Burkolási trendek és műszaki követelmények

A MÉVSZ (Magyar Építőkémia és Vakolat Szövetség) a “Kerámiaburkolatok kialakítása” műszaki irányelvben egyértelműen meghatározza az aljzattal szemben támasztott minimális elvárásokat. Ennek ellenére a műszaki reklamációk legnagyobb része a nem megfelelő minőségű aljzatra vezethető vissza. Sokszor kell burkolni repedezett, alulról technológiai szigeteléssel nem védett, vagy nem megfelelően érlelt aljzatra, ami bizony komoly szakmai kihívások elé állítja a burkolókat. Ráadásul a lapméretek növekedésének trendje sem kedvez a kivitelezőknek.
A szakmának egyértelmű állásfoglalása van a dilatációs mezők kialakításával és azzal kapcsolatban, hogy az aljzat dilatációkat meg kell jeleníteni a burkolatban. Azaz a lapokat el kell vágni a dilatáció felett és ott egy rugalmas a dilatációs mozgásokat követni képes profilt vagy rugalmas kitöltés kell alkalmazni. Ez erős ellentmondásban van azzal a megrendelői igénnyel, hogy a divatos nagyméretű és általában igen drága lapokat ne vágják el, hanem minél nagyobb összefüggő felületeket burkoljanak le velük. Ezek a valós körülmények erősítik azt a burkolási trendet, hogy a burkolók a nagy és óriáslapok alá, illetve a nem megfelelő minőségű aljzatra feszültségmentesítő lemezt építsenek be. Ezekkel a megoldásokkal a hidegburkolatok nem csak biztonságosabban fektethetők, hanem kialakíthatóak velük úgynevezett rejtett dilatációk is. Ilyenkor a burkolati dilatáció kialakításánál nem kell figyelembe venni az aljzat dilatációit, hanem oda tesszik őket, ahova a burkolatban feltűnés nélkül megjelenhetnek.

A Mapei számos feszültségmentesítő megoldása közül kettőt kínál rejtett dilatáció kialakítására: a Mapetex rendszert és a Mapeguard Um35 lemezt!

A Mapetex rendszer elsősorban beltéri megoldás, és nagy előnye, hogy a legvékonyabb ilyen célra használható rendszerek közül. Segítségével a rejtett dilatáció kialakítható vele úgy, hogy csak a dilatációra rálógó burkolólapok alatt kell ott lennie. A teljes rendszer kb. 2 mm-es vastagságának köszönhetően ez a szintemelkedés könnyen elcsalható. Ilyenkor a mezőben lehet normál ragasztót használni, ami költség is időhatékony megoldás.
A Mapeguard UM 35 a fullextrás rendszer, ami számos problémára nyújt hathatós megoldást.

Nézzünk néhányat:

  • Repedezett aljzat is biztonságosan burkolható a segítségével, mert megakadályozza az aljzat repedéseinek átjutását a burkolatra.
  • Segítségével rejtett dilatációk alakíthatók ki, így a burkolólapokat nem kell elvágni az aljzat dilatációi felett.
  • Ha kell, kialakítható vízszigetelő rétegként is, így megvédi az aljzatokat a víz beszivárgásától kül-, és beltérben is.
  • A lemez hátoldalán levő légcsatornáknak köszönhetően az alsó rétegekben levő nedvesség kipárologhat, így cementes aljzatok esetén nem kell megvárni, hogy az elérje az előírás szerinti 3 CM%-ot.
  • A Mapeguard UM 35 lehetővé teszi a feszültségek eloszlását az akár nagy terhelésű padlókon is, így nagyforgalmú bevásárlóközpontokba vagy autószalonokba is remek választás.
  • Biztosítja a hő egyenletesebb elosztását a fűtött padlók felett.

A termék csökkenti az aljzathibák kockázatát és hosszú, hibamentes időszakot biztosít mind a megrendelőnek mind a kivitelezőnek!

A feszültségleépítő rendszerek számos előnyt nyújtanak. Nem helyettesítik a szaktudást vagy a precíz munkát, de biztonságosabbá és könnyebbé teszik a kivitelezést a „Már elsőre véglegesen” kialakított burkolatok érdekében!

A Mapei termékek után érdeklődjön a STAVMAT építőanyag kereskedésekben!