Ezekre figyeljen! A 2022-ben hatályba lépő energetikai követelmények a hőszigetelés oldaláról vizsgálva

Az épületeinkre vonatkozó hőtechnikai követelmények a 7/2006 (V.24.) TNM rendelet szabályozza. A módosítások következtében 2022.július 1.-től a költségoptimalizált szint helyét a közel nulla energiaigényű (KNE) épületekre vonatkozó követelmények veszik át. Nézzük meg mire érdemes odafigyelni, hogy ne érjenek meglepetések épületünk energetikájával kapcsolatosan!

Fontos, hogy a rendelet pontjainak használatbavételkor kell teljesülnie, azaz csak akkor számolhatunk, építhetünk a költségoptimalizált szint alapján, ha jövő július elsejére átadjuk az épületünket, azaz, ha most tervezzük, akkor már a KNE szigorúbb szintjét kell elérnünk. De mi a különbség a 2 szint között és mit jelent ez konkrét számok tükrében?


1.ábra 

A szabályozás több szintű, de mindkét esetében az első szint, a határoló szerkezetekre vonatkozó határértékek, mely megegyező értékeket ad meg, így a rendelet olvasása közben könnyen arra az elhamarkodott elhatározásra juthatunk, hogy nincs is különbség hőtechnikai értelemben a költségoptimalizált és KNE szintek között. Természetesen van, mégpedig a rendelet 2. és 3. szintje (fajlagos hőveszteség tényező és összesített energetikai mutató) kb. 30%-kal szigorúbb követelményeket támaszt a KNE épületek számára, ami több módon is teljesíthető. Abban az esetben, ha az épülethatároló szerkezeteknél (mely azonos a költségoptimalizált és KNE szintnél) a minimum értékek szerint tervezem az épületemet, úgy komoly gépészeti megoldások szükségesek a további 2 szint teljesítéshez, ami sok esetben jelentős többletköltséget eredményez. De van másik választás is, ha kb. 30%-kal jobb hőszigeteléssel rendelkező épületszerkezetekben gondolkodunk, amely több előnnyel is jár:

• A költségoptimalizált szinthez képest gazdaságosabb a jelentős gépészeti beruházás elmaradása és a szükséges épületgépészeti berendezésékből is alacsonyabb teljesítményű is elégséges, köszönhetően az épület lecsökkentett energiaigényének.
• A vastagabb hőszigetelés beépítése kivitelezői oldalról nézve (a legtöbb esetben) nem jár többletköltséggel, a teljes épületszerkezetet nézve csak a hőszigetelés árában történik növekedés a többi változatlan marad. Nézzünk erre konkrét példát, pl. homlokzati fal esetén a teljes hőszigetelő rendszer beépítésénél a 6 cm-rel vastagabb hőszigetelés és dübelek hosszváltozása okozta növekedése 1100Ft/m2 költséggel jár. A kivitelező munkadíj, az állványozás költsége, a rendszer többi elemének anyagára: üvegháló, ragasztó, vékony- vastagvakolat változatlan marad, összesen: 14500Ft/m2. A teljes anyag- és munkadíjat nézve a növekedés 8%-os lesz.
• A környezetvédelem oldaláról nézve előnyösebb – ami egyébként az alapvető célja az energiamegtakarítást célzó intézkedéseknek - mivel kevesebb lesz az energiafelhasználás és így a károsanyag kibocsájtás is

További módosítás is született, mely az épület energiaigényének 25%-os megújuló részarányára vonatkozik. A rendelet lehetőséget biztosít arra, hogy a megújuló részarány energiafelhasználás csökkentésével kiváltható. Pontosabban, ha a műszaki-gazdasági feltételek nem adottak, akkor az összesített energiaigény (épülettípusonként került meghatározásra) kb. 24%-os csökkentése mellett a 25%-os megújuló részarány elhagyható.
Összességében elmondható, hogy átgondolt tervezéssel a kitűzött környezetvédelmi célok teljesítéséhez szükséges szigorúbb hőtechnikai követelmények elérése a sokak által vártnál sokkal kisebb költségnövekedéssel jár és a növekvő energiarák hatására egyre rövidebb megtérülési idővel kell számolni

.
2.ábra 

A TNM rendelet követelményeinek teljesítéséhez szükséges hőszigetelőanyag-vastagságok a különböző épületszerkezeteknél:

Épületszerkezet

Követelmény eléréséhez szükséges hőszigetelés vastagság (cm)

Hőszigetelés típusa

Költségoptimalizált szintnél

Közel nulla energiaigényű épület szintjénél

Lapostető
25cm vasbeton födém

EPS

20cm

26cm

PIR keményhab

12cm

16cm

Kőzetgyapot

20-25cm

25-31cm

Magastető

 

Szarufák közötti + alatti
     hőszigetelés

Kőzetgyapot

27cm

35cm

Szarufák feletti
     hőszigetelés

PIR keményhab

14cm

18cm

Homlokzat
30cm N+F modern vázkerámia tégla

Grafitos EPS

8cm

13cm

EPS

10cm

16cm

Kőzetgyapot

10-12cm

16-19cm

Talajjal érintkező padló
6cm esztrich betonnal

PIR keményhab

6cm

10cm

EPS

10cm

16cm


1.ábra – BACHL Extrapor grafitos polisztirollal hőszigetelt homlokzati fal 
2.ábra – a környezetvédelmi és energiamegtakarítási célok érdekében fokozott hőszigeteléssel ellátott homlokzati fal 

A Bachl termékeket keresse a STAVMAT építőanyag kereskedésekben!
2021.11.25.