Felcsukható padlásfeljáró lépcsők, az optimális térkihasználásért

Amikor a padlástér nem kerül beépítésre és „csak” a kéményseprők számára kell utat biztosítani a kémény ellenőrzéshez, vagy a műfenyőt és a síléceket, üres bőröndöket akarjuk elhelyezni, utat kell biztosítanunk a padlástérbe. Erre a feladatra a legpraktikusabb megoldás a felcsukható padláslépcső, ami zárt állapotában nem foglal helyet.

A FAKRO, a világ második legnagyobb padlásfeljáró lépcső gyártója számos megoldást kínál a vásárlóknak. Az alapelv mindig azonos: egy összecsukható lépcső, amit egy jól záródó ajtó rejt el a mennyezet síkjában, ezzel spórolva meg a fix padlásfeljárók helyigényét. Az ilyen típusú lépcsőket nem mindennapos használatra tervezik, de bírniuk kell a terhelést, a lépcsőt rejtő ajtónak pedig sokszor hő- és tűzszigetelőnek kell lennie és megfelelő légtömörséget is kell biztosítania. A FAKRO beépítési rendszerének köszönhetően a padláslépcsők teljesen készre szerelve érkeznek a vásárlókhoz, így nincs speciális előmunkálatokra szükség, a beépítés és a méretre igazítás jellemzően két ember által könnyen elvégezhető. A padlásfeljáró ajtólapját lenyitni a tehermentesítő szerkezetnek köszönhetően elég könnyű, egyes típusoknál a kapaszkodóba rejtett további tehermentesítő szerkezet teszi még könnyebbé.

Mire figyeljünk padláslépcső kiválasztásakor?
A padlásfeljáró lépcsőt fixen kialakított födémáttörésbe kell beszerelni, de a FAKRO lépcsői a sztenderd 70x120 cm méretű födémnyíláson túl, több, mint 10 eltérő méretben is kapható. A padlásfeljáró méretét a meglévő födémáttörés szerint kell kiválasztani.

A pontos belmagasság ismeretében kell kiválasztani a padláslépcsőt, figyelve a terméktáblázatban megadott minimális belmagasságra, és a pontos méret-beállításhoz a legalsó szegmenst méretre kell vágni.

Ritkább használat és könnyebb súlyok mozgatása esetén a fa létraszárú padláslépcső 160 kg-os terhelhetősége is elegendő lehet, gyakoribb használat és nagyobb súlyok mozgatásához a fém létraszárú termékek javasoltak, amelyek terhelhetősége 200 kg.

Figyelni kell a fa létraszárú lépcsők esetén az ajtólap lenyitásakor a létraszár hátra mozdulására, így ezeket a termékeket nem lehet közvetlenül a függőleges falhoz csatlakozva beépíteni.

Ha egészen kicsi a födémáttörés, és a leengedett lépcső számára sincs túl sok hely, akkor a speciális, ollós szerkezetű lépcsők használandók, mert itt sokkal kisebb a lépcsők lenyitásához szükséges tér. A legkisebb födémáttörés méret, ahol ez a termék használható: 52x80 cm.

Technikai jellemzők, passzívházak kiszolgálása
A FAKRO padlásfeljáró lépcsői fa vagy fém létraszárral készülnek, illetve az extrém kis helyigény érdekében egy speciális, ollós szerkezetű fém lépcső is a kínálat részét képezi, ennek 51x80 cm a mennyezeti nyílásmérete, és az összecsukott lépcső magasság mindössze 38,2 cm. A fa lépcsők 160 kg-ig, a fém lépcsők 200 kg-ig terhelhetők.

Minden alaptípus rendelhető tűzgátló kivitelben, az EN 13501-2 szabvány szerint 45, 60, vagy 120 perc tűzgátlással, ami középületekbe való beépítést is lehetővé tesz.

A helyiség belmagasságához kell igazítani a típus kiválasztását, ami 200 és 366 cm között mozoghat, három, illetve 4 részbe, szegmensbe hajtva a létrákat.

A padlásfeljáró lépcsők ajtólapja típusonként eltérő módon vagy fehérek, vagy később tetszőleges színre festhető natúr színűek, és az energetikai igényekhez igazítottan hőszigeteléssel ellátottak. Passzívház minősítés megszerzése érdekében az LWT PassivHouse kivitel estén a lépcső U értéke 0,51 W/m2K, teljesíti a 4. légtömörségi osztályt és rendelkezik a Passive House Institute tanúsítványával.

Kiegészítő termékek
A padlásfeljáró lépcsőkhöz a padlástérben elhelyezhető védőkorlát, a szabadon maradó födémrészt eltakaró toktoldó, a portól és hőtől védő kiegészítő ajtó, belső takaróléc, kiegészítő lépcsőfok, vagy a padlástér felőli oldalra szerelhető kilincs is elérhető.

További információ: https://www.fakro.hu/padlasfeljaro-lepcsok/