Ha van gáz, „nincs gáz”
Ha nincs gáz, „gáz van”

Az épületek fő fűtési rendszere mellé kiépített tartalék-fűtés szükségessége illetve szükségtelensége, régóta vitákat generáló téma. Az ellenző – pontosabban, nem támogató - oldal az épületgépészetet érintő látványos változásokra, műszaki hátterének és arzenáljának fejlettségére hivatkozik, és nem tartja szükségesnek semmilyen, sokak szemében akár elavultnak is tekinthető, nehézkes fűtési megoldás integrálását egy modern környezetbe.

A támogató oldal sem kételkedik abban, amit a modern technológia ígér, csupán biztosítékra vágyik. De miért? Mire fel ez az óvatosság egy olyan országban, ahol a közművek szolgáltatási biztonsága átlag feletti, és a lakosság biztonságát még csak az ingerküszöb alatt sem veszélyeztetik természeti katasztrófák? Egységes, univerzális magyarázat talán nem is létezik, hiszen nem vagyunk egyformák. Személyiségünk, neveltetésünk, szociális és kulturális környezetünk hatására másképpen reagálunk, más-más válaszokat adunk ugyanarra a kérdésre. Egy valamiben viszont biztosan nem különbözünk: ez nem más, mint a biztonságra való törekvés.

Az elmúlt, viszonylag rövid időszakban tapasztalható energia ellátással kapcsolatos bizonytalanság a társadalom jelentős részének irányította a figyelmét arra a fontos kérdésre, hogy:„ Mi lesz akkor, ha nem lesz (Vagy nem lesz folyamatos az ellátás)?” Mi lesz akkor, ha túl drága lesz? (Vagy nem lesz kiszámítható az ára)” Korábban megingathatatlannak tűnő evidenciák inogtak meg egy pillanatra. Nem tartott sokáig, de nem volt jó érzés, és ami ennél is fontosabb, nyomokat hagyott.

A válasz magától értetődő: „Kell egy olyan megoldás, ami kisegít bennünket egy váratlan helyzetben. Megoldás ahhoz, hogy akkor is tudjunk meleget csinálni, ezáltal gondoskodni biztonságunkról, kényelmünkről, ha éppen nincs áram, vagy gáz”. Amire tehát szükségünk van, az egy tartalék-fűtést biztosító megoldás. Ne feledjük azonban, hogy valódi függetlenségről kizárólag akkor beszélhetünk, ha tartalék-fűtési rendszerünk szolgáltató-független. Ennek a függetlenségnek az egyik alapköve egy jól megválasztott tüzelőberendezés, a másik pedig egy, a tüzelőberendezés igényeit kielégítő kémény. Az eredmény: kényelem, biztonság, függetlenség.

A különböző állami támogatási csomagoknak köszönhetően egy tartalék-fűtési rendszer megvalósítása még elérhetőbb távolságra került. Mindegy, hogy a „kényelem-biztonság-függetlenség” hármas egységet melyik pontjáról közelítjük meg, minden esetben magával hozza a másik kettőt is, így akár szabad, akár kötött felhasználású támogatásról beszélünk, mindhárom feltétel teljesül.

A Leier kéményekről érdeklődjön a Stavmat kereskedésekben!

2022.05.19.