Fontos: ha idén hőszigetelést tervezünk

Számos oka lehet, amiért hőszigetelést tervezünk akár új, akár régi otthonunkban: hideg falak, penészes sarkok, rossz hőérzet vagy éppen a magas rezsiköltség. Feltétlenül érdemes alaposan átgondolni és tájékozódnak, ha ilyen terveink vannak, hiszen az előttünk álló feladat anyagi vonzatát tekintve komoly és hosszútávú döntés.

A BACHL szakemberei összeszedték, hogy mire érdemes figyelni, hogy a hőszigetelésre költött pénz még évtizedekig jó befektetés legyen.

Ha megvan az igény, akkor kezdődhet az információgyűjtés és a kivitelező keresés. Ha tudjuk mennyi a rendelkezésünkre álló összeg, melyet a hőszigetelésre tudunk költeni, akkor először mindenképpen egyeztessünk szakemberrel, aki segít abban, hogy otthonunk mely területének/felületének szigetelése hozza meg a kívánt eredményt az adott kerek között. 

Nem kell energetikai szakembernek lenni ahhoz, hogy tudjuk, a legjelentősebb eredmény és energiamegtakarítás egy hőszigeteletlen vagy csak alig hőszigetelt háznál érhető el. Egy viszonylag jól hőszigetelt vagy jobb szerkezetű háznál (vastag falazat, korszerű nyílászárók és/vagy fűtési rendszer) valószínűleg magasabb költségekkel kell számolnunk, és eredményként az energia-megtakarítási mutató sem lesz olyan látványos, mint egy hőszigetelés nélküli ház esetén. Tehát itt is a komplex megoldás lenne a leghatékonyabb, az ajánlások szerint nem biztos, hogy elegendő csak egy nyílászárócsere vagy a homlokzat hőszigetelése, de azért az igényeink és a rendelkezésre álló költségvetés között mindig van „egy kis különbség”.  A pénzen kívül szükség lesz jó szakemberre és magas minőségű hőszigetelő anyagokra. Ha ez utóbbit nézzük, akkor a Bachl Kft.-nél az épület minden felületére tudnak hőszigetelő megoldást javasolni.

Minden kezdet nehéz… de hol kezdjük a hőszigetelést?

Egy régebben épült házban már érezhetjük, hogy húznak a falak, hideg a padló, míg egy új ház építésekor, ennek elkerülése és a szabályok betartása egyaránt cél. A korszerű hőszigetelő anyagok, már többféle megoldást kínálnak a különféle problémákra.

Érdemes utána nézni, hogy 2018-2020 után hogyan szigorodnak az energetikai előírások, melyek természetesen a hőszigetelést is érintik. A mai átlag 10 cm vastag hőszigetelő lapok helyett, előreláthatóan nem érdemes 20 cm-nél vékonyabb lapokkal számolni. És bár például a homlokzat a legnagyobb felület és annak szigetelése jelenti az egyik leghatékonyabb megoldást, azért azt jó tudni, hogy a dupla vastag hőszigetelés nem duplázza a költségeket. A hőszigetelés esetén a költségvetés nagy részét a munkadíj és a szállítási, valamint szerelési költségek teszik ki, így a lapok vastagságának duplázása csak 20-30 százalékos költségemelkedést jelent, míg a hatékonyság megduplázódik. Amennyiben, már a 2020 után elvárt vastagságban gondolkodunk és például a BACHL Extrapor, grafitos hőszigetelő lap mellett döntünk, azonos vastagság mellett miénk lehet egy 25 %-kal jobb hőszigetelés. Ha másik oldalról nézzük: vékonyabb lapokat is választhatunk azonos hőszigetelő érték eléréséhez (ez műemlék homlokzatnál vagy korlátozott tetőtér beépítésnél fontos szempont lehet).

Legyen szürke Extrapor a fehér Nikecell helyett

Évtizedeken át, ha homlokzati hőszigetelést említettünk, mindenkinek a fehér Nikecell lapok jutottak eszébe. Ez természetesen még mindig a BACHL termékpalettájának egyik meghatározó szereplője. Egyre gyakrabban veszi át azonban a helyét a funkciótól függően más-más színű anyag, mely a lábazatra, a homlokzatra vagy akár a tetőfedés alá kerül.

Ha a homlokzati hőszigetelőanyagokat vizsgáljuk, akkor a BACHL Extrapor hőszigetelő lap a szürke színét a gyárban hozzáadott grafitszemcséknek köszönheti, javítva annak hőreflexiós képességét. Továbbfejlesztett változata a BACHL Extrapor Relax polisztirol lapja: ez az egyik oldalán hálószerű bemetszéseknek köszönheti megnövekedett szilárdsági tulajdonságait és az anyag, a felhelyezés során még inkább feszültség-, alak- és deformáció mentes lett. Ezen tulajdonságai pedig alkalmassá teszik, ahogy akár iskolaudvar homlokzatára, akár egy járda melletti falra kerülhessen.

Ha megszületett a döntés, hogy idén hőszigetelnek, kérjük szakember véleményt, a Bachl munkatársai is szívesen segítenek, majd keressünk hozzáértő kivitelezőt. Így a homlokzati hőszigetelésre fordított összeg valóban a hosszútávú befektetés lesz.