Fürdőkád cseréje zuhanyfülkére: gyorsan és felújítás nélkül

A fürdőszoba felújítása: hogyan lehet gyorsan, vízszigetelés és csemperagasztás, valamint más fürdőszobai szerelési munkálatok nélkül lecserélni a fürdőkádat zuhanyfülkére.



Most nem kell átragasztani a csempéket és felújítani a fürdőszobát, ha zuhanyfülkét szeretnénk kialakítani az egykori fürdőkád helyén, mert a beépítendő zuhanykabin tartozékai között vannak a falhoz szereléshez való oldalpanelek, az üvegpaneleket a csempékre is fel lehet erősíteni. Vagyis kidobni a kádat és lecserélni zuhanyfülkére majdnem olyan egyszerű lesz, mint lecserélni bármelyik bútort.

Változnak az idők - változik a fürdőszoba is

Tíz évvel vagy néhány évtizeddel ezelőtt az otthonukat berendezők többsége a fürdőkádat részesítette előnyben: kellemes benne elfeküdni, relaxálni. Statisztika nincsen erről, de úgy tűnik, hogy most a fürdőszobákba több zuhanyfülkét szerelnek be, mint kádat, sok ember lemond a meglévő kádról. Az okok gyakorlatiak: felnőttek a gyerekek, akik szerettek a kádban pancsolni vagy kishajókat úsztatni a habokban. Az idős emberek nehezebben tudnak ki-be mászni a kádba. A fiatalabbaknak nincs idejük arra, hogy sokáig engedjék a vizet a kádba és áztassák magukat benne, a zuhanyzás gyorsabb és higiénikusabb is. Annál is inkább, mert a piacon akkora választék kapható zuhanykabinokból, hogy lehet találni praktikusat, kevés karbantartást igénylőt, masszírozósat, különböző dizájnnal: keretes, keret nélküli, félkeretes vagy tükrös zuhanyfülkét. Egyes zuhanyfülkék dizájnja olyan kifejező, hogy műalkotássá teszik a fürdőszobát.


Zuhanyfülke a kád helyén

A fürdőszoba-felszerelések gyártói a fogyasztók igényeit figyelembe véve létrehoztak egy olyan megoldást, amelynek segítségével gond nélkül le lehet cserélni a fürdőkádat zuhanyfülkére. Ezt most úgy lehet megtenni, mintha a kanapét vagy a hűtőszekrényt cserélnék le: egyszerűen vegye ki a fürdőkádat, és szerelje be a helyére a zuhanyfülkét. Sokan egyből megkérdezik, hogy mi legyen a csempével nem burkolt padló- és falrészekkel? Ezeket le lehet fedni a zuhanyfülke dizájnjához igazított edzett üvegből készült panelekkel, a szokásosnál nagyobb zuhanytálcával.

A Roth németországi és csehországi gyártó tavaly az európai piacon bemutatta speciális, a kád helyén történő felszerelésre szánt Vinata nevű zuhanyfülkéit. Ezekhez a fülkékhez nemcsak a szokásos üveg tolóajtók tartoznak, hanem edzett üvegből készült hátfalak is, amelyek arra valók, hogy eltakarják az egykori kád helyét, műmárvány zuhanytálca, zuhanyfej és termosztátos keverőcsap.

Vinata zuhanyfülkék a kád lecseréléséhez

Két, fürdőkád helyére felszerelhető zuhanykabin-változat: Comfort és Spirit.

Comfort – idős emberek számára tervezett zuhanyfülke, mivel tágas, a zuhanytálca alacsony (30 mm), a felülete csúszásgátló bevonattal van burkolva, funkcionális fogantyúkkal rendelkezik, lehet hozzá rendelni ülőkét. Ha a lefolyó kivezetése nem teszi lehetővé az alacsony beszerelést, a zuhanytálcát lábakra is lehet szerelni.


A fülke elülső falaihoz lehet választani átlátszó vagy részben Intimglass üveget, a hátsókhoz, amelyek a helyiség falait fedik, fehér vagy antracit színű, 6 mm vastagságú edzett üvegből készülteket. Az edzett üveg hátsó panelek mérete 3 különböző magasságú és 4 különböző szélességű lehet, hogy megfeleljen a régi fürdőkád méreteinek. A régi csempék tetejére is fel lehet őket erősíteni, nem szükséges azokat eltávolítani. Az edzett üveg paneleket könnyen tisztítható ETC (Easy To Clean) bevonat fedi.

A műmárvány zuhanytálca tanúsított csúszásgátló bevonattal („Antislip") rendelkezik, Ez egy speciális bevonat, amelyen gyakorlatilag lehetetlen elcsúszni a zuhanyfülkében, ezért ebből a szempontból a zuhany használata rendkívül biztonságos. A zuhanyfülke ajtaja tolóajtó.


Spirit – nagy zuhanyfülke, amely kényelmes lesz mind az idősebbeknek, mind a fiataloknak. Más szóval ez egy zuhanyfülke az egész család számára, akik úgy döntöttek, hogy lemondanak a fürdőkádról. Tágas, különböző magasságú és szélességű hátsó falakkal, alacsony zuhanytálcával választható.

Mind a Comfort, mind a Spirit zuhanyfülkék minőségi Hansgrohe termosztátos keverő csaptelepekkel és esőzuhany fejekkel vannak kiegészítve, ami azt jelenti, hogy a zuhanyfülke átgondolt, teljesen felszerelt és maximálisan kényelmes.

A Roth Vinata zuhanyfülke külső méretei (hosszúsága és szélessége) a szabványos méretű kádak szélességéhez és hosszúságához van igazítva:

 

1200-as változat

1400-as változat

1600-as változat

1700-as változat

700-as típus

1160 x 677

1360 x 677

1560 x 677

1660 x 677

800-as típus

1160 x 777

1360 x 777

1560 x 777

1660 x 777

900-as típus

1160 x 877

1360 x 877

1560 x 877

1660 x 877



A zuhanyfülke beszerelésének legfontosabb lépései

A fürdőkádat nagyon gyorsan le lehet cserélni zuhanyfülkére: egy tapasztalt burkoló egy munkanap alatt elvégzi, nem kell vízszigetelni, csempét ragasztani, a fugákat feltölteni és várni, amíg megszáradnak.

Először a volt fürdőkád helyén, a padlón beszerelik a lefolyót és a zuhanytálcát. A zuhanytálca magassága és dekorja kétféle lehet: lábakon álló (a padló és a tálca közötti rést speciális dekorpanellel takarják le) vagy lehet közvetlenül a padlóra rögzíteni.

Ezután a készletben található speciális rögzítőelemekkel a hátsó edzett üveg paneleket a falhoz rögzítik. Az üvegpaneleket nem lehet vágni, a méretüket a lefedendő felület nagysága vagy az egykori kád méretei alapján kell kiválasztani.

Ha a fürdőszobában a régi fürdőkád falfülkében helyezkedik el, akkor azt a helyet szintén ki lehet alakítani zuhanyfülkének üveg hátsó falakkal, nem kell csempéket ragasztgatni.  Csak egy ötlet kell, hogy mit akar megváltoztatni a fürdőszobában, a „Roth“ kínálatában megtalálja a megoldást. A legfontosabb, hogy ezek a megoldások összetettek, ez nem külön eszközök vagy részletek gyűjteménye, hanem a probléma megoldása.

   

Roltechnik Distributor Kft., 1211 Budapest, Posztógyár u. 8.