Egy fugázó, AMIVEL MINDENKI JÓL JÁR!

Nem kell visszamenni sokat az időben amikor még a misungba ágyazott burkolatot cementtel fugázták. Manapság hidegburkolatokhoz általánosan elterjedt és alkalmazott fugák cement bázisúak, a maguk előnyeivel és hátrányaival jól meg is állják a helyüket.
A rohamtempóban változik a világ körülöttünk, nincs ez másképp az építőiparban alkalmazott segédanyagok terén sem.
Mindennapossá váltak az okosotthonok, rejtett led világítások, amik kiemelik a fugák szépségét, így egy hibátlan fugaképet kell, hogy lássunk, és a Kerapoxy Easy Design képes erre a feladatra.
Miután fugáztam a Kerapoxy Easy Design fugázóanyaggal arra gondoltam, hogy a cement bázisú fugázóanyagok háttérbe fognak szorulni. A kommunikációs csatornák sokaságának hála nagyon gyorsan bekövetkezhet ez a folyamat.
Nézzük egy pár jellemzőjét a cement és epoxigyanta bázisú vagy más néven reaktív gyanta termékek tekintetében.

  

De honnan is nézzük?

Nézhetünk egy terméket a kivitelező szempontjából. Ezek a bedolgozhatóság, nyitott idő, fazékidő, stb.
A másik nézőpont az adott helyiség használójáé, akinek készül a felület. Itt már más fajta szempontok kerülnek előtérbe, mint például színtartósság, takaríthatóság, struktúra kép, esztétikus megjelenés és nem utolsó sorban az ár is természetesen.
Egy olyan termékről kell most írnom, aminek alkalmazásakor mindenki jól jár, azt gondolom ez hálás feladat!
Egy kivitelező az első Kerapoxy Easy Design fuga bedolgozása után a leendő ügyfeleinek is ajánlani fogja, akinek pedig már elkészült felülete lesz, Ő is elégedett lesz az eredménnyel.
Vegyük át pontról pontra miért nem csak a „mundér védelme” beszél belőlem.
Hasonlítsuk össze a terméket hagyományos epoxi fugázóhabarcsokkal és cementes fugázókkal is.
A hagyományos epoxi fugáknak a bedolgozása során a struktúra képzése nehéz, de a lemosása a lapoknak volt az igazi kihívás. Többszöri ismétlést vont maga után mire eljutott a megfelelő eredményhez egy burkoló, azaz már nem volt ragacsos a burkolatunk felülete.
A cementes fugák hátrányai egy epoxival szemben pedig, talán az érzékenysége a különböző nedvszívású felületek esetén, mely végeredményében foltos fugaképben jelentkezhetett.
A cementes fugák esetében a struktúraképzéskor és végső lemosáskor a lemosószivacsból a vizet nagyon ki kell csavarni ahhoz, hogy jó eredményt érjünk el, sajnos sokaknak okozott ez a kicsinek tűnő probléma is színeltérést nem egységes megjelenést.
A cementes fugákról általánosan elterjedt, hogy könnyen koszolódik nehezen takarítható, sokan a szürke színt részesítik ezért előnyben. A cement bázisa miatt valóban van, bár termékenként jelentősen eltérő mértékű kapilláris nedvszívása, ami a víz és szennyezőanyagok mélységeibe való bejutását eredményezhetik.
De most már térjünk rá a Kerapoxy Easy Design fugázóanyagra.

Mit is jelent a nevében a könnyű (easy) szó?

Bátran állíthatom, hogy könnyű bedolgozni a fugahézagokba egy fugázó szerszám segítségével, de könnyű lemosni is hiszen még csak várnom sem kell gyakorlatilag azonnal megkezdhetem a fugakép kialakítását. Ami nem egy nehéz feladat a hagyományos epoxi fugákhoz képest. Nyeles szivacs használatával kétszeri lemosás után bő hideg vízzel pár perc alatt kész és gyönyörű munkát láttam magam előtt. A részmennyiségek bekeveréséhez továbbra is fontos a mérleg alkalmazása, hiszen két komponensű termékről van szó. A gumikesztyű és védőszemüveg is kötelező kelléké vált a reaktív gyanta termékekkel való érintkezés során.

A Easy szó tehát jelenthet akár háromszorosan is könnyen alkalmazható segédanyagot is.

Tehát kijelenthetjük, hogy egyszerűbb a strukturálása és végső lemosása a cementes anyagokhoz képest és a hagyományos epoxi habarcsokhoz használt Scotch Brite dörzsi alkalmazását is elhagyhatjuk és kevesebb ismétléssel eljutunk a kész fázisig.
A megrendelők részéről lehet egy olyan oka a termék kiválasztásának, hogy egy emelt műszaki jellemzőkkel rendelkező fugázóhabarcsot könnyen kevés szerszám segítségével gyorsan kivitelezi egy ügyes kezű burkoló, és ez jelentkezhet a vállalási árban is.

Nézzük meg hol alkalmazható a Kerapoxy Easy Design fugázóanyag!

Egyszerű a kérdés, szinte mindenhol!
Nem telepednek meg rajta mikroorganizmusok. Savakkal, lúgokkal szemben ellenálló, ezért mindenféle vegyszeres takarítást kiválóan viseli. A Kerapoxy Easy Design bakteriosztatikus szer, amely megakadályozza a baktériumok elszaporodását és penészképződést a fugák felületén, a csempézett felületeket higiénikussá és biztonságossá teszi.
Bedolgozása során nincs zsugorodás és repedésképződés, ami bázisából adódik.
Kikötött állapotban az UV ellenállása kimagasló, szennyeződések könnyen eltávolíthatóak a felületéről, nem vesz fel vizet, nedvességet.
A jól ismert Mapeglitter csillámok arany és ezüstszínekben keverhetőek a termékbe, 3% tömegarányban.
Elérhető 40+1 áttetsző színben, ami remélhetőleg elegendő választék, ahhoz, hogy valamelyikbe beleszeressünk és álmaink otthonába hosszú ideig gyönyörködhessünk benne.
Nagyon magas mechanikai szilárdság jellemzi, nyomószilárdsága: 65 N/mm2.
Természetesen alkalmazhatjuk mozaikok fugázására és ragasztására egyidőben, így egy nagyon tartós felületet készíthetünk.
Végezetül a Kerapoxy Easy Design fugáról még biztosan sokat foguk hallani, nincs mitől tartani mindenkinek ajánlom az alkalmazását. Alkalmazhatósága sokoldalú, mindenhol meg fogja állni a helyét.
A bedolgozását szinte elrontani sem lehet, mindenki, aki találkozik vele jó tapasztalatai lesznek. Egy új Mapei termék befutásának lehetünk szemtanújai.


A Mapei termékeket keresse a STAVMAT építőanyag kereskedésekben!
2022.03.02.