Fürdőkádak régen és ma

A fürdőkád trendek sokat változtak az elmúlt évszázadok alatt, de a különböző irányzatok stílusjegyei a mai napig fellelhetőek a modern fürdőszobákban. Lássuk, melyek ezek a meghatározó stílusjegyek, hol köszönnek vissza napjainkban, illetve milyen újkori fejlődésen esett át kedvenc fürdőszobai eszközünk, a kád.

A lemez és öntöttvas kádak egyeduralma évszázadokig tartott. Ezek a fürdőalkalmatosságok többnyire súlyos, hideg darabok voltak, viszont formailag a mai napig megállják helyüket. Akár a beépített, akár az ún. oroszlánlábú, szabadon álló változatra gondolunk, mind­két forma megalkotható modern alapanyagokból is.


Manapság a legtöbb kád akrilból készül. Ennek a hőre lágyuló, rendkívül jól megmunkálható anyagnak köszönhetően ma már meg­számlálhatatlanul gazdag a kádak formavilága, ergonómiai kialakítá­sa. A kilencvenes években elterjedt sarokkádak a mai napig megha­tározó szereplői a fürdőszobáknak.

Az akril kádtestet különböző eljárásokkal erősíthetik meg. Ezek közül kiemelendő a poliuretán habos megerősítés, melyet a legkor­szerűbb gyártók, így a legnagyobb európai kád- és jakuzzi gyártó, a Wellis Magyarország Kft. is alkalmaz.

A Wellis POLI-MAX™ kádtest erősítés a rendkívüli hő-és hangszigetelési tulajdonságai mellett a környezetbarát is, hiszen a PU feldolgozásnál nem keletkeznek ártalmas kipárolgások, s az így készült termék lebomlási periódusa is rövidebb. A korszerű technológiának, és a felhasznált magas minőségű alapanyagnak köszönhetően minden Európai Uniós szabványnak megfelel.

Felgyorsult világunk hozományaként a közelmúltban a fürdőká­dak funkcionális átalakulásának szemtanúi lehettünk. Míg a múlt­ban csupán a tisztálkodás színtereként tekintettünk a fürdőszobára, ma a kád már a relaxáció, felfrissülés, megújulás eszköze.

A masszázsfúvókák elterjedésével otthonunkban is élvezhetjük azt a kényeztetést, amit addig csak gyógyfürdőkben, wellness szál­lókban tapasztalhattunk. Ha a hétköznapok feszültségéből szeret­nénk feloldódni, vagy csak szeretnénk meredt izmainkat és ízületein­ket megmasszírozni, a hidromasszázs biztosítja a kellemes felüdülést - és mindezt természetes körülmények között.

A meleg vizes kültéri masszázsmedencék már kizárólag ezt a regenerációs célt szolgálják. A kádakkal, masszázskádakkal ellentét­ben ezekből már nem engedjük le a vizet fürdőzés után. A precízen adagolt vegyszerek a víz tisztaságának, a vízkeringető rendszer és az előre beprogramozott fűtési ciklusok pedig a víz hőmérsékletének fenntartásában segítenek. Lényeges különbség még, hogy a masszázsmedencék fekvő- és ülőhelyei ergonómiailag követik a test vo­nalát, ezáltal teljeskörű masszázst nyújtanak.