyapot termékeket ajánl az átszellőztetett tetőszerkezetek hőszigetelésére, amelyeknek a D értékei jelentős mértékben alacsonyabbak, mint az olcsó – D = 0,040 W/mK értéknél magasabb –, ezért rosszabb hőszigetelő képességű szilikátszálas hőszigetelő anyagok hővezetési tényezői.

Ha megvizsgáljuk egy épület lehetséges hőveszteségeit, láthatjuk, hogy a tetőszerkezeten keresztül távozik a legtöbb energia. A tetőterek beépítése során a hőszigetelésen kívül fontos szempont még az épület hőcsillapítása és tűzvédelme is.

Az alábbiakban olyan rétegrendet mutatunk be, amellyel mindhárom követelmény teljesül.

A javasolt rétegrend a tetőtér ferde síkján:

  • cserépfedés cseréplécen,
  • 5/5 ellenléc 10 m szaruhosszig, e felett 8/5 ellenléc, az ellenlécek között átszellőző légréteg,
  • ISOVER TETŐFÓLIA külső oldali, nagy szilárdságú, páraáteresztő, ugyanakkor vízzáró alátét fólia,
  • a szarufák között 15 cm ISOVER SUPER PROFI üveggyapot hőszigetelés, a szaruköz teljesen kitöltve,
  • a szarufák alatt 10 cm ISOVER SUPERPROFI üveggyapot hőszigetelés fémváz (horganyzott acél R-CD Rigiprofil) és fém távtartók között
  • a hőszigetelés alatti párazáró-légzáró Vario KM Duplex fólia, tömített átlapolással,
  • belső oldali 2x15 mm Rigips RF gipszkarton burkolat.


A szarufák közé beépített hőszigetelés hőszigetelő képességét a faszerkezet hőhídhatása lerontja. Ezt sajnálatos módon a tervezők és a kivitelezők nagy része nem veszi figyelembe.

Az ISOVER SUPER PROFI hőszigetelő filc (D = 0,032 W/mK) hőszigetelés 90 cm osztású 10/15 szarufák közé van hézagmentesen beépítve.

A hőszigetelt sáv eredő hővezetési tényezője a szarufák hőhídhatása miatt A = 0,046 W/mK. Ez azt jelenti, hogy a szarufák 44 %-kal lerontják a hőszigetelés hővezetési tényezőjét. Tehát a szerkezet hőszigetelő képességét ezzel a A értékkel, nem pedig a D értékkel kell számítani.

Amennyiben a szarufák alatt Rigips fémváz, vagy fém függesztők között van a hőszigetelés, akkor a A = D = 0,032 W/mK, így elegendő 10 cm vastagságú hőszigetelés, mert a fémváz, -függesztő nem képvisel hőhidat. A szarufák közötti 15 cm és a szarufák alatti 10 cm, összesen 25 cm ISOVER SUPER PROFI hőszigetelő filc révén a ferde szarufák miatt hőhidas tetőtéri szerkezet hőátbocsátási tényezője U = 0,15 W/m2K, ami megfelel a 2021-től érvényes követelménynek.

A szarufák alatti fém távtartók, fém profilok alkalmazásával és a 2x15 mm Rigips RF tűzgátló gipszkarton beépítésével a tetőszerkezetünk tűzállósági határértéke EI 60 lesz, ezzel az ajánlott rétegrend nem csak energetikai, hanem a tűzvédelmi követelményeknek is meg fog felelni.