Friss levegős hőcserélő

Intelligens szellőztetés – a hőszigetelt házak eszményi megoldása

Tökéletesen kiegészíti a lakásban hozott energiatakarékossági intézkedéseket

A rendszeres szellőztetés óvja az egészséget és kíméli az épületállományt. Erre különösen a hőszigetelt, jól ablakokkal és ajtókkal ellátott házaknál célszerű gondolni. De: Nyitott ablaknál veszendőbe megy a meleg és a drága fűtési energia. A megoldás: Friss levegős hőcserélős ventilátor – az energiatakarékos szellőztetés eszköze. Ilyenkor a beáramló friss levegőt a helyiségből kiáramló elhasználódott levegő melegíti.

  • Príma klíma:
    Lakó- és hálószobákban, fürdőszobákban stb.
  • Óvja az egészséget és az épületállományt: Nincs többé nedvesség, sem penészgomba
  • A meleg pedig bennmarad a házban:
    A hőnek akár 85 %-a is visszanyerhető

A Marley friss levegős hőcserélője a lakásban tartja a meleget!

Önálló üzemmód

A készülék 70 másodpercen keresztül a szabadba juttatja a helyiség elhasználódott levegőjét, miközben annak hőtartalma a ventilátorban lévő kerámia elemet felmelegíti. Ezután a készülék megváltoztatja a légszállítás irányát: ekkor kívülről friss levegő áramlik be a helyiségbe, amelyet a kerámia elemben tárolt meleg felmelegíti.

Váltakozó üzemmód

Mialatt az egyik készülék beszívja a külső levegőt, eközben a másik készülék a szabadba nyomja ki a meleg, elhasználódott levegőt. Ennek során a kerámia elem magába zárja az elhasználódott levegő hőenergiáját. 70 másodperc múlva a ventilátorok felcserélik a légszállítás irányát. Az egyes készülékek működését rádiójelek hangolják össze önműködően. Ebben az üzemmódban nem változik a helyiség légnyomása, így az itt lévő nyílt égésterű fűtőberendezések (kandalló, kályha stb.) kéményéből nem áramlik vissza a füstgáz.


Marley előnyök:
A kerámia elem méhsejt szerkezetének különlegesen nagy felülete (lásd az alábbi ábrát) rövid idő alatt sok hőt képes elvonni, ill. leadni az elemen keresztüláramló levegőnek. Az elhasználódott, távozó levegő hőjének elvonásakor kondenzvíz keletkezik a készülékben. A hagyományos hőcserélőktől eltérően azonban ezt a kondenzvizet nem kell elvezetni, hiszen a légszállítás irányának megfordulásakor azt a felmelegedő friss levegő felveszi. Így a helyiségben pont télen megakadályozható a túl száraz levegő kialakulása, és kellemes érzet teremthető.