Az ISOVER Vario® páravédelemi rendszere

Egy épület belső levegőjének minősége fontos és mérhető eleme a lakók komfortérzetének. A beltéri levegő hatékony szellőztetése csak akkor érhető el, ha az épület burkolata légmentes. Egy „szivárgó” épületben a levegő átjut a repedéseken és hézagokon, azonban ez a légmozgás nem ellenőrzött, és nagyban függ a szél irányától, valamint az időjárástól. Éppen ezért épületfelújításkor, vagy új épület építésekor elengedhetetlen, hogy az épület burkolata légmentes legyen.
Az épületek légzárása mellett szóló egyik legfőbb érv a pára és a nyirkosodás elleni védelem. Az épületen belül az emberek, állatok és növények folyamatosan párát bocsátanak ki. Az év hidegebb hónapjaiban, amikor az épületen belüli hőmérséklet meghaladja a kinti hőmérsékletet, a kibocsátott pára a meleg levegővel együtt a hézagokon és repedéseken keresztül kijut és az épület szerkezeti elemeiben lecsapódik. A nedvesedés ebben az ellenőrizetlen formában egyaránt kárt tesz a könnyűszerkezetes és a hagyományos épületekben, és csak az épület légzárásával küszöbölhető ki.
A multifunkciós Vario® KM Duplex UV fólia egyedülálló tulajdonságokkal rendelkezik: kitűnő légmentesítési jellemzőik mellett páratlan védelmet nyújt a párásodás ellen is. A Vario® egy kiváló minőségű, „intelligens” termék, ami automatikusan idomul az időjárás-változásokhoz. A Vario® nemcsak, hogy növeli a lakók komfortérzetét, de időjárásálló rétegének köszönhetően védi a tetőket és a falakat a nedvesedés okozta károktól. Mi több, a Vario® KM Duplex UV rendkívül nagy szakítószilárdsággal rendelkezik, praktikus segédvonalak találhatók rajta, hogy felhelyezése még könnyebb legyen.
A Vario® fólia diffúziós ellenállása a szerkezeti elemek nedvességtartalmától függ, az Sd a téli 5 m és a nyári 0,3 m között váltakozik.



Nyáron: a magas páratartalmú, meleg nyári hónapok alatt a molekuláris struktúra megváltozik, így a Vario® KM Duplex UV fólia diffúziós ellenállása 0,3 m levegőréteg ellenállásának lesz megfelelő. A szerkezeti elemekbe előzetesen beszivárgott nedvesség távozni tud, így megelőzhető az épület további károsodása.

Télen: az alacsonyabb páratartalmú, hidegebb hónapok alatt a molekuláris struktúra ismét megváltozik, ekkor a Vario® KM Duplex UV fólia diffúziós ellenállása 5 m levegőréteg ellenállásának felel meg. A megnövekedett diffúziós ellenállás miatt a szobában található pára nem tud behatolni a szerkezetbe.

Vario® – környezetbarát és aromazáró

A Vario® KM Duplex UV fólia egy speciális környezetbarát, újrahasznosítható és nem utolsósorban aromazáró poliamidból készül. Az aromazáró tulajdonságnak köszönhetően a fólia megakadályozza, hogy a régi fakonzerváló anyagok gőzei bejussanak a lakásba, ezáltal védelmet nyújt az olyan, napjainban már tiltólistára került, de régen még használt szerek ellen, mint a Lindane vagy a PCB.
Korszerű épületeink tervezésekor nagy gondossággal kell eljárni a páratechnikai rétegek kialakításánál, illetve a megfelelő termékek kiválasztásánál. Az ISOVER Vario® rendszer - a fólia és a kiegészítők (ragasztó és tömítő anyagok) - biztosítják az épület páravédelmét és az épületben tartózkodók komfortérzetét.