Biztonság vagy kényelem? Választanunk kell?

Az életünk során meghozott döntéseink nagy részét hagyományainkra támaszkodó, kifinomult sémák formájában megjelenő szokásaink befolyásolják. A jó-nem jó, tetszik-nem tetszik, reláció jelen van a legkisebb téttel járó választástól kezdve a legnagyobbig. Ilyenek például az életminőségünket, biztonságunkat meghatározó kérdések.
Felmérések bizonyítják, hogy az autóvásárlók zöme még mindig érzelmi alapon hozza meg végső döntést annak ellenére, hogy az autózással kapcsolatos biztonsági és műszaki szempontok az értékesítési argumentáció kiemelten fontos részét képzik. Tehát a légzsák és sávelhagyást gátló automatika, a csodaszép autóba kerül.
Nem kevésbé fontos döntéseket kell meghoznunk akkor, amikor lakásunkról, házunkról, szűkebb életterünkről döntünk. Minden részlet számít a garázstól a konyhán át a hálószobáig, minden helyiség egyedi, a funkciójának leginkább megfelelő módon kialakítva. Az épületben észrevétlenül működő berendezések biztonságos és egészséges környezetet teremtve gondoskodnak arról, hogy jól érezzük magunkat az otthonunkban.
Így jutottunk el témánk legfontosabb mellékszereplőjéhez, a kéményhez.
Kétségtelen, hogy amikor arról döntünk, legyen-e kémény a házunkban, érzelmi döntést hozunk. Nem hiszik? Pedig a kéményhez vezető alapötlet hátterében minden esetben egy meleg, kellemes hangulatot sugárzó idealizált életérzés villanásnyi képe áll. Egyszerűbben megfogalmazva: „de jó lenne egy kandalló”. Valahol ezen a ponton keveredik össze az érzelem és az értelem. „Olyan legyen, amivel akkor is tudok meleget csinálni, ha éppen nincs áram”. A függetlenséget akkor érhetjük el, ha tartalék fűtési rendszerünk szolgáltató-független. Egyvalamiről azonban nem feledkezhetünk meg:
Kell egy kémény!
A kéményseprő-szolgáltatást érintő változások ugyan kihatnak a kémények tervezési folyamatára, az építésre, a karbantartásra, mégsem tapasztalható negatív előjelű változás egyik fronton sem. Nemcsak, hogy nem csökkent az igény a korszerű, jó minőségű kémények iránt, de tisztulni látszik a kép a „szürke zónában” is. A minőségre való törekvés nemcsak a végeredményre terjed ki, hanem az addig elvezető útra is. Ilyen például az az előkészítő munka, amit a Leier mint kéménygyártó cég egyre inkább magára vállal, ezzel is elősegítve, hogy minden esetben az igényeknek leginkább megfelelő kémény kerüljön a végfelhasználóhoz. A gondos tervezés abban az esetben is elhagyhatatlan, ha új kedvencünket évente csupán egyszer fogjuk hadrendbe.
A szilárd tüzelőanyagok alkalmazása ma már inkább az ország vidéki területeire jellemző, így a falusi CSOK beindítása sok család számára lehetőséget biztosít otthonuk korszerűsítésére, ami az épület gépészeti elemeit, ezen belül a kéményeket is érinti.
Világunk nagy tempóban változik, de egy jó kémény még mindig érték. Szerencsére nekünk nem kell választanunk kényelem és biztonság között, hiszen elég csak egy döntést meghoznunk és részünk lehet mindkettőben:
Kell egy kémény! 

www.leier.hu

A Leier kéményekről érdeklődjön a STAVMAT építőanyag kereskedésekben!

2021.09.13.