Betonozási tippek a Duna-Dráva Cement Kft-től

Minden építés alapja a beton, amelynek a legfontosabb alapanyaga a cement. Nem mindegy, mihez milyet használunk és persze mennyit.

Kültéri járófelületek építése

Ismeri azt az érzést, amikor néhány év után tönkrement a járda? Vagy már a kezdetektől fogva folyik be a víz a pincébe, vagy a ház alá? Vagy amikor minden felsöprés alkalmával egy lapátnyi „betonpor” is keletkezik? Ezek elkerülése nem kihívás, évtizedek óta rutinfeladat.

Hogyan válasszunk megfelelő cementet kültéri járófelületek építéséhez?

Egy családi ház kültéri járófelületének betonozásához olyan cementet kell választani, amellyel könnyen és gyorsan bedolgozható beton keveréket lehet készíteni. Amelyik biztosítja a beton nagymértékű, korai- és végszilárdságát, alacsony zsugorodásával segíti az elkészült járófelület repedésmentességét, időjárás-állóságát.

Ezek figyelembevételével a családi házak kültéri járófelületeinek betonozásához a CEM II/B-S 42,5 N váci, vagy CEM II/A-M (V-LL) 42,5 N beremendi, zsákos kiszerelésben is kapható cementterméke javasolt. Ezen cementek nagy korai és végszilárdságukkal, valamint alacsony autogén zsugorodásukkal optimálisan biztosítják, hogy az elkészített járófelület megfelelő minőségű legyen.

Fontos tudni, hogy a DDC által gyártott cementtermékek garantált minőségűek, folyamatos ellenőrzésen esnek át, ezeket alkalmazva hosszú évtizedekre kiszolgálják a felhasználót. Csak olyan anyagokat tartalmaznak, amelyeket a cementgyártó szerepeltet a zsákokon, amelyek jó szívvel használhatóak a család otthonának építése során. Hiszen nem mindegy az eredet, a forrás, és természetesen a minőség.

Mire van szükség a betonozás során?

  • Cement, víz és homokos kavicsadalékanyag.
  • Betonkeverő-gép, talicska, kéziszerszámok.
  • Tömörítő eszköz (döngölő, csömöszölő fa, elektromos tűvibrátor). – Az utókezeléshez takaró fólia vagy locsoló berendezés.

 

Mennyi anyagot rendeljünk?

Javasolt mennyiségek 1 m3 tömör alapbeton előállításához CEM II/B-S (V-LL) 42,5 N típusú cement és 4 % nedvesség tartalmú homokos kavics esetén. A megadott értékek az adalékanyag minőségének függvényében változhatnak:

Tömör, 1 m3-nyi alapbeton előállításához az alábbi mennyiségek javasoltak:

Anyagok

Összetétel

1 zsák cementhez

1 m3 betonhoz

Cement

25 kg

425 kg

Víz

6,3 liter

110 liter

Homokos kavics

70 liter (laza halmaz)

1200 liter (laza halmaz)

A javasolt anyag mennyiségek és keverési arányok csupán iránymutatásként szolgálnak, nem helyettesíti a felelős tervező által összeállított, mindig az adott építkezésre vonatkozó felelős statikai tervezést.

Mire ügyeljünk a betonozás során?

A betonozást akkor lehet megkezdeni, ha rendelkezésre áll a kellő mennyiségű alapanyag, a betonozáshoz szükséges létszám és minden eszköz. A betonozandó felület ágyazatának előzetesen tömítettnek és stabilnak kell lennie. A járdák fagyállósága szempontjából kiemelten fontos, hogy a csapadékvíz elvezetése ideális legyen, ezért az elkészítendő járdának 1,5-2%-os keresztlejtést kell biztosítani. Az esetlegesen beépítésre kerülő betonvasak a megfelelő pozícióban, elmozdulás-mentesen legyenek elhelyezve. A betonozás során ügyelni kell a beton megfelelő tömörítésére. A betonozás után lehetőség szerint azonnal, de legfeljebb 6-8 órával később meg kell kezdeni a beton utókezelését, amelyet legalább 7 napig fenn kell tartani.

Miért fontos a betonok utókezelése?

A beton szilárdulásához vízre és időre van szükség. Amennyiben a betonban lévő víz túl hamar kipárolog, akkor a cement nem tud megfelelően megkötni, így az elkészült beton veszít a szilárdságából és a tartósságából. A nagymértékű és gyors vízveszteség következménye a beton repedezettsége. Ha tartós és repedésmentes homogén felületet szeretne készíteni, akkor különösen fontos a betont megvédeni a gyors kiszáradástól. Ezt megteheti fóliatakarással, folyamatos locsolással vagy teljes elárasztással, esetlegesen speciális párazáró adalékszerek használatával. A beton utókezelését célszerű minél tovább, de legalább 7 napig fenntartani. Minél hosszabb a beton utókezelése, annál tartósabb, erősebb, jobb szerkezetet fog kapni.

Hogyan betonozzunk meleg időben?

A 25°C feletti hőmérséklet esetén a betonban lévő cement kötése felgyorsul, így a keverés utáni bedolgozást mihamarabb el kell végezni. A „frisset frissre” elv alapján az egymásra kerülő beton rétegeket egymással jól össze kell dolgozni, ezzel elkerülheti az esetleges munkahézagok kialakulását. A nem tervezett munkahézagok mentén a szerkezet könnyebben megreped, veszíthet a szilárdságából és a repedések mentén az esetlegesen megjelenő víz könnyebben átszivárog. A keverővíz fokozott kipárolgása miatt különös gondot kell fordítani a beton megfelelő utókezelésére.

Hogyan betonozzunk hideg időben?

10 °C alatti hőmérsékleten a betonban lévő cement kötése lelassul, 5°C alatt megáll. Hideg időben történő betonozáskor a friss betonszerkezetet a lehető leghamarabb hőszigetelő takarással kell ellátni. Ez lehet geofilc- és fóliatakarás, vagy hőszigetelő lapok használata. A megépített szerkezet kihűlésének elkerülése érdekében javasolt magas kötéshővel rendelkező vagy gyors kötésű cementet használni. Ha a napi minimum hőmérséklet várhatóan 0°C alá süllyed, akkor a betont nedvesen utókezelni tilos, a betont csak hőszigetelő takarással kell megvédeni a felületi felfagyásoktól. Hideg időben történő betonozás esetén a beton kötési ideje és ezáltal az utókezelési ideje is megnő.

További hasznos tanácsok: www.duna-drava.hu/hogyan-epitsem