FÜGGESZTETT ÁLMENNYEZETI RENDSZER SINIAT XL LAPOK ALKALMAZÁSÁVAL

A standard Siniat mennyezeteknél a tartószerkezet – kétszintes keresztszerkezetes variáció esetén – fő- és tartóprofilokból készül. A főprofilok távolsága (a födémhez közelebbi szinten) 1200 mm (egyszeres lapozás esetén), míg a tartóprofilok távolsága 400-500 mm (a lap szerkezetre való elhelyezésétől függően). Ebből kiindulva került kifejlesztésre a Siniatnál egy új receptúrájú lap, mely lehetővé teszi a tartóprofilok távolságainak megnövelését egészen 800 mm-ig úgy, hogy közben a lapok megtartják az építőlapoktól megkövetelt merevségüket és ez által elkerülhetők a lap felületén kialakuló repedések, sérülések.

FŐBB ERÉNYEK

Az új megoldás alkalmazásából fakadó főbb erény a mennyezeti rendszer kialakításához szükséges anyagköltség csökkenése. Kevesebb acélprofil és tartozék felhasználása jelentősen befolyásolja az egész rendszer költségét, valamint lerövidíti a szerelésre fordított időt. A választott szerkezettípustól függően a szerelési idő akár 30 %-kal is csökkenhet. Ha felidézzük azt a mondást, hogy „az idő pénz”, nem hagyhatjuk figyelmen kívül azt a tényt sem, hogy a munka ára is folyamatosan emelkedik. Az új technológiák alkalmazásakor a kivitelezők gyakori félelme, hogy az több, drágább rendszerelem alkalmazásával is jár, ami a végelszámoláskor magasabb költséget is jelent. A megszokás is jelentős tényező, amit nehéz megváltoztatni. Ha a kivitelező éveken át a megkívánt színvonalon mennyezeteket szerel, akkor nem akar, de nincs is szüksége arra, hogy bármit is megváltoztasson addigi tevékenységében. Ebből kiindulva a Siniat új rendszerét úgy tervezték meg, hogy annak szerelése a megszokott módon történjen. Nincsenek speciális tartozékok, csavarok, sem megerősítések.

  1. 1 Csökkentett rendszerköltségek:
    A szerkezethez felhasznált profilok és összekötő elemek, pl. keresztösszekötők mennyiségének csökkentésével a lapok magasabb ára ellenére a rendszer teljes ára érezhetően alacsonyabb.
  1. 2 Munkaidő csökkenése
    A mennyezeti rendszerben a munkaigényes profil összeszereléssel kapcsolatos munkák csökkenése észrevehető változásokat hoz a teljes beépítésre fordított munkaidőnél, ami a munkálatok gyorsabb befejezését jelenti.
  1. 3 A munkaerő ráfordítás költségeinek csökkenése
    A munka elvégzéséhez szükséges idő közvetlen hatással van a mennyezet elkészítésével kapcsolatos költségekre. Az építés idejének csökkenése megtakarítást jelent a dolgozók bérénél.
  1. 4 Drága összetevők felhasználásának csökkentése
    Az acél árának folyamatos drágulása okán állandóan keressük azokat a megoldásokat, melyekkel csökkenthető annak felhasználása. A nagyobb profiltávolságú rendszerben az anyagtakarékosság mértéke akár 50 %-os is lehet.