Építsünk házat egyszerűbben! - Hasznos tanácsok otthonra

A beton időtálló és költséghatékony megoldás a családi házak építésénél és felújításánál is. Sokan saját kezűleg vágnak bele a munkába, ilyenkor azonban nem árt utánanézni a szakszerű módszereknek! A Duna-Dráva Cement Kft. (DDC) sorozatában hatékony segítséget nyújt a megfelelő alapanyagok és eljárások kiválasztásában, valamint ezek alkalmazásában!

Kezdjük az alapoktól

A betonozáshoz mindenekelőtt cement, víz és homokos kavicsadalékanyag szükséges. Mindemellett a következő eszközöket kell beszereznünk: betonkeverő-gép, talicska, tömörítő eszköz, valamint kéziszerszámok. Az utókezelést takaró fólia vagy locsoló berendezés segítségével lehet tökéletesen elvégezni.

Családi házak alapozásakor a DDC ajánlása szerint olyan cementet kell választani, amellyel nagy tömegben, könnyen és gyorsan bedolgozható betonkeveréket lehet készíteni. A kialakítandó élettér szempontjából kiemelten fontos szerkezet a padlóburkolatokat fogadó aljzatbeton, melyet a mai kor elvárásainak megfelelően legtöbbször vastag hő- és hangszigetelő rétegre építünk. Az aljzatbetonok számos funkciót látnak el, mint például teherelosztás, szilárd alap biztosítása a ráépülő padlóburkolatnak, vagy épp a padlófűtés csőrendszerének fogadása. Mindezek miatt olyan cementre van szükség, amely például csekély hajlamot mutat a repedésre.

Ha az alapok már biztosan állnak…

A födém a házak egyik fő tartószerkezeti eleme, ezért fontos, hogy biztosítva legyen a beton nagy korai- és végszilárdsága, illetve hogy az elkészült födém repedésmentes legyen. A DDC e sorozatából megismerheti azt is, hogy mi az a monolit vasbeton födém és milyen előnyökkel jár, ha ezt a típust alkalmazzuk!

Ugye, nem is olyan nehéz? Ha a házunk már biztosan áll, a kültéri járófelületek építésével tehetjük csinosabbá. A járófelületeknek természetesen praktikus szempontjai is vannak, hiszen velük megakadályozhatjuk, hogy a víz elárassza a pincét, illetve a ház alját.

A betonnal még csak most ismerkedők számára azt is eláruljuk, hogy nem mindegy, milyen évszakban és hőmérsékletben fogunk neki a munkának. A nyári forróság vagy a hideg tél megváltoztatja a betonok tulajdonságait, különös tekintettel a friss betonra, így további tényezőket is figyelembe kell vennünk. A DDC szakértőjének tanácsait megfogadva azonban bátran belevághatunk a munkába.

Cikkünk csupán iránymutatásként szolgál, nem helyettesíti a felelős tervező által összeállított, mindig az adott építkezésre vonatkozó felelős statikai tervezést.


Miért érdemes most belevágni egy beruházásba a DDC cementtermékeivel?

A DDC cementtel most értékes nyeremények várnak a szerencsésekre! Ha legalább egyet vásárol a játékban résztvevő 8 féle Magyar vagy Hazai Termék védjeggyel ellátott zsákos cementtermékeink közül, megnyerheti a csodás főnyereményt, egy Opel Crossland X-et vagy a napi, heti, havi nyeremények egyikét!

További részletek a Duna-Dráva Cement Kft. honlapján (www.duna-drava.hu/magyarszivek) vagy a www.magyarszivek.hu oldalon.