Baumit tanácsok a megfelelő homlokzati hőszigetelő rendszer kiválasztásához

Több évtizede már, hogy az épületeket homlokzati hőszigetelő rendszerrel látják el. Ezzel az innovatív megoldással jelentős energiamegtakarítás érhető el és a belső klíma is kellemessé tehető. A technológia minden típusú épület esetében alkalmazható.

Új generációjú hőszigetelő rendszer jelent meg a Baumit kínálatában, az úgynevezett klímahomlokzat, amely fokozott páraáteresztő képességével járul hozzá a falak közt élők, dolgozók jobb közérzetéhez. A vakolatok sokfélesége, a kreatív struktúrák kialakításának lehetősége és Európa egyik legnagyobb homlokzati vakolat és homlokzatfesték kínálata, a Baumit Life 888 színe is hozzájárul ahhoz, hogy a hőszigetelő rendszer teljesítse az elvárásokat. A Baumit pedig azokra a rendszereire, melyek megfelelnek az előírásoknak 25 év rendszergaranciát ad.

Összeállításunkban segítséget nyújtunk a homlokzati hőszigetelő rendszer kiválasztásához és linket társítunk a bővebb információátadás érdekében.

Energetikai igény

Érdemes szakemberrel megterveztetnie, milyen típusú és teljesítményű hőszigetelő rendszerre van szüksége. Új építés esetén az épületnek meg kell felelnie a mindenkor érvényben lévő hőtechnikai előírásoknak, de a kívánt cél elérése érdekében az utólagos homlokzati hőszigetelésnél is érdemes úgy megválasztani a hőszigetelés típusát és vastagságát, mint ha új építésről lenne szó. Annál is inkább, mert az utólagos szigetelésekre vonatkozó hőtechnikai előírások szigorodni fognak az elkövetkezendő években. Nem érdemes spórolni a hatékonyságon.

Hőszigeteléssel pénzt és energiát takarít meg

Gondolkodjunk rendszerben!

A homlokzati hőszigetelő rendszer az érvényes előírások alapján készletnek minősül, ami azt jelenti, hogy a rendszerelemeket a gyártó úgy állítja össze, hogy azok egymásra épülnek, és ezzel érik el az előírásszerű teljesítményt. A gyártó által összeállított rendszer elemeit más-más termékkel helyettesítve a minőség nem garantált, és nem adható az ilyen hőszigetelésre rendszergarancia sem.

Homlokzati hőszigetelő rendszer rétegrendje (faltól kifele): ragasztó tapasz (pont-perem módszerrel), hőszigetelő lemez, dübel, erősítő háló ragasztó tapasszal rögzítve, alapozó, színezett vékonyvakolat

Megfelelőség

A homlokzati hőszigetelő rendszerekre vonatkozóan a Magyar Építőkémia és Vakolatszövetség (MÉVSZ) irányelveket fogalmazott meg, amely innen tölthető le: MÉVSZ műszaki irányelv, és kivitelezési irányelveket is megfogalmazott: Hőszigetelő rendszerek kivitelezési irányelve.

Rendszergarancia

A fenti pontban említett irányelvek betartása, és a Baumit készletként forgalmazott hőszigetelő rendszereinek beépítése esetén, együttesen teljesülnek a feltételek ahhoz, hogy a Baumit rendszergaranciát adjon, ami 25 év lehet.

Melyik rendszert válasszam új építés esetén? 

Új építésnél ajánlott egy kifejezetten jó páraáteresztésű (open) homlokzati hőszigetelő rendszert alkalmazni, mert ez hatékonyan segíti a falakban lévő építési nedvesség távozását. A fokozottan páraáteresztő open rendszerben a hőszigetelő lemezek perforáltak, így könnyebben áthatol rajtuk a pára a kültér irányába. A rendszer további elemei is fokozottan páraáteresztő tulajdonságúak. Szintén open rendszer ajánlott vályog, vegyes vagy ismeretlen eredetű falazatnál.

Tudjon meg többet a Baumit open rendszerről ide kattintva.

