Gyakori kijelentés ez, sokszor találkozunk vele, nézzük mi is az igazság!

„A hőszigeteléssel becsomagolom a házat, megjelenik a penész!”.
Az épületeken belül keletkezett pára 93-95%-a szellőztetés útján távozik. Ez az úgynevezett „egészségügyi szellőztetés” alkalmával távozik. Egészségügyi szellőztetésnek nevezzük azt az 1-3 perc kereszthuzatot, amely során tulajdonképpen átszellőztetjük a lakást-házat. Ezzel nem „hűtjük ki” a drága fűtéssel felmelegített épületet, hiszen a falazat át van melegedve és ennyi idő alatt nem hűl ki. Ekkor csak a felhalmozódott pára - amelyet azzal termelünk, hogy főzünk mosunk fürdünk - távozik.

A maradék 5-7% az, amely a falazaton keresztül szeretne kijutni.

Tény, hogy a polisztirol szigetelésnek nagyobb a párafékező tulajdonsága, mint az ásványgyapoté. Tehát elmondhatjuk, hogy az ásványi szigetelés jobban „szellőzik” mint a polisztirol. Azt azonban semmiképp sem mondhatjuk, hogy ha polisztirollal szigetelünk, akkor teljesen lezárjuk a falakat, és mindenképp jön a penész! Az az 5-7% távozni fog a polisztirolos rendszeren keresztül is.

Ha a homlokzatunkon nincs hőszigetelés, a falak hidegek lesznek, azonban a fűtés hatására a légköri pára meleg, és a meleg pára a hideg falakon fog lecsapódni.

A leghidegebb falazati pontok pedig a sarkok. Ott fog a legtöbb lecsapódni, és rövid időn belül megjelenik a penész!

Másik eset, ha van megfelelő vastagságú hőszigetelésünk és szellőztetünk is, nincsenek áthűlő falak, nincs páralecsapódás = nincs penész.

Válassza a Mapetherm rendszerek közül akár az EPS akár a Grafit, akár az ásványi megoldásokat, ha még a szellőztetésre is ügyel, minden rendben lesz!