Az ördög a részletekben rejlik – milyen tipikus, holott elkerülhető hibákon múlhat a hatékony hőszigetelés?

A hőszigetelések vastagságának növekedése magában hordozza a hőhidas szerkezeti kialakítás veszélyét. A hőhidak nemcsak az ott kialakuló jelentős hőveszteség miatt veszélyesek, hanem mert ezen pontokon kezdődik el a páralecsapódás, az épületszerkezetek penészesedése, korhadása, mely számos esetben épületkárok kialakulásához vezet.
Néhány tipikusnak mondható hiba, némi odafigyeléssel és előre átgondolt kivitelezéssel, tervezéssel elkerülhető lenne, nézzünk erre néhány példát:
Lábazati falak hőszigetelése esetén állagvédelmi szempontból visszaugró lábazati kialakításra kell törekedni, vagyis a legtöbb esetben a lábazaton vékonyabb hőszigetelést tudunk beépíteni, mint a fölötte lévő homlokzati falon. A lábazatok sok esetben vasbetonból, míg a felmenő homlokzati fal vázkerámia téglából épül, és a köztük lévő különbség hőszigetelő képesség tekintetében akár húszszoros is lehet a vázkerámia javára, így - főleg ha a homlokzaton kedvező hőszigetelő képességű grafitos hőszigetelést használunk – a lábazatunk könnyen „alul szigetelt” lehet. A megoldás, ha a lábazaton is jobb szigetelőképességű terméket, például grafitadalékkal dúsított formahabosított EPS-t használunk, mely akár több, mint 20%-kal kedvezőbb hőszigetelési paraméterekkel rendelkezik a lábazaton használatos egyes termékeknél. Így már nemcsak a homlokzati falakon használhatjuk ki a grafitadalékos technológia áldásos hatásait: karcsúbb falszerkezet, nagyobb benapozás, nagyobb beépíthetőség, több hasznos tér, hanem a lábazaton is.


homlokzati falra beépített grafitos EPS (BACHL Extrapor RELAX) és a lábazatra formahabosított EPS (BACHL Extrapor HL), melyek azonos hőszigetelő képességgel rendelkeznek


BACHL Extrapor RELAX és BACHL Extrapor HL felületi bemetszésekkel ellátva az esetleges nagymértékű hőmérsékletváltozás hatásának kiküszöbölése érdekében 

A falra kerülő hőszigetelés alatt a vakolati rendszer gyártói és a téglagyártók javasolják a teljes felületű vakolatot, hiszen a modern csaphornyos vázkerámia téglák függőleges fugáin átjár a levegő, így nem légtömörek. A légtömörséget a fal belső síkján is ki lehet alakítani, de ez túlságosan bonyolult és egyáltalán nem megszokott a nemzetközi kivitelezési gyakorlatban.


A falra kerülő grafitos EPS hőszigetelés beépítése elött javasolt a téglafal vakolása 

A nyílászárók beépítésénél is törekedni kell a hőhidak minimalizálására, ennek egyik eszköze, ha a falnyílásban körkörösen hőszigetelő sávot helyezünk el.


Falnyílásban elhelyezkedő hőszigetelő sáv 

Önmagában a korszerű 3rétegű, több kamrás jó hőszigetelésű nyílászárók szigetelő képessége szakszerűtlen kivitelezéssel nagymértékben lerontható. Erre azért is érdemes odafigyelni, mert ma már egy 30cm vastag vázkerámia téglafal 15cm grafitos EPS hőszigeteléssel is 2-szer kedvezőbb hőszigeteléssel rendelkezik, még egy „passzívház” minősítéssel rendelkező nyílászárónál is, az arányt hozzá nem értő beépítéssel ne rontsuk tovább.
A falon elhelyezett kapcsolók és elektromos foglatok beépítésénél is a minimális hőhidat okozó biztonságos megoldást nyújtó kész elemeket kell alkalmazni, amik tűzbiztonsági szempontból is kedvezőbbek.


Elektromos, hőszigetelt foglalatok felszerelése hőszigetelés előtt (az 1.képen már a hőszigetelés utáni alapot látható)

Oszlopok esetén is fontos, hogy azt körkörösen leszigeteljük, használjunk itt is jobb hőszigetelésű grafitos polisztirolt, hogy az eredmény ne legyen túlzó mértékben megvastagodó szerkezet. Az erkélyeket is körben (alul-fölül-elől) hőszigetelni kell, így elkerülhetőek a nagymértékű hőhidak.


Körkörösen szigetelt oszlop és erkély

Korszerű épületeinknél a fokozott vastagságú hőszigetelések alkalmazása miatt még jobban oda kell figyelnünk az egyes épületszerkezeteken kialakuló hőhidak elkerülésére vagy azok minimalizálására, ebben segítségünkre vannak a BACHL legmodernebb, a hagyományosnál kedvezőbb hőszigetelési képességgel rendelkező termékei.

www.bachl.hu

A termékek után érdeklődjön a STAVMAT kereskedésekben!
2021.09.27.