Barabás Gyorsszegély® – a láthatatlan kerti szegély

A tartós és esztétikus térburkolatok egyik titka a térkövek megtámasztására szolgáló szegély beépítése. Legismertebb fajtája a beton kerti szegély, mely a burkolat lerakását megelőzően betonágyba fektetve kerül beépítésre. A szegély kialakítása megkerülhetetlen, így fontos, hogy ennek az időigényes megoldásnak legyen egy hatékony és gyors alternatívája. Ez a Barabás Gyorsszegély®. 

A Barabás Gyorsszegély® a műanyag szegélyek legújabb generációja, melyet a diszkrét megjelenés, az egyszerű és gyors beépíthetőség, valamint a nagy terhelhetőség jellemez. Jelentősen megkönnyíti a térburkoló szakemberek munkáját, hiszen használatával 20-25%-kal csökkenthető a kivitelezési idő és a térkövek vágási szükséglete is minimalizálható. Egyenes és íves kivitelben készül, így szinte minden térkövezési feladathoz választható a kerti szegély hatékony alternatívájaként. 

Kinek javasoljuk a Barabás Gyorsszegély® használatát? 

A Barabás Gyorsszegély® ideális és időtálló választás azok számára, akik egy olyan diszkrét térkő-rögzítőrendszert szeretnének, amely a hagyományos beton kerti szegélyekhez képest kevesebb anyagmozgatással jár, egyszerűbben és gyorsabban beépíthető, ezáltal költséghatékony megoldást jelent.







A Barabás Gyorsszegély® előnye a beton kerti szegéllyel szemben

A hagyományos beton kerti szegély beépítése esetén a földmunkák elvégzése után a következő lépés a kerti szegély elhelyezése és megtámasztása betonnal. Ezután kezdődik a teherhordó réteg és a térkőágyazat kialakítása. Ezzel ellentétben a Barabás Gyorsszegély® beépítése akkor kezdődik, amikor már a teherhordó rétegek és az ágyazat kialakítása elkészült. A Barabás Gyorsszegély® egyik nagy előnye a betonszegéllyel szemben, hogy elhelyezése a térkövek lerakásával egyidőben történik, nincs szükség helyszíni betonozásra és arra a többnapos várakozásra, ami a beton szilárdulása miatt a hagyományos megoldásnál elkerülhetetlen. Ennek köszönhetően nem szembesülünk azzal a problémával, ami a beton szegélynél mindennapos: az előre betonozott kerti szegélyek közti távolságot nagyon nehéz úgy kimérni, hogy a közte lévő térkövek pontosan elférjenek és ne kelljen egyet se elvágni. A Barabás Gyorsszegély® helyét elég kijelölni akkor, amikor a lerakás során a tervezett szélhez közeledünk és már látható, vagy könnyen kiszámítható a vágás nélkül adódó perem helye.

A Barabás Gyorsszegély® beépítésének menete

A Barabás Gyorsszegély® elhelyezésekor először a fordított ’T’ alakú műanyag profilt rögzítjük szegekkel. Ezt követően a geotextília túlsó oldalán lévő profilt szintén szegekkel rögzítjük úgy, hogy a geotextíliát feszesre húzzuk. A térkőfelület alá visszanyúló geotextília és a szegekkel történő kettős rögzítés biztosítja azt, hogy a szegély a későbbiekben se mozdulhasson el, stabil megtámasztást adjon a térkőfelületünk oldalának. A térkőfelületek íves peremeinek kialakítására alkalmas Barabás Gyorsszegély® elhelyezése sem sokkal bonyolultabb, csak az ívbe történő hajlítás előtt, a kijelölt ívnek megfelelően a geotextíliát és azzal együtt a belső lapos műanyag rögzítőprofilt sugár irányba be kell vágni. Az így kialakított geotextília csíkok a felülről nézve homorú éleknél sugár irányba szétnyílnak, míg domború szegélyezés esetén át fogják lapolni egymást. A szegélyek kialakítása után a fugázás és a térkőfelület bevibrálása a már megszokott módon történik.

Összességében elmondható, a Barabás Gyorsszegély® alkalmazása a hagyományos betonszegéllyel összehasonlítva látványosan megkönnyíti a szegélyképzést. Használatával elhagyható a szegélyhez szükséges alapozás és az ehhez kapcsolódó várakozási idő. Lerakása gyors és egyszerű, elhelyezése a térkövek méretéhez igazítható, így minimalizálható a kövek vágása. Mindezek eredményeként lerövidíti a kivitelezés idejét, a robosztus megjelenésű betonszegélyek helyett pedig egy diszkrétebb, ám ugyanolyan megbízható megoldást biztosít a térkövek stabilizálására.

A Barabás termékekről érdeklődjön a STAVMAT építőanyag kereskedésekben!

2022.05.27.