Díszburkolatok tavaszi felkészítése

Hasznos tippek a díszburkolatok karbantartásához a Leiertől

A tavasz beköszöntésével minden parkosított felületnél megkezdődik a tél utáni karbantartás, a tavaszi és nyári időszakra történő felkészítés. A növények sérüléseinek „gyógyítása”, új növények ültetése a parkosított talaj tápanyaggal dúsítása mellett a parkokhoz, díszkertekhez szervesen illeszkedő burkolatok ápolása, előkészítése is fontos feladat. Rendszeresen felmerülő a kérdés, hogy mire ügyeljünk egy ilyen ápolási folyamat során és egyáltalán miért kell törődnünk az egyszer már megépített, látszólag sérülésmentes burkolatainkkal?

Anyagmozgatás a burkolaton
Magánházak vagy közcélú, nyilvános díszburkolatok pályaszerkezetek tervezése a mindenkori, hatályos úttervezési szabványok, esetleg szakmai szokások szerint történik. A tervezetnél nagyobb volumenű terhelésre, tehát nem rendeltetésszerű használatra visszavezethető károsodások megakadályozása a tavaszi munkálatok tervezésekor is nagyon fontos! Ilyen nagyobb jellegű terhelésnek minősül például egy kész burkolat melletti parkosítás, újratelepítés nagy tömegű munkagépekkel történő használata. Fémtárgyaknak, mint például fém göngyölegnek, kéziszerszámoknak közvetlenül a burkolaton történő mozgatása felületi sérülést okozhat, ezért bármilyen anyagmozgatás esetén kérjük gumikerekes eszközök használatát.

Burkolatok karbantartása
Intenzíven terhelt burkolat esetén a felhasznált ágyazóréteg hajlamos a fugákból dinamikus terhelésre leürülő fugahomok elnyelésére. Ez a folyamat az ágyazóréteg hézagainak feltöltődéséig folyamatos lesz. Fenti problémák a burkolat folyamatos utángondozásával (besöprés) kivédhetők. Szívóhatással is rendelkező felülettisztító gépek használata után különösen fontos ez a karbantartás. A burkolatok fugázóanyagainak cementálódásával ez a jelenség megszűnik, de jellemzően a burkolat 2-3 éves koráig folyamatos gondozást igényel.

Télvégi karbantartás
A térburkolatok télvégi karbantartása, illetve a télen a burkolatra felhordott szennyezőanyag eltávolítása az anyagmozgatáshoz hasonlóan fa vagy műanyag élvédelemmel ellátott szerszámmal vagy géppel történhet. A burkolat jég- és csúszásmentesítése csak a környezetvédelmi előírásoknak megfelelő, környezetbarát, beton felületeknél alkalmazható szerrel lehetséges.

Tisztítás
A szennyezett burkolatot nagy teljesítményű takarítógépek segítségével könnyedén és gyorsan lehet tisztítani úgy, hogy a burkolatokról a szennyeződések tökéletesen eltávolíthatók, s így az eredetihez közeli állapot visszaállító. Több cég található az országban kifejezetten erre szakosodott gépparkkal felszerelve. Házilagos tisztításnál rendszerint magasnyomású mosóberendezést használjunk, ügyelve arra, hogy lapos sugárra állított szórófejjel, a burkolattal 45 fokos szöget bezárva, ~50 cm magasságból, legfeljebb 150 bar nyomással távolítsuk el a szennyeződéseket. Ezeket a kritériumokat a 120-150 bar üzemi nyomásteljesítményű hobbi és középkategóriás mosóberendezésekkel teljesíthetjük. A piacon számos tisztítószer is kapható, mely az erősen szennyezett beton burkolatok felületeinek tisztítására alkalmasak. Fontosnak megjegyezni, hogy a beton savra érzékeny, ezért csak lúgos kémhatású szerek alkalmazása javasolt. Vegyszerek alkalmazása esetén a környezetvédelemre fokozott figyelmet kell fordítani, a komponensek biológiai lebomlása során, a kezelési és felhasználási előírások betartása mellett, környezetkárosító hatás nem léphet fel. Az erősen igénybevett beton térkő felületeket tisztítás után a kereskedelmi forgalomban kapható különböző speciális védelmet nyújtó neutrális térkő impregnáló szerrel kezelhető.

Felületimpregnálás
Burkolataink tavaszi nagytisztítása után javasolt a természetes kövek vagy betontermékek felületének impregnálására alkalmas szerekkel kezelni a felületet. Ez a kezelés megelőzi a könnyű és közepes szennyeződések felszívódását a burkolókőbe, erős szennyeződések esetén megkönnyíti azok eltávolítását. A szennyeződés megelőzése mellett ezek az impregnálószerek színmélyítő hatásuknak köszönhetően felújítják, felfrissítik a kezelt burkolatok színeit is. a gyárilag is impregnált burkolóköveket 2 évente ajánlatos újra kezelni.

Növények telepítése
A térkővel vagy lappal burkolt felületek mellé a növényzet pótlásakor vagy telepítésekor gondoljunk arra, hogy egyes növények virágai, termése, a növényről lecsorgó nedvek a burkolat felületére is kerülhetnek, melyeken huzamosabb időn át, bomlásuk közben szennyezve maradandó elszíneződéseket, foltosodást okozhatnak. A közvetlenül a burkolat mellé telepítendő növényeket ezért úgy válasszuk ki, hogy az együttélés ilyen kellemetlen hatásait elkerülhessük. Ne feledjük, hogy burkolataink ápolása, folyamatos karbantartása nem csak a lakáson belül fontos. Az igényes lakókörnyezetnek kültéri burkolataink is részei, melyek igénylik a folyamatos törődést. Ezt a folyamatosan közvetített esztétikai élménnyel nap nap után meg is hálálják nekünk!