Függetlenséget nyújt a kémény

Bár egy időben szinte eltűntek a kémények az új építésű házakról, ma újra előtérbe kerülnek a hagyományos fűtőberendezések. Nem mindegy azonban, milyen kémény kerül a házba.

„Ha 2010 környékén végignéztünk egy új házas lakónegyeden, alig lehetett kéményeket látni… Egyrészt, mert a gáz nagyon olcsó lett, és sokan értettek a szereléséhez, másrészt bejöttek az új technológiák, mint például a hőszivattyú. Eközben a tűzifa drágult, azaz egyre nyílt az olló különböző fűtési módok között. A helyzet csak 2020 körül változott, akkor értékelődött fel a hagyományos technológia és a biztonságos tartalék fűtés.” – emlékszik vissza Szücs Zsolt, a Leier Hungária Kft. kéményüzletágának műszaki tanácsadója. A hagyományos fűtőberendezések újbóli elterjedésének nagy lökést adott az az európai uniós direktíva is, amely előírta, hogy az új épületek összes energiafelhasználása 25 százalékának megújuló energiából kell származnia, a tűzifával fűtés pedig – biomassza lévén – ennek számít. Nem beszélve egy kandalló vagy cserépkályha nyújtotta hangulatról, amit egyre többen szeretnének becsempészni az otthonukba.

Az energiaválság sokakban ébresztette fel a vágyat arra, hogy függetlenedjenek a közműszolgáltatóktól, és a gazdaságpolitikától független, biztonságos energiaforrással fűtsék az otthonukat. Sokan már temették a hagyományos fűtéseket, de az emberek rádöbbentek, hogy bármi megtörténhet, kell a biztonság és a függetlenség. A kereslet megugrása azzal is járt, hogy sokan – akik átalakításban vagy építésben gondolkodtak – egyszerűen nem találtak a kéményekhez értő embert a feladatra. Arra számítunk, hogy ez az emelkedés kitart még egy ideig, s bár most várhatóan egy nyugodtabb időszak jön az energiahordozók piacán, érdemes ezt kihasználva – élve a kivitelezők felszabaduló kapacitásával – belevágni a munkálatokba.” – tanácsolja Szücs Zsolt.

A Leier kémény termékcsaládjában minden típusú tüzelőberendezéshez és tüzelőanyaghoz találunk kéményt, sőt, az építéskor még nem is kell feltétlenül eldönteni, mivel szeretnénk fűteni a jövőben, azzal ráérünk a kémény felépítése után. A tapasztalat azt mutatja, hogy az eseteke többségében ez így is történik, a modern kémények pedig szerencsére már alkalmasak többféle igény kiszolgálására is. A Leier az általa gyártott és forgalmazott hat kéménytípussal teljesen lefedi az igényeket, nem véletlenül piacvezető a hazai piacon. Ma, amikor a fenntarthatóság egyre fontosabbá válik az építőiparban is, az sem elhanyagolható szempont, hogy a Leier-kémények hazánkban – a vállalat kiskunlacházi gyárában – készülnek, természetes, a többi között újrafelhasznált építőanyagokból. A korszerű kémény – így a Leier termékei is – sokoldalú, és az sem utolsó szempont, hogy a Leier teljes támogatást nyújt, az igény felmerülésétől a tervezésen át egészen a beépítésig, aminek köszönhetően a folyamat a megrendelő részéről minden műszaki tudás nélkül végigvihető. Ez azért is fontos, mert kevés olyan platform, ahol megfelelő információhoz juthat az érdeklődő. Erre kínál hiánypótló megoldást a Leier személyes és online szaktanácsadó szolgáltatásával  – éppen ez az erős szakmai háttér teszi egyedülállóvá a Leiert a piacon. 

Bélelni sem olcsóbb

Márpedig rosszul választani nagy luxus, hiszen komoly beruházásról van szó: egy átlagos kandalló esetében egy új kémény – kivitelezéssel együtt – nem nagyon úszható meg 600 ezer forint alatt, s ehhez jön még maga a kandalló ára. A leggyakoribb hiba, hogy nem a tüzelőberendezésnek megfelelő típusú, túl kicsi átmérőjű vagy túl alacsony kémény kerül az épületbe, amit szinte lehetetlen utólag orvosolni. Sokan éppen ezért gondolják, hogy olcsóbb felújítani egy meglévő épület régi kéményét, mint újat venni ám Szücs Zsolt szerint ez egyáltalán nincs így. „Vannak, akik egy új kémény beépítése helyett inkább a régi bélelése mellett döntenek, ami több szempontból is aggályos. Ilyenkor ugyanis csökken a kémény keresztmetszete, emiatt a felhasználhatósága is, mert sok esetben már nem képes kielégítően ellátni a feladatát. Az eredmény egy műszakilag megkérdőjelezhető kémény, amire sok esetben legfeljebb egy sparhelt köthető rá biztonságosan… A bélelés költsége sem feltétlenül áll összhangban a végeredménnyel, tekintve az élettartamot, a garanciát – a Leier kéményekre 33 év – és a sokoldalúságot.” – figyelmeztet Szücs Zsolt. A szakember azt tanácsolja, ne hagyjuk lebeszélni magunkat, ha valaki műszaki okokra hivatkozva azt állítja, az adott épületbe nem lehet új kéményt beépíteni, ez ugyanis a legritkább esetben igaz.

A Leier termékek után érdeklődjön a STAVMAT építőanyag kereskedésekben!
2023.10.04.