Ceresit CL 51 – Beltérben használható kenhető vízszigetelés

A kenhető szigetelésekről időnként „folyékony fóliaként” vagy „szigetelő fóliaként” olvashatunk. Ez az elnevezés kissé megtévesztő lehet, de valójában egy pasztaszerű anyagról van szó, amely felhordható hengerrel, ecsettel, kefével, vagy akár glettvassal is. Alkalmazásának fő célja, hogy megakadályozza a hidegburkolaton átszivárgó víz behatolását az aljzatba, mivel a fugázóanyag nem tekinthető vízzáró anyagnak. (A kenhető szigetelést – ami egyébként ún. „alternatív szigetelésnek” minősül – nem szabad összetéveszteni a padlószerkezetbe kerülő, kétrétegű lemezszigeteléssel. A kenhető szigetelés csak az aljzat felületét védi.)

Sokan nem tartják fontosnak a kenhető szigetelés alkalmazását, azonban érdemes átgondolni néhány dolgot: egy átnedvesedett falszerkezet hőszigetelő képessége drasztikusan lecsökken, megindul az egészségkárosító felületi penészesedés, vagy a nedvességre érzékeny, szárazépítő elemek károsodhatnak. Ezek a problémák elkerülhetők a megfelelő vízszigetelés alkalmazásával.

A választást a kenhető szigetelések különböző típusai között alapvetően az határozza meg, hogy beltérben vagy kültérben kívánjuk-e alkalmazni a terméket. A Henkel által forgalmazott, Ceresit CL 51 Kenhető szigetelőfólia például beltérben látja el feladatát tökéletesen. A Ceresit CL 152 sarokerősítő szalaggal együtt alkalmazva pedig még megbízhatóbb és hosszantartó vízszigetelési megoldást nyújt.

A Ceresit CL 51 alkalmas párás és fröccsenő vízterhelésnek kitett, nedves helyiségekben (fürdőszoba, zuhanyzó, WC, konyha stb.) a kerámia burkolat alatti fal- és padlófelületek varrat- és hézagmentes szigetelésére. A szigetelő fóliát arra a felületre kell felhordani, ahonnét a vízterhelés várható! Fontos előnye, hogy padlófűtés esetén is alkalmazható.

A Ceresit CL 51 kenhető szigetelőfólia minden olyan száraz, sima, szilárd, teherbíró, stabil, tiszta és burkolásra előkészített felületen használható, amely repedéstől- és tapadást gátló anyagoktól (pl. laza részek, por, kötőanyagok, mészkivirágzások, szennyeződések) mentes. Beltérben szívó és nem szívó felületre egyaránt alkalmazható, beleértve a meglévő kerámia burkolatot is.

Az erősen nedvszívó felületeket a Ceresit Padlopon Diszperziós alapozóval célszerű lealapozni. A tökéletes vízállóság érdekében a hígítatlan Ceresit CL 51 kenhető szigetelőfóliát legalább két rétegben kell a felületre felhordani – nyeles kefe, sima glettvas vagy teddy-henger segítségével. A teljes rétegvastagságnak el kell érnie az 1,0 mm-t. Az első réteg felhordása után illesszük az előre gyártott - vagy a Ceresit CL 152 sarokerősítő szalagból helyszínen elkészített - sarokprofilokat a helyükre, préseljük a felülethez, majd a perforált széleket megkenve rögzítsük azokat. Hasonlóan történik a dilatációs és csatlakozó hézagok, valamint a fal- és padlócsatlakozások lezárása a Ceresit CL 152 sarokerősítő szalaggal. A szigetelési munkálatok kb. 1,5 óra múlva folytathatók a második réteg CL 51 keresztirányú felhordásával, amely egyben biztosítja a CL 152 szalag tökéletes beágyazódását is. A burkolást legkorábban csak 4 órával a második réteg felvitele után lehet megkezdeni flexibilis burkolatragasztó alkalmazásával (pl. Ceresit CM 16, vagy Ceresit CM 17). Gondoskodni kell arról, hogy a burkolhatósági idő eléréséig (kb. 4 óra) a kenhető vízszigetelést ne érje nedvesség!

A Ceresit CL 51 kenhető szigetelőfólia és a Ceresit CL 152 sarokerősítő szalag együttes alkalmazása biztosítja, hogy a kezelt területeken a víz ne szivároghasson be az épület szerkezetébe, ezzel tartósabbá, egészségesebbé és biztonságosabbá téve otthonát.