Az ST Line Classic tetőfólia előnyös tulajdonságai

Miért kell tetőfóliákat alkalmazni?

A tetőfedés alatti alátéthéjazatok feladata, hogy a fedésen átjutott (szél torló ereje által, jégsánc-képződés miatt), kondenzációból visszacsepegett, porhóként a fedés alá került nedvességet elvezesse, védje az alatta levő teret és szerkezeteket. FONTOS! A diffúziós tetőfóliák önmagukban nem védenek a közvetlen csapadéktól, ezért mielőbb szükséges lefedni, vagy kiegészítő védőtakarással ellátni.

Mit kell tudnia egy jó tetőfóliának?

A fedés alá bejutott csapadékhatásokkal szembeni védelem megoldása mellett a modern tetőfóliáknak meg kell birkóznia a belső oldalról érkező páraterheléssel, amely a külső és belső hőmérséklet különbség és az épület használatából eredő páranyomáskülönbség miatt jön létre. A belső térből kifelé vándorló pára a belső oldali párazáró fólia esetleges sérülésein vagy egyéb okokból bejuthat a tetőszerkezetbe, amit a külső oldalon beépített tetőfóliának át kell tudni ereszteni, hogy az a tetőszerkezetben rekedve és ott kicsapódva ne tudjon károkat okozni a szigetelésben, tetőszerkezetben és az álmennyezetben. Erre a feladatra a páraáteresztő un. diffúziós tetőfóliák a legalkalmasabbak.

Az ST Line Classic tetőfólia tökéletesen ellátja ezt a kettős feladatot, a külső irányból megfelelő W1 vízzárósággal rendelkezik és rendkívül jó páraáteresztő. A külső vízzáróságot kifejező érték a tetőfóliáknál a W jelölés, amely három szinten osztályozza a fóliákat teljesítményük alapján. A legjobb vízzáró teljesítményt a W1 kategóriába sorolt termékek nyújtják.

Mi az a diffúziós tetőfólia?

Diffúziós, vagyis páraáteresztő tetőfóliáról akkor beszélhetünk, ha a fólia páraellenállást kifejező Sd értéke 0,3 méternél alacsonyabb. Ez a jellemző azt mutatja meg, hogy mennyire könnyen tud áthatolni (diffundálni) a pára a fólián. Minél kisebb az Sd érték, annál kisebb az ellenállás, tehát annál jobb a fólia páraáteresztő képessége. Az ST Line Classic tetőfólia Sd értéke 0,02m.

Milyen szerepe van az épület energiahatékonyságában a tetőfóliának?

A páraáteresztő tetőfóliák nagy előnye a hagyományos, nem páraáteresztő fóliákhoz képest, hogy nem kell szellőző légrést kialakítani a tetőszerkezetbe kerülő hőszigetelő anyag és a fólia belső oldala között (ez a kétszeres átszellőztetésű tető). Az ST Line Classic tetőfóliával egyszeres átszellőztetésű tetőszerkezet alakítható ki, ahol a szarufákra kerülő tetőfóliát 5*5 cm-es ellenlécekkel javasoljuk rögzíteni. A rögzítés mellett az ellenléc biztosítja a tetőszerkezet átszellőztetésének lehetőségét a megfelelően kialakított ki- és beszellőzéssel együtt. Az egyszeres átszellőztetés és diffúziós tetőfólia használatának köszönhetően, nagy mértékben jobb a tető hőszigetelő képessége a hagyományos fóliák és a kétszeres átszellőztetéshez képest. Emellett az sem elhanyagolható szempont, hogy nem veszítünk helyet az alsó légrés miatt, és így a szarufaköz teljes keresztmetszete (a szarufa teljes magassága) kitölthető szigetelő anyaggal.

Kiszellőzés

Beszellőzés

Páraáramlás


Anyagmegnevezések: 01-cserépfedés, 02-tetőléc, 03-ellenléc 50/50mm, 04-szarufák közötti hőszigetelés, 05-belső léc- vagy fémprofil váz, 06-kiegészítő hőszigetelés, 07-párazárás, 08-belső oldali burkolat, 09-szarufa, 10-kúpcserép, 11-szellőzőcserép, 12-gerincléc 50/50mm, 13-gerincszellőző szalag, 14-gerincléctartó, 15-vápakisérő léc, 16-vápalemez, 17-szellőzőszőnyeg, 18-vápadeszkázat, 19-műanyag szellőzőléc, 20-vápaszaru

 

Miért van szüksége a tetőfóliának UV állóságra?

Merülhet fel a kérdés, hiszen a cserép alatt nem süt a nap. Ámde nagyon gyakori, hogy a kivitelezés időben eltolódik és a fólia fedetlenül marad akár egy-két hétre, vagy akár ennél hosszabb időre is. Ha a fólia nem rendelkezne UV álló képességgel a speciális adalékanyagoknak köszönhetően, akkor a lefedési idő alatt a nap ultraibolya sugarai kárt tennének benne. Az ST Line Classic tetőfólia legfeljebb egy hónap UV állósággal rendelkezik, de legfeljebb két héten belül szükséges eltakarni.