Melyik rendszert válasszam utólagos homlokzati hőszigetelésnél?

A Baumit erre a célra a már említett open rendszeren kívül a Baumit Star EPS, azaz polisztirol hőszigetelő lapot tartalmazó és a Baumit Star ásványi hőszigetelő rendszert ajánlja.

A Baumit Star EPS rendszer előnye a kiemelkedő rugalmasság és ütésállóság, az ellenállóképesség az időjárás hatásaival szemben és a könnyű beépíthetőség, mely tulajdonságok 30 év tapasztalatán alapulnak. A Baumit Star ásványi rendszer előnyei a természetes alapanyagok, a kiváló páraáteresztés és akusztikai védelem és a tűzvédelmi paraméterek.

Hőszigetelés a hőszigetelésen technológia

A régebbi, akár két évtizednél is régebben hőszigetelt épületek a mai hőtechnikai elvárásoknak nem felelnek meg és sokszor már felújításra szorulnak. Ezért a Baumit egy általa minősített technológiát kínál azoknál az épületeknél, amelyek eredetileg fehér polisztirol hőszigeteléssel épültek. A technológiáról ebben a cikkben található még több információ, és egy videó is bemutatja a részleteket.

Ami látszódik, a vakolat

A homlokzati hőszigetelő rendszer látszó rétege a vékonyvakolat. Ennek kiválasztására is hangsúlyt kell fordítani, amelyhez segítséget kínál a szakkereskedő, vagy a Baumit képviselője. A laikusoknak is érdemes tudni, hogy a vakolat struktúráját meghatározza a szemcseméret (1,5, 2, 3 mm) és a struktúra, ami lehet kapart és dörzsölt. A különböző struktúrákon másként mutat a kiválasztott szín. A színezett vékonyvakolatokról itt olvashat.

A lábazatra ajánlott a nagyobb igénybevételnek fokozottan ellenálló lábazati és díszítővakolatot alkalmazni. A Baumit MosaikTop 36 színben rendelhető.

Különleges struktúrák alakíthatók ki Baumit CreativTop modellező vékonyvakolattal, mely a teljesen aprótól (Silk 0,5 mm) akár 4 mm (Max) átmérőjű szemcsevastagságban rendelhető a BaumitLife színkártya 758 színében. A kreativitás a felhordási technikában rejlik, kialakíthatók többek közt teljesen sima felületek, barázdált, nyomott, fa- vagy betonhatású stb. struktúrák.

Színválasztás

A jól megválasztott épületszín harmonizál a környező házakéval, megmutatja a tulajdonos ízlését. A Baumit Európa egyik legnagyobb homlokzati vakolat és homlokzatfesték színpalettáját kínálja az építtetőknek. A BaumitLife 888 színből áll. A választást megkönnyíti a baumitlife.com oldal, amelyen az építtetők megismerkedhetnek az egyes színek üzenetével, a színpszichológiával, a legújabb trendekkel és a színharmóniákkal. A Baumit innovációja a sötét, intenzív színválasztást homlokzati hőszigetelő rendszeren is lehetővé tevő vékonyvakolat, illetve homlokzatfesték. A színskála legsötétebb színei (jellemzően az 1-re és 2-re végződőek) úgynevezett cool pigmenteket tartalmaznak. Ezek védik a homlokzatot a napsugárzástól, a túlmelegedéstől, így az épület színe tartósan élénk marad.

Szín választásakor ne döntsön kis színkártya, monitorkép alapján! Rendeljen mintákat, és próbálja ki ezeket az építkezés helyszínén.

Fontos, hogy a Baumit a vékonyvakolatait és homlokzatfestékeit csak rendelés után, gyári körülmények közt gyártja le a kívánt színben, ezzel biztosítja a kiváló minőséget.

A jól megválasztott és gondosan kivitelezett homlokzati hőszigetelő rendszer évtizedekig szolgálja a ház tulajdonosát, megtakarítást jelent az energiaköltségben, ezáltal a környezet védelme is érvényre jut, a házban élők egészséges és kellemes lakóklímában tölthetik mindennapjaikat.