Ha tavasz, akkor lakásfelújítás

Hála Istennek vége a télnek (legalábbis minden jel arra utal), tavasszal pedig próbálunk megújulni, aminek része otthonunk újragondolása, vagy legalább kicsinosítása. Ebben a cikkben tehát a lakásfelújításhoz próbálunk tippeket adni.


Rögtön egy vallomással kezdeném: a magam részéről nem feltétlenül tartozom azok közé, akiknek állandóan azon jár a fejük, miként csinosíthatnának kicsit otthonukon, de ilyenkor tavasszal engem is elkap a felújítási láz.

Márpedig ha engem elkap, akkor biztosan sokan vannak rajtam kívül, akik elkezdenek töprengeni a lehetőségeken, ezért gondoltam, érdekes lenne pár hasznos tanáccsal szolgálni nekik és mindenki másnak, aki szenvedélyből vagy kényszerből foglalkozik a kérdéssel.

Vegyük hát sorra, mihez hogyan érdemes hozzányúlni.

A falak

Kezdjük a leginkább látványos felülettel, azaz a falakkal. Akármennyire próbáljuk ugyanis tologatni, pár évente muszáj kicsit rendbe szedni őket, legalább egy tisztasági festés erejéig.

A tavasz erre tökéletesen alkalmas időszak, hiszen a falak már gyorsabban száradnak, egyszerűbb szellőztetni, ráadásul nem feltétlenül kell hozzá mesterembert hívni, ami egyrészt költséges, másrészt mostanában nem is olyan kis kihívás a szakember hiány miatt.

Ha pedig már magunk ragadjuk kézbe a pemzlit, akkor érdemes kis játékosságot belevinni a felújításba, játszhatunk a színekkel, formákkal, azaz nem kell mindent egyszínűre festeni.

Érdemes figyelni a színek hatásaira, hiszen a térérzetet és egy-egy helyiség hangulatát erősen befolyásolhatja a fal színe. Kisebb helyiségeket például érdemes világos színekkel kifesteni, ha pedig hosszú, magas teret kell megtölteni, akkor a padló és a mennyezet legyen színes, a falak pedig fehérek, mert ettől a szoba alacsonyabbnak és szélesebbnek tűnik.

A hőszigetelés

Ha már a falakkal foglalkozunk, érdemes lehet nem csak festeni, hanem hőszigetelni is, ami furcsának tűnhet a tavasz közeledtével, de egyrészt sosem késő, másrészt a hőszigetelés nem csak télen fontos.

A Multipor például egy rendkívül sokoldalú, antiallergén hőszigetelő, nagy előnye, hogy homokból, cementből, és vízből (azaz természetes alapanyagokból) környezettudatos technológiával készül.
A Multipor belső hőszigetelésre is alkalmas, ráadásul olyan borzasztó nagy szakértelem sem kell hozzá. Bőven elég előtte eltávolítani a parkettaszegélyt vagy a lábazat burkolatát, és letakarni a padló maradék részeit.

Ezután a falfelületről szedjük le a meglévő rétegeket (tapéta, festés, glettelés, stb.), valamint a laza vakolatrészeket, majd egyenlítsük ki a felületet (ehhez kapható külön Multipor habarcs-réteg). Ezután lehet felrakni a szigetelőlapokat (akit a folyamat bővebben érdekel és szeretne hasznos tanácsokat kapni, az látogasson ide: https://www.hoszigetelesbelulrol.hu/videok).

Ha valaki ennél nagyobb átalakításra vágyik, és például válaszfalat húzna fel, az már kicsit nagyobb falat, de nem megoldhatatlan, érdemes kipróbálni az Ytong és a Silka termékeket.

www.youtube.com

A padló

Hagyjuk a falakat, és folytassuk a padlóval, ami elsőre bonyolultabb vállalkozásnak tűnhet, különösen, ha járólap borítja, mert ezt nem nagyon van kedve az embernek felszedni.
A jó hír az, hogy nem is kell, hiszen kaphatók már olyan öntapadó burkolólapok, amelyek lerakásához nem kell különösebb szakértelem, mi magunk is elboldogulunk vele.

Nyílászárók

A könnyebbik eset, ha mázolva vannak az ablakok, ajtók, mert akkor simán újramázolhatjuk, ha úgy látjuk, hogy erősen elkezdtek öregedni, vagy lepattogzott a festék. Ha cserélni kell, akkor azt ne tavasszal tegyük.

Bútorok

Végül egy gondolat a bútorokról, amiket hajlamosak vagyunk akkor is lecserélni, ha azt az állapotuk nem feltétlenül indokolja. A mai horror árak mellett ez elég feleslegesnek tűnik, hiszen például a konyhaszekrény esetében elég az ajtókat lecserélni, vagy új fogantyúkat tenni, egy ágyat áthúzatni, és máris (majdnem) olyan, mintha több százezer forintot költöttünk volna egy újra.


Általában véve is érdemes odafigyelni a kiegészítőkre, hiszen ezek sokkal többet számítanak, mint gondolnánk, és a választék is hatalmas, jóformán fillérekből varázsolhatjuk újra tavasszal az otthonunk.

Írta: Csák Gyula
www.epiteniakarok.blog.hu
Zöld szám: 06 80 69 69 00
E-mail: zoldszam@xella.com